Glas Hrvatske

13:26 / 22.11.2020.

Autor:

Maja: kozmetičarka

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija/Pixabay

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija/Pixabay

Foto: - / Pixabay

Predivno je nekog učiniti lijepim, sretnim i zadovoljnim. Tako misli Maja Blažević, kozmetičarka koja se tim poslom bavi već 14 godina. U ovotjednoj kolumni, Maja nam govori o svom zanimanju te nam otkriva koje su prednosti, a koji su izazovi u struci.

Čime se bavite?

Po zanimanju sam kozmetičarka već 14.godina. Radim u jednom predivnom medicinsko-kozmetičkom salonu. 

Koji su najveći izazovi Vaše profesije?

Iako se možda ne čini, to je vrlo odgovoran posao. Kozmetika je širok pojam i podrazumijeva raznolikost preparata i aparata za njegu kože lica i tijela. Lako nešto može poći po krivu. Zato odgovornost i stručnost smatram najvećim izazovom. 

Kakva je dinamika na poslu? Kako se promijenila od početka pandemije?

Dinamika na mom poslu je zapravo vrlo jednostavna. Sustav naručivanja, jedan na jedan s klijentom i potpuna posvećenost. Pandemija nam je malo poremetila raspored zbog zaštitnih mjera: mjerenja temperature, dezinfekcije i razmaka između klijenata radi prozračivanja. 

Koliko zarađuje kozmetičar tijekom radnog vijeka?

Ako se mene pita - premalo. Mislim da smo, s obzirom na znanje, odgovornost i kreativnost  koja dolazi s našom strukom, donekle premalo plaćeni. 

Koji su Vaši prioriteti u vezi plaće? Možete li nešto uštedjeti?

Nije sve u novcu. Važno mi je da mogu živjeti od svoje plaće, ali važnija mi je dobra atmosfera u radnom okruženju, sreća i osmijeh svakoga zadovoljnog klijenta. Nažalost, teško se može nešto uštedjeti. 

Kakav je sustav usavršavanja u profesiji?

Mislim da je ova profesija, kako bi rekli u narodu, nepresušni izvor. Uvijek će ići naprijed i težiti boljim i inovativnijim metodama. Ako ima volje, ima i bezbroj mogućnosti usavršavanja kroz razne tečajeve i doškolovanja. 

Biste li Vašu profesiju savjetovali kao odabir mladima?

Naravno. Ako se pronalaze u tome zašto ne?! Zar nije predivno nekoga učiniti lijepim, sretnim i zadovoljnim?!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!