Putujući ovog
ljeta po Jadranu primijetio sam kako u ugostiteljstvu više ne možete čuti
hrvatski jezik. Da se razumijemo, nemam nikakav problem s drugim vjerama,
bojama kože ili uvjerenjima, ali uistinu je neobično za naciju kojoj je
ugostiteljstvo idiom da više ne ne koristi autohtoni jezik. Gdje je nestao
hrvatski ugostitelj?
Irski egzodus
koji se dogodio unatrag pet godina je načeo ovaj problem. Mlada radna snaga
koja pokriva ugostiteljstvo uvelike je potražila sreću u ostatku europske
unije, omiljena destinacija Irska, a čavao u lijes zabila je korona. Dodatni
uteg oko noge ovakvim uslužnim djelatnostima je naš “zagrabi” mentalitet.
Korona je žestoko napala ugostiteljstvo i mnogi restorani te kafići su propali
ili došli do ruba egzistiranja pa je logično kako mladima nisu mogli nuditi
dobre uvjete, a još jedan veliki razlog je pohlepa koja krasi mnoge vlasnike
naših objekata. Kod nas nije dovoljno zaraditi deset nečega, treba preko noći
zaraditi odmah za tri generacije unaprijed. Tu se krije velika zamka i greška
za tu gospodu jer pravog ugostiteljskog kadra više nema, nema u nas više
izučenih konobara pa se sve krpa s mladima s ceste koji taj posao ne znaju.
Umjesto da se pošteno plati pravi konobar koji će u jednoj noći napraviti
dvostruko bolji posao od priučenog, tu se štedi te se finalno obeštećuje i svoj
(vlasnikov) džep, ali očigledno je škrtost i kratkoročno razmišljanje preveliko
breme mnogih vlasnika restorana te barova i kafića.
Ono što je
dodatno opteretilo naš ugostiteljski sustav su mediji te sudstvo. To jeftino
politikantstvo većine novina i portala koji od sumnjivih poduzetnika te
nepismenih starleta rade zvijezde, te sudstva koje ne kažnjava procesuirane
poznate kriminalce, stvorili su u mladih ljudi iskrivljenu sliku života i
vrijednosti. Mladi su iz te iskrivljene slike shvatili da ima kruha bez pogače,
da nije bitna edukacija nego diploma (komad papira), te kako je sramota biti
sve ispod direktora, pa makar i direktora kućnog savjeta. Na taj način dobili
smo dodatni problem, ne pune se škole koje se bave obrtima jer je to “sramotno”
raditi, a time smo i svi dodatno stradali jer dobiti majstora za kućne potrebe
je lutrija, dugo se čekaju i pretjerano su skupi. Ono što je dodatno tužno, u
tim poslovima danas ima novaca a klinci su za takvu vrstu privređivanja
nezainteresirani. Ta cijela situacija je više nego apsurdna, kao da su je
potpisali sami Ionescu ili Beckett.
Apsolutno je u
redu da smo zemlja u koju stranci žele doći raditi, čak sam i ponosan na tu činjenicu,
ali teško je procijeniti koliko nam je vrijedna te da li je dovoljno dobra ta
radna snaga. Ne znam da li je profil ugostiteljskih radnika koji pružaju usluge
na Jadranu, na Jadranu od kojeg ova naša napaćena Zemlja živi, uistinu na
razini te hoćemo li dugoročno požaliti što nismo imali drugačiji pristup tom
problemu; i kao država ali i pojedinačno. O tome bi ipak više mogao govoriti
vlasnik nekog od objekata koji nude piće i hranu. Nažalost, kod nas se prečesto
nude brzinska fast food rješenja pa nisam baš najveći optimist.
I što činiti?
Kako vratiti Hrvate na radna mjesta u kafiće i restorane? Da li ih je uopće
potrebno vraćati? Prije Brexita u Engleskoj je većinu takvih poslova obavljala
rijeka doseljenika i to nije nikog smetalo, te mislim da nije to osnovni
problem. Problem je u percepciji mladih ljudi koje smo krivo odgojili, koji će
ganjati “fotelje” kojih nema dovoljno za sve, a nakon prizemljenja dobit ćemo
gomilu nezadovoljnih i nesposobnih ljudi.
Kako se to može
promijeniti, teško je reći, mediji i naše sudstvo se neće promijeniti preko
noći, ali iskreno se nadam da će sve veća frekvencija odlazaka u ostale
europske destinacije donijeti nam srednjoeuropske percepcije te vrijednosti
koje će ubiti nerealne ambicije za nepostojećim foteljama.