Glas Hrvatske

14:51 / 16.05.2021.

Autor:

Tamara i Tena – tajnice

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: - / -

“Prije svega treba voljeti ovaj posao. Treba znati komunicirati s ljudima - to je najvažnije. Ne smiješ biti oštar, trebaš biti pravedan”, kažu Tamara i Tena, tajnice u školi stranih jezika. Njihov dinamičan posao uključuje ponekad i ulogu “psihologa”, ali i razne zadatke koje razveseljavaju i njih i učenike.

Čime se bavite?

Radimo u privatnoj školi stranih jezika te se bavimo administrativnim poslovima i svim ostalim popratnim poslovima vezanim uz naše polaznike i profesore. 

Koliko sati tjedno radite?

U tjednu radimo četrdesetak radnih sati, a po potrebi ostanemo i duže ako je početak novog semestra (kad su upisi starih i novih polaznika), završetak školske godine (dodjele svjedodžbi), dodjela nagrada i natjecanja... 

Je li ono što zarađujete dovoljno za Vaše troškove? Je li moguće ništo uštedjeti?

U načelu, plaća nam je dostatna za osnovne potrebe života. Ali treba nam nekoliko mjeseci štednje kako bismo si priuštile neko putovanje tijekom godišnjeg odmora. Život u Hrvatskoj je lijep, ali i skup. Može se otići na godišnji odmor, tu i tamo na neki kraći izlet. Uštedjeti se bas pretjerano i ne može. 

Što Vam se najviše sviđa u Vašem poslu?

Posao je dinamičan i svaki uspjeh naših polaznika nam je najveća nagrada. Ono što nas veseli su natjecanja i postignuća djece. To je i uspjeh naših profesora ali i nas, jer svi u nekoj mjeri sudjelujemo u tom procesu.  Također nam je važna atmosfera. Dobro se slažemo. 

Koji su izazovi vašega posla?

To je suhoparan posao. Nema neku kreativnost. Administrativni posao je prilično monoton: upis polaznika, kontakt s njima, praćenje naplate… Najveći izazov posla je komunikacija s ljudima te pružanje traženih i željenih informacija strankama. Nekada u razgovoru s roditeljima moraš biti i “psiholog”, neki traže savjete kako potaknuti djecu na učenje, neki čak i prijete, drugi su pak prestrašeni zbog financjiske situacije ili zbog vlastitoga posla. Svima nama treba ljudski kontakt pa kad ih nazovemo, slušamo o njihovim problemima. Zovemo i kako bismo prenijele dobre vijesti – primjerice kada nekoga nazovete da mu javite da ne trebaju platiti! Ili da su preplatili! 

Biste li mladima preporučili ovaj posao?

Prije svega treba voljeti ovaj posao. Treba znati komunicirati s ljudima, to je najvažnije. Ne smiješ biti oštar, trebaš biti pravedan. Ako su dobri i vješti u komunikaciji s ljudima, preporučili bismo im ovakav tip posla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!