Glas Hrvatske

15:13 / 12.02.2023.

Autor:

Amor i njegova strelica 2023.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Robert Mareković / -

Uvijek kada stigne bucmasti Amor sa svojom strelicom i dan koji zovemo Valentinovo, lome se koplja oko tog (ne)praznika. Uglavnom pojedinci bacaju kamenje na taj dan, dok socijalno/društveno to i dalje funkcionira. Volim taj dan. Šarmantno mi je vidjeti nervoznog klinca koji na Cvjetnom trgu nervozno tapka s cvijetom u ruci dok očekuje partnericu, ili uređene parove koji su  se nakon dugog dosadnog sivog siječnja, napokon odlučili na izlazak.

Uvijek kreće priča oko komercijalizacije Valentinovog. Komercijalizacija? Molio bih te iste koji su to konstatirali da onda ne idu u shopping centre ni tijekom ostatka godine jer sve to je komercijalizacija; da bi nešto pojeli, ne idete u lov već u trgovinu. Smatram da svaki datum koji nas podsjeti kako prema nekome možemo biti bolji je dobar datum. Da, sad bi oni koji su prezreli svetog Valentina rekli kako treba svaki dan biti dobar prema partneru… Slažem se, ali živimo u suludo brzim vremenima i trebamo povremeno podsjetnike koji će nas prizemljiti te podsjetiti na neke svakodnevne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, a vrlo često te stvari” su naši ljubljeni. Da to ne bi bilo tako, ako dosad niste, ove godine proslavite Valentinovo i pobjegnite od sive svakodnevice. Ako već ne možete partnera povesti u izlazak, naručite neki nesvakidašnji menu iz dragog restorana, zapalite svijeće, kupite cvijet i pogledajte romantičnu komediju, pobjegnite od rutine barem na jedan dan. Ne iziskuje puno truda, a razveselit ćete, ne jednog, nego dvoje ljudi. I ne zaboravite jednu veliku sebičnu radnju, najljepše je davati. 


Ako ima onih kojima je Valentinovo teret i obaveza, vjerujem da je još teže onima koji nemaju svoju srodnu dušu. Vremena su internetska, odavno postoje aplikacije koje spajaju usamljene, spajaju ih na način koji je danas uobičajen u svakodnevnoj komunikaciji, ali tim elektronskim putem izgubila se romantika, šarm te neposrednost. Prednost ovakve komunikacije je što oni nehrabri imaju otvoren put koji ne bi prebrodili uživo, ali problemi su što čak pedeset posto ispitanika priznaje kako nisu dali svoje prave podatke internetskom Amoru te čak trećina žena u Americi tvrdi kako su putem aplikacija bile zlostavljane. Ima zanimljivih posebnosti kada su Tinder lokacije u pitanju, primjerice na Islandu koji broji tek 360.000 stanovnika, aplikacija javlja da li ste sa svojim matchom u rodbinskoj vezi!


Postoje razne aplikacije, ali aplikacija koja bi bila supstitucija za emocije ne postoji. Mobiteli i razne mrežne mogućnosti, nažalost, ne nezdrav način su probudile autofokus. Moj profil, moje fotografije, tko je “lajkao”, tko je komentirao, sve se svodi na “mene”, a takav stav uništava empatiju pa onda i osjećaje prema partneru, i ne samo to, taj autofokus ubija čak i potrebu za partnerom. Postoje studije koje govore kako mladi danas mnogo manje upražnjavaju vođenje ljubavi. Ne čudi me, ovisnost o našim metalnim telefonskim ljubimcima odavno nije zdrava i nije tek nasušna potreba.

 

I kakav je na kraju Amor u 2023. godini? Bez obzira na tehniku i svojevrsnu otuđenost zbog te iste tehnike, srce je i nadalje isti organ kao ranije, ljubav je isti proces kao ranije. Ljubav je demokratična, udara bogate, siromašne, ne pita za sat, godišnje doba ili godine. Nema mi slađe situacije nego vidjeti dvoje već vremešnih zemljana kako se drže za ruke, ako to nije ljubav, ne znam što je... Iako to mnogi osporavaju, Ivo Robić je pjevao da se ljubi samo jednom. Iako to mnogi osporavaju, vjerujem da kada nam pukne sudnji dan te ćemo odlaziti s ovog svijeta, kako će nam samo jedna osoba proletjeti kroz posljednje misli. Iako to mnogi osporavaju, to će biti ta osoba koju smo ljubili, samo jednom… Sretan vam dan anđeleka sa strelicom!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!