Glas Hrvatske

11:45 / 14.06.2020.

Autor:

Tin: dostavljač hrane

foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija/Pixabay

foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija/Pixabay

Foto: - / Pixabay

Tin ističe da ga kupci uvijek dočekaju s osmijehom. Mladić, koji neumorno putuje gradom, jedan je od onih koji nisu prestali raditi za vrijeme pandemije strogo se držeći naputaka civilne zaštite, sve kako bi nastavio dostavljati hranu naručiteljima

Čime se bavite?

Radim kao dostavljač hrane u pizzeriji. 

Koliko sati radite na tjedan?

Radim 40 sati na tjedan, ali nemam klasično radno vrijeme. Radi se u dvjema smjenama. Radi se i vikendima i nekim državnim praznicima, ali vjerskim blagdanima ne. Kada je radni vikend, imam slobodne dane u tjednu pa ispadne opet nekih 40-ak sati na tjedan. 

Koliko može zaraditi dostavljač hrane? Može li se nešto uštedjeti?

Može se zaraditi prosječna hrvatska plaća plus mali dodatak koji svi mi imamo koji radimo u ugostiteljstvu, a zove se bakšiš. Naravno, napojnica ne ovisi samo o meni kao dostavljaću i o vremenu potrebnom za dostavu nego i o kvaliteti hrane. Tu moram pohvaliti našu kuhinju jer ja osobno ne pamtim da sam dobio prigovor kako je hrana bila loša.

Od same plaće može se lijepo živjeti. Što se tiče štednje, može se uštedjeti. Svatko ima drukčije mjesečne troškove, ali prednost ovog posla jest što se bakšiš može stavljati na stranu, i tu se stvarno da lijepo uštedjeti. 

Jeste li radili tijekom pandemije? Pod kojim uvjetima? Kako ste se trebali prilagoditi da i dalje možete raditi?

Pizzerija je radila cijelo vrijeme tijekom pandemije. Morali smo poštovati sve mjere koje je uvela civilna zaštita (maske, rukavice, dezinfekcija ruku, itd.). Poslodavac nam je omogućio sve, tako da ni u jednom trenutku nije nestalo maski, rukavica i sredstva za dezinfekciju. Kuhinja i automobili na dnevnoj su se bazi čistili i dezinficirali, a mi dostavljači mijenjali smo rukavice za svaku dostavu, prali i dezinficirali ruke. Maska se nije skidala do kraja radnoga vremena (osim na pauzi). Bilo je malo stresno, svi smo bili napeti i prestrašeni. Moram samo pohvaliti naše klijente koji su bili puni razumijevanja i koji su se, kao i mi, držali zaštitnih mjera te tako i sebi i nama olakšali rad za vrijeme pandemije. 

Neko posebno iskustvo koje biste željeli podijeliti?

Ja osobno jako volim voziti i volim rad s ljudima. Tako da je ovaj posao za mene idealna kombinacija. Upoznate svaki kutak svojega grada, naučite sve ulice u gradu i ono jako bitno - naučite se ponašati u prometu. Rad s ljudima pretvori vas u vedru, uvijek nasmiješenu osobu. Da ne govorim o sreći i izrazu lica koju imaju klijenti kada me vide da iz auta vadim hranu, to je nešto neopisivo!

Predložili biste ovaj posao mladima?

Svakoj mladoj osobi koja voli voziti, a želi da ta vožnja bude dinamična i nimalo dosadna, preporučio bih ovaj posao. Ponavljam, ta sreća i taj izraz lica na klijentu kada me vide s hranom, to je nešto što vam može popraviti svaki dan i drži vas da budete vedri, veseli i nasmijani cijeli dan!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!