Lara Rimac (Foto: privatni album) Lara Rimac (Foto: privatni album)

Koji je Vaš posao?

Radim kao profesorica violine u glazbenoj školi u Sloveniji i usto aktivno nastupam u komornim sastavima ili kao solistica.

Kako se usavršavate? Kako pratite nove trendove u profesiji?

Često sudjelujem na seminarima kod cijenjenih profesora violine koji nam vrlo često otvaraju oči za neke nove i bolje poglede na violinističku tehniku i muziciranje. 

Može li se u Hrvatskoj živjeti od glazbe? Ima li potrebe za još nekim poslom, možda u svijetu glazbe ili izvan njega?

Može se živjeti od glazbe, no vrlo teško ako ste slobodan umjetnik, što u neki stranim zemljama bolje fukncionira. U Hrvatskoj je, ako ste ambiciozan glazbenik, najčešće ovakva slika: stalni posao u orkestru ili u glazbenoj školi i usto se izvode koncerti i radi na individualnom izričaju, na prepoznatljivosti.

Kako se dogovarate o nastupima? Postoje li javni natječaji? Ima li potrebe imati zastupnika?

Nastupe na manifestacijama najčešće “dobivam” preko poznanika koji su dobili preporuku ili su negdje čuli za mene. Funkcionira na bazi širenja dobroga glasa o vama i ostvarivanju kontakata s ljudima. Za neke ozbiljnije klasične koncerte potebno je proći natječaje, a za neke je pak dovoljno da nađete ljude dobre volje, relativno dobro iskoristiv prostor ili dvoranu i to je to!

Možete li živjeti od svojih prihoda, štedjeti, priuštiti si neki gušt?

Može se, s obzirom na to da trenutačno imam stabilnu plaću, mogu si priuštiti tu i tamo neki gušt, iako mi glazbenici koji nismo planetarno popularni nemamo neki osobito luksuzan život osim što malo više putujemo zbog nastupa.

Jeste li zadovoljni položajem glazbenika u Hrvatskoj?

Ne sasvim. Mislim da bismo se trebali otvarati novijim pristupima glazbi i stalno ići naprijed i usavršavati se. Nedostaje nam jedinstvenih glazbenika koji se usude napraviti nešto neočekivano, ne samo radi iznenađenja nego i zbog prave kvalitete i odlične ideje koju drže u sebi.

Ima li neki dio godine u kojem je lakše nastupati diljem zemlje?

Ljeto je vrlo zahvalno za turneje obalom Lijepe Naše zbog turizma, no mislim da se u svakom dijelu godine može kombinirati nešto zanimljivo i prikladno.

Što vam se najviše sviđa u poslu?

Najviše mi se sviđa to što je glazba uistinu univerzalan jezik. Ne mogu niti opisati kako je to kada s nekim glazbenikom, koji govori vama nerazumljivim jezikom, možete ostvariti nevjerojatno razumijevanje, emociju i dijalog dok svirate zajedno. Usto, volim nastupe i takoreći duhovnu interakciju publike i izvođača za vrijeme koncerta.

Ima li neko posebno iskustvo koje Vam je ostalo u sjećanju?

Jedno od lijepih iskustava je bio predivan projekt koji smo priredili 2018. godine. Tako zvani “Side by side projekt” u kojem smo neki od nas studenata svirali u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski kao dio profesionalnog orkestra iz Amsterdama, Royal Concertgebouw Orchestra. Imali smo priliku doživjeti kako su vrhunski glazbenici vrlo skromni, otvoreni i jednostavni ljudi.

Kako biste mladima preporučili Vaše zanimanje?

Preporučila bih svakome da se više uključi u svijet klasične glazbe zbog raznolikosti njezinih žanrova u kojoj se svaki pojedinac može na svoj način pronaći, poput primjerice u čitanju knjiga. Konkretno, kao zanimanje preporučila bih to onim ljudima koji su spremni ući u taj svijet i način života koji nije nimalo jednostavan. Za to, naravno, morate imati talent, puno strpljenja sami za sebe, dobre radne navike, nerijetko se suočavati s odricanjima, biti spremni primiti mnogo i dobrih i loših kritika i biti otvoreni za suradnju s drugim ljudima. Sve u svemu, nimalo lagano, ali krasno zanimanje s puno lijepih iskustava koje se naposljetku zaista isplati!