Glas Hrvatske

12:55 / 28.08.2022.

Autor:

Koji su (neznani) Hrvati stvarali svjetsku glazbu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Robert Mareković / -

I dok smo medijski osvijestili da je Ivo Robić napravio nekoć velike korake po europskim te svjetskim pozornicama, te smo još uvijek svjedoci velike karijere dueta 2 Cellos, koji puni dvorane širom ovog našeg malog napaćenog Globusa, u današnjoj kolumni sjetit ćemo se koji su iseljeni hrvati napravili velike stvari u glazbenom show businessu.

Jedan od najvećih je Johnny Mercer. Johnny Mercer, veliki tekstopisac, osnivač američke diskografske kuće Capitol, i samostalno kao izvođač imao je hitove na američkim top ljestvicama tijekom 40-ih godina prošlog stoljeća. Kao autor tekstova pjesama imao je nevjerojatnih 19 nominacija za Oscar, koje su mu priskrbile četiri kipića za najbolju originalnu filmsku melodiju, od kojih je danas najblještaviji onaj za poznatu “Moon River” iz jednog od najomiljenijih hollywoodskih filmova svih vremena “Doručak kod Tiffanyja”. Preostala tri su za filmove “The Harvey Girls”, “Days of Wine and Roses” i “Here Comes the Groom”.

Mercerov djed preko majke Lillian bio je rođen 1834.g. na Lastovu pod prezimenom Čučević, roditelji su mu bili Ivana Čučević, a otac Marijo Dundović, dok se Mercerov djed borio na strani sjevernjačkih snaga tijekom Građanskog rata u Americi.


Guy Mitchell je bio velika zvijezda tijekom pedesetih godina. Krenuo je kao dječja radijska zvijezda, probio se s hitom “My Heart Cries for You” 1950., kojeg je obradio i veliki Dean Martin, da bi imao puna 22 pojavljivanja na američkoj Top 30 ljestvici najslušanijih tijekom pedesetih godina, od čega je dvaput bio i na samom vrhu s pjesmama “Heartaches by the Number” i “SInging the Blues”. Nakon pedesetih godina izgubio je na značaju ali se i dalje pojavljivao u medijima. Prodao je 44 milijuna nosača zvuka do danas.

Guy Mitchell rođen je kao Albert George Cernik, 22. veljače 1927. u Detroitu, od strane roditelja hrvatskog porijekla; otac Albert rodio se u Mrkoplju, Gorski Kotar, dok je majka Mary Dobrotinić bila rođena u Americi, ali roditelji su joj dolazili iz Bribira. Prezime Cernik u originalu je bilo Crnić, ali je amerikanizirano zbog lakšeg korištenja u engleskom jeziku. Preminuo je 1999.


Krist Novoselić je čovjek koji je osnovao Nirvanu, jedan od najvećih rock bandova svih vremena. Svirajući bas gitaru, uz Kurta Cobaina i Davea Grohla na bubnjevima, s mračnim alternativnim rock and rollom osvojio je vrhove top ljestvica, očarao generaciju koja je stasala početkom devedesetih godina, a kulturološki je Nirvana i nakon Cobainove smrti ostavila traga na pop univerzum. Grupa je prodala preko 75 milijuna nosača zvuka.

Krist je sin Krsta i Marije Novoselić koji je rođen u Kaliforniji, ali roditelji su mu iz Privlake pokraj Zadra. Iako Amerikanac, tijekom osamdesetih godina Novoselić je dio školovanja proveo u Zadru.


Tony Butala bio je član trija The Lettermen, koji je tijekom šezdesetih bio poznat po višeglasnom pjevanju. The Lettermen nastaju u Las Vegasu 1958. godine a tijekom svog djelovanja dvaput su došli na američkih Top 10 najslušanijih singlova, 32 albuma zaredom su im se našla na američkoj top ljestvici, dok su iza sebe ostavili i 11 zlatnih ploča te 5 Grammy nominacija. Također imaju i zvijezdu na šetalištu slavnih u Hollywoodu.

Butala ima hrvatske korijene te je 2013. u organizaciji jednog od najvećih američkih vinara koji je bio hrvat, Mikea Grgića, zapjevao i “Tri palme na otoku sreće”.


Ella Marija Lani Yelich O’Connor, poznatija kao Lorde, novozelandska je pjevačica rođena 1996. Pjevačku karijeru započela je kao trinaestogodišnjakinja, izvodeći elektropop i indiepop.

Ostvarila je sjajan uspjeh, osvojivši dosad dvije Grammy nagrade, dvije Brit nagrade, te nominaciju za Zlatni Globus. Ugledni američki časopis Time proglasio je Lorde najutjecajnijom teenagerkom na svijetu tijekom 2013. i 2014. godine.

Majka Elle Marije je poznata novozelandska pjesnikinja Sonja Jelić, čiji su roditelji iz Dalmacije, dok Lorde ima uz novozelandsko i hrvatsko državljanstvo.


Jedan od legendarnih glazbenih Hrvata je i David Paich, član nezaboravne te utjecajne grupe Toto. Bio je koautor njihovih najvećih hitova poput “Rosanna”, a sjetimo se da je navedena pjesma samostalno osvojila tri Grammy nagrade, dok je grupa tijekom ostatka djelovanja u svoje vitrine dodala još tri navedene nagrade.

Paich se bavio producentskim radom, a najpoznatiji klijent bio mu je Michael Jackson.

Otac mu je bio Marty ( Martin) Paich, također vezan uz glazbu i produkciju, dok su mu baka te djed bili Louis Paić i Ella Arnerić.


Možemo tu još spomenuti Waltera Parazaidera, rođenog u državi Ilionis, čiji su roditelji bili hrvati, koji je bio puhački glazbenik u velikoj grupi Chicago, ili gitaristu Tomu Miličevića iz Detroita koji je član grupe Thirty Second to Mars i prijatelj Jareda Letoa, ali svakako danas ipak glazbeni najpoznatiji hrvat je dobro nam znani Michael Buble, čiji djed dolazi iz Trogira.


I na ovom polju se pokazalo kako smo malen, ali talentiran narod, koji usprkos tome što je često neprijatelj sam sebi, uspijeva ostaviti trag, kud god se krenulo ili okrenulo. I zasviralo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!