(Foto: Magdalena Vlaho/vlastita arhiva/s dopuštenjem) (Foto: Magdalena Vlaho/vlastita arhiva/s dopuštenjem)

Koji je Vaš posao?

Moj se rad sastoji od konzervacije i restauracije umjetničkih djela. Pišem izvještaj o restauriranom djelu, odlazim na teren kada nas pozivaju zbog neke evaluacije, praćenja, razmatram ponašanje, uvjete u kojima se umjetničko djelo nalazi, kako bismo spriječili njegov gubitak.

(Foto: Magdalena Vlaho/vlastita arhiva/s dopuštenjem)

Kako se usavršavate? Kako pratite nove trendove svoje profesije?

Ažuriram se putem tečajeva, kongresa, seminara. Neki koji su ovdje u Hrvatskoj, bilo s domaćim ili stranim stručnjacima, a katkada imam priliku putovati i upoznati se sa stručnjacima iz drugih zemalja. Imala sam priliku sudjelovati na nekoliko tečajeva i konferencija u različitim mjestima u Španjolskoj, Sloveniji i Hrvatskoj, a zatim dijelim ono što sam naučila s kolegama.

Koliko sati radite tjedno?

Radim četerdeset sati tjedno.

Ima li vaše zanimanje budućnosti i koliko odricanja traži - da bi se počelo baviti tim poslom i da se kvalitetno obavlja kad se radi?

Svakako, vidim budućnosti u ovom poslu u okviru našeg članstva u Europskoj Uniji. Mislim da, ako voliš ono što radiš, ne gledaš to kao odricanje. Za obaviti posao što kvalitetnje, nije dovoljno završiti samo diplomski studiji, nego i steči iskustvo. Svaka umjetnina je različita, stari na različiti način, svaka ima različita oštečenja. Iskustvo je jako važno, kao i stalno usavršavanje u struci.

Koliko zarađuje restaurator?

U Hrvatskoj, restaurator u državnom sektoru može zaraditi između 4500 I 6500 kuna (između 600 i 870 eura) ovisno o svojem rangu i iskustvu.

Možete li živjeti od svoje plaće, štediti, priuštiti si neki gušt?

Imam svoj dom pa četvrtina ide na plaćanje režija, dvije četvrtine na kućanstvo i nepredviđene troškove, a posljednju četvrtinu štedim. Naravno, to varira ovisno o tekućem mjesecu i doba godine.

Što vam se najviše sviđa o vašem poslu?

Sviđa mi se onaj krucijalan dio, nakon što je očišćen slikovni sloj, kad se već može vidjeti kakav će biti konačni rezultat restauracije. Također volim podučavati, održavati tečajeve ili predavanja o onome što sam naučila na raznim tečajevima.

Imate li neko posebno iskustvo koje vam je ostalo u sjećanju?

Naravno. Jednom je stigla u Zavod jedna vrlo velika slika. Bila je skraćena na lijevoj strani, a ispod nje bio je prišit komad koji je izgledao kao da pripada drugoj slici. U središtu slike bila je oslikana Djevica Marija i dva sveca, a na vrhu bio je oslikan Bog koji je ukazivao prstom prema lijevoj strani, no nedostajao je dio prsta. Svi su se stručnjaci na odjelu susreli kako bi odlučili hoće li se odstraniti dodana tkanina. U tom trenutku sam shvatila da je onaj mali komad prsta koji je nedostajao Bogu na slici bio na priloženoj tkanini, i na taj smo način uspjeli otkriti da je slika prije imala drugčiji format. Odlučeno je da tkanina koja je bila ispod bude vraćena na lijevu stranu te da će se sliku vratiti na prvobitni format.

Koliko biste mladima preporučili Vaše zanimanje?

Preporučila bi da svaka osoba pronađe svoje zvanje i onda posao gdje bi mogla ga razvijati. Hrvatska ima zaista puno prostora za rad i učenje ako se ima volje i želje za ostvarenje vlastitih ciljeva.