Glas Hrvatske

14:52 / 18.04.2021.

Autor:

Cjepivo, da ili ne?

Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Foto: - / -

Prošli tjedan uspio sam se cijepiti s prozivanim AstraZeneca cjepivom. Dok su neki zbog te obavljene radnje pokazivali zavist, jer njihov red tek dolazi, drugi su iskazivali, neću pretjerati ako kažem, žaljenje i prezir.

Cjepiva različitih namjena sastavni su dio naše civilizacije već preko stotinjak godina, a ono koje se najčešće spominje je lijek protiv gripe. Iako je i oko tog cijepljenja bilo podijeljenih mišljenja, nikada se oko te godišnje rutine nije dizala prevelika prašina. I čemu sad toliko kontroverzi oko aktualnih cjepiva? Logično je, ova pandemija je zahvatila kompletni šareni Globus, a novosti i (dez)informacije nikada nisu bile protočnije. Demokratizacija medija otišla toliko daleko, da je u stvari postala anarhijom. Jedan dan Švedski model borbe protiv kovida je preporučljiv, drugi dan ne, utorkom virus nije skakavac, dok dan nakon toga već spretno skakuće nepunim terasama… Rekla bi stara narodna, teško je od šume vidjeti drvo, teško je u ovom nefiltriranju informacija doći do prave istine. Ako uopće i postoji samo jedna istina.

Cijepiti se, da ili ne? Već sam pisao o tome koliko su ljudska prava stradala, ne samo u zadnjih godinu dana, već od rušenja nesretnih Nebodera 9. rujna 2001. godine naovamo, i dok cijepljenje nije obavezno, kompletni svjetski birokratski sustav počinje se bazirati na činjenici da li ste primili cjepivo ili ne. Putovnice, ulaznice, posjeti, sve će uskoro biti regulirano upravo tom informacijom. Uskoro će taj podatak biti u našim dokumentima jednako tražen kao OIB ili dan rođenja. Na mala vrata će nas "prisiliti" da to učinimo.

Da li je to povreda ljudskih prava? Mislim da jest, ali situacija nije crno-bijela. Mnoge stvari i radnje prihvatili smo te živimo s istima; putovnice s pečatom, skener očiju, pretresi u zračnim lukama, sve je to osmišljeno za naše dobro… Da li je to kršenje ljudskih prava? Jest, ali ne čujem da se itko više buni protiv toga, jer bolje biti izuven, nego s bombom u avionu. Da li sam za to da se krše ljudska prava? Kao stari hipik kažem nikad, ali ovakvi kompromisi su sad ovdje, nisu u stvaranju da im se možemo konstruktivno suprotstaviti, radikalno suprotstavljanje u ovoj situaciji može donijeti kaos, kaos koji bi mogao dodatno utjecati na gubljenje demokracije. Te stvari su sad dio funkcioniranja Civilizacije, ako ste protiv, uđite u sistem, djelujte kroz njega, izađite na sljedeće izbore, legitimno je sad jedina opcija.

I do dan danas me nitko nije uvjerio kako je ova trenutna situacija, koja je uništila mnoge gospodarske grane, nužno morala biti sprovedena baš ovako, ali cijepio sam se. Zašto? Već sam djelomično odgovorio na to, ali glavni odgovor je da mi treba zraka. Želim kao glazbenik nastupati, kao DJ reproducirati glazbu, želim putovati… Ne bojim se korone, bojim se polaganog umiranja, osjećam se kao tigar u kavezu. Ne bojim se cjepiva, bojim se nerada. Kroz život dobrovoljno unosimo u svoj organizam toliko kemijskih proizvoda, da sumnjam kako je ovo nešto drastičnije od onoga na što smo navikli. Nedavno je jedna od europskih nezavisnih ženskih udruga objavila statistiku kako je kontracepcija 30 puta opasnija za poticanje ugrušavanja krvi, nego samo cjepivo protiv korone. 5G mreža i praćenje Zemljana putem cjepiva? To je smiješna postavka, jer već odavno je ta voda prošla ispod mosta, svaki dan dobrovoljno na Instagramu objavljujemo slike i lokacije, na internetu su naši podaci, putničke karte, dokumenti… 5G cjepivu je preostalo jedino pokriti moj odlazak na tuširanje, a ako to nekoga uistinu zanima, nek se posluži.

Summa summarum, ni ja se ne slažem s mnogim službenim odlukama, ali poštujem ih zbog drugih i zbog većine. Ne želim biti ovca, ali bit ću vuk kad dođe mojih pet minuta, ako vam se nešto ne svidi, pamtite pa civilizirano i zakonski vratite. Nakon sve silne gemoizirane hrane i lijekova na kojim sitnim slovima pišu nuspojave, sumnjam da su cjepiva veće zlo od toga te sam mišljenja kako od toga ne treba bježati kao muha bez glave. Godinama sam se cijepio protiv gripe i još mi nije izrasla druga glava, valjda ni neće. Možda je sve zajedno najbolje i najjednostavnije skratila umirovljenica iz Splita odgovorivši na pitanje novinara zašto se cijepila: "Dragi gospodine, cijepila sam se zato što se više bojim kovida nego samog cjepiva". Amen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!