Glas Hrvatske

07:00 / 25.10.2020.

Autor: GH

Ivana – vlasnica frizerskog salona

Foto: osobna arhiva/Pixabay

Foto: osobna arhiva/Pixabay

Foto: - / Pixabay

Može li se uspjeti u privatnom sektoru? Ivana Keresman Reščić dokaz je da se može. Odluku o otvaranju vlastitog salona danas smatra pozitivnom iako joj je donijela puno napora. Papirologija i potrebne dozvole za poslovanje bili su dio mukotrpnoga procesa, ali to je svakako priča sa sretnim završetkom. Nakon nešto više od godinu dana od otvaranja salona, Ivana je zadovoljna uspjehom, koji je i rezultat velikoga truda.

Čime se bavite?

Po zanimanju sam frizerka i tim poslom se bavim već punih 20 godina.

Koliko sati radite tjedno? Radite li sami?

Budući da sam prošle godine otvorila vlastiti salon radim između 9 i 10 sati dnevno,ali po potrebi i više, šest dana u tjednu.

Koji je najveći izazov u Vašem poslu?

Biti frizer ne znači samo šišati, prati i sušiti kosu. Svaki klijent novi je izazov. Stručnost i bujna mašta neizostavan su dio ovoga posla kako bih mogla ispuniti sve zahtjeve klijenata. Svaka frizura na neki je način posebna i zahtjeva određen trud kako bi ispala što bolje, ali to je ono čemu se veselim i što sam spremna napraviti kako bi klijent bio zadovoljan. Zadovoljni klijent danas je najbolja reklama jer će se iznova vraćati u moj salon što je itekako važno jer u današnje vrijeme frizerskih salona ima na svakom koraku. Kvaliteta usluge je nešto što te čini boljim frizerom od ostalih. To je ono što pravi klijenti prepoznaju i zbog čega se vraćaju.

Bili ste u radnom odnosu, a sada radite u vlastitome lokalu. Koje su prednosti, a koji nedostaci?

Raditi u vlastitome salonu veliko je zadovoljstvo, ali isto tako i vrlo naporno jer imaš dvostruku ulogu: moraš sam  raditi, a istovremeno se baviti papirologijom i vođenjem posla. Zbog toga obično imam jako malo slobodnoga vremena ili ga uopće nemam.

Kako ste se snašli s otvaranjem vlastitoga obrta?

Glavni problem kod pokretanja vlastitoga posla je svakako papirologija i ishođenje potrebnih dozvola  za poslovanje.

Možete li živjeti od svoje plaće? Možete li uštedjeti, investirati?

Od plaće se uz puno truda i rada može solidno živjeti, ali se ne može baš puno uštedjeti. 

Što ste očekivali na početku? Jesu li se očekivanja ispunila?

Dugo već radim u struci te zbog toga početna očekivanja nisu bila nerealna i baš zbog toga su se do danas ispunila.

Što najviše volite u svojem poslu?

Iskren i zadovoljan osmijeh na licu klijenata najviše volim, a to mi je ujedno i potvrda da sam svoj posao napravila kako treba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!