Foto: kolaž/ustupljene fotografije Foto: kolaž/ustupljene fotografije

Turistički vodiči vješto vode ljude svim zanimljivim lokalitetima, koristeći se svojim društvenim i didaktičkim vještinama te ostalim znanjem koje imaju. Nastoje poučiti, ali i zabaviti posjetitelje. Upravo to pokušava i Milka, turistička vodičica u Dubrovniku. Voli svoj posao te se mnogi turisti zbog nje vraćaju tražeći da im upravo ona ponovno bude vodičica.

Koji je Vaš posao?

Radim kao turistička vodičica na španjolskom i engleskom jeziku u Dubrovniku, najčešće općih povijesnih tura, ali vodim i ratnu turu te turu Igre Prijestolja. 

Koliko sati radite na tjedan? Možete li se baviti tim poslom tijekom cijele godine?

Na to je pitanje teško odgovoriti jer je posao vodiča iznimno nestabilan. Sve ovisi o tome kako će se osoba snaći i na koji će način pružati usluge: samostalnim bukiranjem, suradnjom s bukerima, preko koje određene tvrtke/agencije ili kombinacijom navedenog. Također je bitno kolika je posjećenost turista te za kakve se ture vodič specijalizirao – neke ture traju jedan sat, neke su višesatne, druge dnevne, a ima ih višednevnih. Ukratko: ako buking teže ide, manje će posla biti za vodiča jer nema stabilno radno vrijeme. Najviše turista dolazi u vrhuncu sezone, dakle tijekom srpnja i kolovoza, a posjećenost je zimi obično zanemariva. Tehnički, ako je otvoren cjelogodišnji obrt, može se raditi tijekom cijele godine, ali zimi je vrlo teško "upecati" turista za turu.

Osobno radim u suradnji s jednom turističkom agencijom koja mi daje dnevni raspored, a ponekad dobijem pozive i iz drugih agencija koji mi prema potrebi ponude turu tijekom mojega slobodnog vremena. Tijekom turistički aktivnijih mjeseci, u prosjeku radim 25 sati na tjedan.

Koliko odricanja traži taj posao da bi se kvalitetno obavljao?

Za kvalitetno obavljanje ovog posla potreban je konstantan rad na svojem znanju, ponekad i pomalo nagrižen ponos (jer ne može se uvijek sve znati, a tu je i mogućnost pogrešne informacije), ali i puna koncentracija (pogotovo za vrijeme velikih gužvi), sposobnost rada pod stresom te vještina održavanja dobre atmosfere. Vodič je istobno učitelj, dadilja i animator, a po potrebi i više od toga. To je često vrlo zahtjevno, a tu je i fizički umor zbog jakog sunca te znatne količine kretanja te mnogi odustanu na početku kad uvide koliki trud treba za to. No ako pojedinac uspješno svlada te prepreke, posao je vrlo zahvalan jer je ekonomski povoljan i jer je fleksibilan – za svaku turu možete birati hoćete li je voditi ili ne i tako organizirati svoje vrijeme i za obiteljski i društveni život. 

Koliko zarađuje turistički vodič?

Ovisno o tome koliko tura vodi i koliko ih naplaćuje, vodič u prosjeku može zaratiti od 50 tisuća do 100 tisuća kn na godinu, ponekad i više. Obrti turističkih vodiča (najčešće paušalni) nisu u sustavu PDV-a osim ako ne zarade više od 300 tisuća kn, što je, prema mišljenju i iskustvu mnogih vodiča, vrlo teško izvedivo.

Možete li živjeti od Vaših prihoda, štedjeti, priuštiti si neki gušt?

Turistički vodiči su među najbolje plaćenim turističkim poslovima. Činjenica je da mnogi ne rade zimi; u slučaju da pronađu i zimski posao, mogu zaraditi još i više.  Zbog toga mnogi putuju tijekom zimskih mjeseci ili nastoje uštedjeti dovoljno za vozilo ili nekretninu u jeftinijem naselju Dubrovnika (u kojemu je, nažalost, i s plaćom znatno većom od hrvatskog prosjeka, teško priuštiti sebi kupnju nekretnine). Osobno svojim prihodima pokrivam sve svoje troškove, pa tako i školarinu, najam stana i režije, javni prijevoz te ostale troškove. Ovoga siječnja sam si priuštila i put u inozemstvo.

Što vam se najviše sviđa u Vašem poslu?

Najviše mi se sviđa osjećaj kad nekome uspješno prenesem svoje znanje i na licu mu vidim da spoznaje određenu temu, kad mu nešto “klikne” ili kada ga nešto posebno zainteresira. Povremeno mi je zadovoljstvo i upozmati predivne ljude, a s mnogima od njih sam u kontaktu i godinama poslije.

Ima li neko posebno iskustvo koje vam je ostalo u sjećanju?

Jednom mi je na ratnu turu došlo dvoje roditelja s djetetom i ispričalo mi se unaprijed jer će njihov sin postavljati puno pitanja. Na kraju je taj dječak potaknuo znatiželju ostale djece u skupini te su mi se pridružili na čelo i sjedili mi na stopalima jer su bili umorni, ali nisu htjeli ići. Neki su mi se turisti vraćali: jedan par vratio se idući dan da mi daruje knjigu i napisao mi u nju prekrasnu posvetu, a jedan se turist vratio idući dan s bilježnicom i uplatio istu turu jer je htio zapisati da ne zaboravi. Jedna žena darovla mi je prekrasan prsten za uspomenu, a jednom, kad sam vodila grupu Argentinaca, napravili su čaj mate pa smo ga svi zajedno pili za vrijeme ture.

Biste li mladima preporučili Vaše zanimanje?

Nemojte ako ciljate samo na novac, Ako niste vješti s ljudima i ne uživate u poučavanju, posao vodiča isrcpi i više nego samo tijelo. Ali ako uživate u učenju i voljni ste se truditi, biti uvijek još bolji nego što jeste te uživate u druženju s ljudima – ovo je posao za vas!