Glas Hrvatske

13:45 / 12.07.2020.

Autor: GH

Mirjana: profesorica njemačkoga jezika

Mirjana Čakanić (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografiaj)

Mirjana Čakanić (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografiaj)

Foto: - / -

Može li se živjeti od plaće prosvjetara i uzdržavati obitelj? Koliko se sati dnevno mora posvetiti poslu? Mirjana Čakanić, profesorica njemačkog jezika, ovoreno predstavlja svoju stvarnost, navodeći njezine prednosti i nedostatke te dijeli svoja radna iskustva, kako u javnom, tako i u privatnome sektoru.

Koji je Vaš posao?

Predajem njemački jezik u dvije osnovne škole te honorarno u školi stranih jezika odraslim polaznicima i djeci. Uz to sam stalni sudski tumač, a jedanput tjedno volontiram pomažući učenicima koji u školi imaju problema s njemačkim jezikom. 

Kako se usavršavate? Kako pratite nove trendove svoje profesije? Kako zadržavate kontakt s izvornim oblikom jezika koji podučavate?

Kako se jezik razvija i mijenja, tako moje usavršavanje kontinuirano traje više od 30 godina. Osim redovnih programa usavršavanja putem škole, odnosno Agencije za odgoj i obrazovanje, tu su i programi njemačkog Goethe-Instituta. Naravno da svakodnevno na njemačkom jeziku pratim vijesti, zbivanja, kulturne i sve ostale događaje, čitam literaturu i gledam razne medijske sadržaje jer postaju dio suvremene komunikacije i utječu na jezik. 

Radite u državnom i privatnom sektoru. Koje su prednosti i mane na koje nailazite u njima?

Posao je isti, ali postoji razlika u organizaciji posla i nešto je manje papirologije u privatnoj školi. Također, u privatnoj školi su grupe polaznika manje pa je i nastava dinamičnija, efikasnija. Korisnici plaćaju poduku, a time su i motiviraniji i zauzvrat očekuju znanje koje mogu odmah primijeniti.

U državnim školama je u razredima ponekad i do 30 učenika, a njihove mogućnosti i tempo usvajanja znanja nisu uvijek ujednačeni što treba respektirati. Zato često veću važnost ima odgojni aspekt, nego samo znanje. Svaki novi pristup ne nailazi na odobravanje i uči se primarno za ocjenu. Roditelji zato čine pritisak na svoju djecu, ali i na nas nastavnike. Rad je zbog svega stresniji, a zbog silne papirologije (sada u digitalnom obliku) pati kreativnost u samoj nastavi.

Učitelj ne prenosi samo svoje znanje, već mora biti pedagog, a u novije vrijeme i psiholog. I to ne samo za djecu. 

Koliko zarađuje prosvjetni radnik s radnim stažom i bez njega? Ima li razlike između plaća u privatnom i državnom sektoru?

Zarađujem oko 7500 kn. Kažem okvirno jer tu su i olakšice na dvoje djece, trideset godina radnog staža i prijevoz. Ne zvuči loše, ali početnik zarađuje puno manje. U privatnom sektoru plaća nije bila bolja jer tamo nisam imala nikakve olakšice na djecu ni na staž.

Radim na dvije škole kako bih imala satnicu, predajem od prvog do osmog razreda njemački kao strani jezik, što redovna, što izborna nastava, kroz sedam različitih programa. 

Možete li živjeti od svoje plaće, štediti, priuštiti si neki gušt?

Teško. Kada bismo ja i moja djeca mogli živjeti od spomenute plaće, ne bih radila još dva honorarna posla. Imam sreće da mogu honorarno raditi.

Koliko sati radite tjedno?

Osim sati koje provedem u izvođenju nastave, pripreme i dodatni zadatci zahtijevaju dodatnih 15 do 20 sati angažmana tjedno. 

Što vam se najviše sviđa o vašem poslu?

Prije svega volim njemački jezik, njemačku kulturu i njemačku književnost. Najveća nagrada mi je shvatiti da je osoba prihvatila taj jezik s oduševljenjem. Tada znam da sam, osim znanja, prenijela i ljubav za jezik, a to je moguće postići samo upornošću, trudom i zanimljivim podučavanjem.

Ima li neko posebno iskustvo koje vam je ostalo u sjećanju?

Vjerojatno svaki nastavnik ima svoj razred, svoju generaciju koja ostaje u sjećanju. Tako se i ja rado sjetim nekih učenika. Ima bezbroj lijepih trenutaka. Kada sretnem svog bivšeg đaka, uvijek me zanima koristi li se njemačkim. Ako je odgovor pozitivan, znam da sam uspjela. 

Koliko biste mladima preporučili Vaše zanimanje?

Kao u svakom poslu, tako i u ovom, ima dobrih i loših strana. Ako su strpljivi, duhoviti, kreativni i vole prenositi svoje znanje, ovo je idealan posao. Prije svega moraju voljeti rad s djecom i mladima. Namjerno kažem "rad s djecom", a ne "voljeti djecu" jer samo to nije dovoljno. Ako žele puno zarađivati, sigurno ima i jednostavnijih načina. Na svakome je da sâm odluči i izabere svoj put.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!