Glas Hrvatske

09:37 / 28.06.2020.

Autor: GH

Maja: magistra farmacije

Maja Perić Šuškavčević (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Maja Perić Šuškavčević (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

“Da bi neki posao dobro obavljao, kao prvo trebaš ga voljeti”, kaže Maja Perić Šuškavčević. Danomice pomaže onima koji ne samo da traže lijekove nego i savjete koje pacijenti cijene, pa se vraćaju u ljekarnu koju uspješno Maja vodi.

Čime se bavite?

Magistra sam farmacije, radim kao ljekarnik, voditeljica sam ljekarne. 

Koliko sati radite na tjedan?

Radim 40 sati. 

Koji su najveći izazovi Vaše profesije?

Kako radim u izravnom kontaktu s pacijentima, tako je važno da sami pacijenti budu svijesni kako im pružamo utemeljene i objektivne informacije, savjete o lijekovima i njihovoj uporabi, jer često imaju svoje predodžbe o uzimanju lijekova koje su često pogrešne. Potrebno je mnogo strpljenja što nije lako. Svaki pacijent zaslužuje i očekuje točne, precizne i istinite informacije te vrijeme koje će biti posveceno samo njemu, a mi moramo balansirati jer ponekad pacijent, kada dođe na red, zaboravi da netko iza njega čeka. Rad s ljudima je velik izazov i često vrlo težak, ali je istodobno i veliko zadovoljstvo. 

Kako ste se prilagodili ovim posebnim uvjetima da bi izbjegli zarazu? Kako ste uspjeli održati psihičku ravnotežu u stresnom razdoblju koje je, nadamo se, uskoro iza nas?

Poštovali smo sve epidemiološke mjere, rad u timovima, korištenje zaštitnom opremom, učestalo pranje ruku, maksimalno izbjegavanje fizičkoga kontakta.

Svi se sa stresom različito nosimo, moja antistresna terapija jest druženje s obitelji. Kako je suprug u to vrijeme radio od kuće, a djeca nisu išla u školu, sve slobodno vrijeme provela sam s njima. Prije nismo imali priliku toliko vremena provesti zajedno i to mi daje snagu za nove izazove. 

Mislite da su farmaceuti adekvatno plaćeni? Može se nešto uštedjeti?

Mislim da jesmo. Pogotovo kada to usporedim s nekim drugim profesijama, farmaceuti općenito imaju dobre plaće.

Da, može se uštedjeti. Ne mnogo, ali se može. 

Kakav je sustav usavršavanja u profesiji?

Dobar. Za rad u ljekarni potrebna je licencija (odobrenje za samostalan rad) koja vrijedi šest godina. Za njezino obnavljanje potrebno je skupiti određen broj bodova što nas potiče da se stručno usavršavamo odlazeći na seminare, kongrese, sudjelujući na webinarima i ostalo. Imamo i mogućnost digitalne edukacije i provjeru naučenog pomoću mrežnih testova. A s druge strane, svaki dan na tržište dolaze novi lijekovi što te prisiljava da kontinuirano učiš i saznaješ novosti. 

Imate neko posebno iskustvo koje biste željeli podijeliti?

Nemam neko posebno iskustvo, barem se sada ne mogu sjetiti. Uvijek je lijepo čuti pohvalu pacijenta da ste mu pomogli jer ste mu preporučili pravi lijek ili dali koristan savjet. Takvi pacijenti će se uvijek rado vraćati u vašu ljekarnu. To vas čini sretnim jer ste vi taj koji ste pomogli i vratili pacijentu osmijeh na lice. 

Predložili biste ovo zanimanje mladima?

Da bi neki posao dobro obavljao, kao prvo trebaš ga voljeti. Svakako bih ga preporučila mladima jer je posao jako zanimljiv i izaziva velik osjećaj zadovoljstva jer pomažeš drugima. Samo, nije za one koji nisu spremni učiti. Prvo trebas završiti fakultet koji je prilično težak, a nakon toga i biti spreman educirati se cijeli svoj radni vijek. Budući da radiš s ljudima, usto treba i puno empatije i strpljenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!