Glas Hrvatske

13:38 / 26.12.2021.

Autor:

Mijenjam Staru za Novu

Novogodišnji doček na Zrinjevcu

Novogodišnji doček na Zrinjevcu

Foto: Robert Mareković / -

Prije nego na dočeku Nove godine otvorimo šampanjac u ponoć, svakome od nas će brzinom munje proletjeti sjećanja koja nam je ostavila prošla 2021. Sjetit ćemo se prošlogodišnjih uspjeha, posrtanja, održanih i zaboravljenih obećanja, strahova od emocionalnih razočaranja, savršenih večeri koje su nas sustigle s vremena na vrijeme, i gledajući unaprijed, vidjet ćemo 2022. kao novu šansu. Šansu koja će nam omogućiti da budemo bolji, da opraštamo iskrenije i češće, da dajemo više te volimo snažnije.

Kada otkuca ponoć, nemojte se više pitati “Što bi bilo da sam?”, pitajte se što će biti Kada budem…”. Ono što možete odmah aktivirati jest biti bolji prema drugima, istog trenutka, točno u ponoć, neće puno stajati… I nemojte to prestati raditi kada stignu veljača, ožujak, travanj, u ovom slučaju to je davanje, a davanje je plemenit osjećaj koji nas čini snažnijima i boljima. Ako ništa drugo, činite to iz sebičnih razloga (kako bi se osjećali bolje) i svijet će u kratkom roku biti jedno mekše te sretnije mjesto.


Za mene je čaša uvijek polupuna a ne poluprazna. Je li to objektivno ne znam, ali jedino tako mogu funkcionirati i svaki dan napraviti novi korak. Gledajući ovu godinu, koliko god bila mučna, bila je korak unaprijed. Ako krenemo od pandemije, pojavilo se cjepivo kao tračak nade. Iako brojke krajem godine plus novi sojevi dovode cjepivo pod veliki upitnik, čini se da se ipak kreće. I sam se borim s 1000 upitnika te nepoznanica, ali izabrao sam put cijepljenja. Trenutno mi se čini da nema sigurnog puta prema kraju ovog problema, ali ovo je moj put. Vrijeme i zdravlje će pokazati da li sam bio u pravu.


Gledajući turizam i ugostiteljstvo, ova godina je rušila rekorde te davala potrebitu injekciju domaćem gospodarstvu što je ipak bilo nemoguće ustvrditi za 2020. Početkom godine nitko nije znao kako će izgledati ljeto jer iskustva iz grozne Dvadesete nisu bila obećavajuća, no ova godina osim dobrog financijskog feedbacka je dala model za nadolazeće ljeto. Ove sezone bez obzira na povećan broj zaraženih, nije se išlo na zatvaranje. Iako je to bio hrabar put, bio je i neophodan zbog stanja u Državnoj blagajni a ja osobno podržavam taj stav. Nije jednostavno, ali ovaj pristup je omogućio i glazbenoj branši da uspije do neke mjere upogoniti svoje snage, iako s iscrpljenim ugostiteljima i organizatorima nije lagano pregovarati o cijenama. Ako se osvrnem na primanja koja sam uspio ishoditi tijekom adventa u 2019., ona su trostruko veća od ovogodišnjih, ali ovogodišnja su u potpunom obujmu veća od prošlogodišnjih! Korak unaprijed, u svakom slučaju.


Omikron je varijanta virusa koju ja zovem oksimoron iz dva razloga; jedan je banalan, mozak mi nikako ne želi usvojiti to ime a drugi jer je to već ne znam koji soj u nizu i sve već pomalo zvuči beskrajno te besmisleno, no, možda je to ipak varijanta koja otvara vrata raja. Strašno je prenosiva, da, ali slabija od svih dosadašnjih. Možda je to ključ i nada? Ako se držimo one teorije da su dosadašnje pandemije trajale po dvije godine, onda smo blizu. Problem je što smo s današnjim načinom života puno mobilniji i tako je virus brži, ali tješimo se da je ipak medicina napredovala od posljednje pandemije.


Godina spasenja? Da ili ne? Svi proriču recesiju nakon ovog razdoblja korone. A što da kažem, veselim se recesiji samo da ovo zlo od umiranja, obolijevanja i zatvaranja nestane.


I da se za kraj ove kolumne nadovežem na uvodnik; ne možemo utjecati na viruse, potrese, poplave i na emitiranje loših reality televizijskih emisija, ali možemo iskoristiti drugu šansu, sljedeću šansu koju nam uvijek čarobno otvara novi 01. siječanj. Nove šanse otvaraju mogućnosti rađanja novih ljubavi i obnavljanje starih osjećaja, a upravo je ljubav način na koji se ova zemaljska kugla može pretvoriti iz hladnog te usamljenog mjesta u toplo okruženje. Ljubav je emocija koja je temelj za vjeru u bolje, a vjera nam je u ovim vremenima potrebitija nego ikad.Sretna Vam Nova!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!