Glas Hrvatske

07:02 / 18.04.2020.

Autor:

Cvrčak i mrav - glazbenici u karanteni

(Foto: screenshot/#OdSobeDoSobe)

(Foto: screenshot/#OdSobeDoSobe)

Foto: - / -

Što rade glazbenici u vrijeme pandemije koronavirusa? Kreativne i pravne akcije samo su dio onoga čime se bave, a zasigurno je zanimljiv i način na koji se mentalno nose s pandemijom.

Kaže stara basna: "Kada dođe zima, mrav prvo odbaci cvrčka…"

Utihnuli su kafići, klubovi i dvorane. Prva restriktivna mjera koja je pogodila društvo povodom novonastale virusne situacije bila je zabrana društvenih okupljanja, što je glazbenike i DJ-e svrstalo u red prvopogođenih ovom situacijom. Zbog preraspodjele sredstava, otkazuju se mnoga potencijalna ovogodišnja javna događanja, bez obzira na to što su neka od njih smještena u treći ili četvrti kvartal ove nesretne godine. Shvaćam da se prvo promišlja o hrani, lijekovima i sličnim nasušnim potrebama, ali ostaje osjećaj da je glazbenik kolateralna žrtva o kojoj se gotovo i ne promišlja. Iako kod nas postoje razna društvena glazbena udruženja, u Hrvatskoj je još uvijek percepcija glazbenika po onoj staroj: "Čime se baviš? ‘Pjevam’. Ne to: što radiš?". 

Ne bih ipak podcjenjivao glazbu. Probajte gledati televiziju s uključenom tipkom mute, pa ćete shvatiti koliko je glazba bitna za percepciju, emociju, a rekao bih i za mentalno zdravlje.

Sreća u nesreći je što živimo u vremenima internetskih platformi pa je moguće biti kreativan i iz svog dnevnog boravka. Kako su onemogućena okupljanja, mnogi glazbenici samostalno djeluju iz svojih domova, predstavljajući se u nekom intimnijem svijetlu, što svakako ima svog šarma. Oni tehnički potkovaniji i organiziraniji uspjeli su napraviti i video suradnju te čak i zasvirati uživo, umreženi preko Skypa ili nekog sličnog programa. Kreative ne nedostaje, čak naprotiv, kako su nam životi zarobljeni u četiri zida, mozak je fokusiraniji i radi produktivnije, no, mogućnosti su ipak skučene.

Najbolje je to sažela generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay: "Sada treba slušati glas umjetnika. Ovo je povijesna prekretnica – kultura se preselila na internet, ali je vrlo ranjiva. U izolaciji su ugroženi svi elementi kulturnog ekosistema, čiji je korijen sam umjetnik. Radna mjesta koja stvara kulturni i kreativni sektor ozbiljno su ugrožena”. 

Simpatične su razne aktivnosti koje zaokupljaju moje kolege:

naš priznati jazz guitarist Pavle Miljenović svakodnevno daje online instrukcije te Facebook koristi kao platformu na kojoj nas upoznaje s tehnikom sviranja jazz gitare. Danas već legendarni Ante Gelo na istom tom Faceu iz dana u dan objavljuje note i svira poznate melodije različitih žanrova, dok Neno Belan povremeno odsvira uz ukulele ili gitaru neku svoju pozitivnu kompoziciju.

Neki koji su bili u tehničkoj mogućnosti objavili su i nove pjesme. Grupe Hladno Pivo i Adastra, Psihomodo Pop najavljuje novu verziju svog hita "Sve je u redu", energije ne nedostaje…

Kućna internet predstavljanja dobila su i svoju službenu verziju u organizaciji hrvatskog glazbenog saveza UNISON koji je uz potporu Društva skladatelja, Glazbene unije Hrvatske televizije i Večernjeg lista pokrenuo projekt "Od sobe do sobe". Riječ je o projektu koji se pojavljuje jednom tjedno u petnaestominutnom formatu, u kojem izvođači izvode tri pjesme uz afirmativne poruke vezane uz nesretnu situaciju koja nas je sustigla. 

Osim kreativnih akcija, poduzimaju se i pravne. Hrvatsko društvo skladatelja te Hrvatska glazbena unija, uputili su nam niz upitnika koje smo ispunjavali kako bi isti proslijedili hrvatskoj vladi i Europskoj uniji. Određena sredstva su osigurana za one najpogođenije, iako su još nejasni kriteriji kod podjele istih. Nadam se da se u ovoj situaciji neće manipulirati i da će se uistinu pomoći najugroženijima. 

Za kraj, možemo se osvrnuti i na mentalne posljedice ove situacije, a tu su glazbenici su među najpogođenijim zanimanjima iz dva razloga; jedan je u potpunosti neprirodno okruženje djelovanja u četiri zida ljudi koji su navikli biti u stalnom pokretu, a drugo je i vrsta posla koja u vremenima mirovanja mnogima ne garantira ni plaćene godišnje odmore, ni uskrsnice, čak ni minimalce, dok je perspektivno realno da zabavljačka zanimanja koja su bila prva ukinuta, budu posljednja pokrenuta.

Ali, mrav bi ipak trebao razmisliti, tišina je neugodan partner…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!