Gabrijela Primorac (Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija/Pixabay) Gabrijela Primorac (Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija/Pixabay)

Čime se bavite? Gdje radite?

Radim u jednoj osnovnoj katoličkoj školi kao voditeljica računovodstva. 

Koji su najveći izazovi Vaše profesije?

Kod obavljanja ovog posla bitna je preciznost i dobra organizacija obavljanja mnogih manjih i većih zadataka koje ovaj posao stavlja pred mene kao računovotkinju. Budući da sam tek od ove školske godine krenula raditi kao voditeljica računovodstva susrećem se sa puno većom odgovornošću nego dosada. Shvatila sam da je bitno naučiti što bolje odrediti prioritete te organizirati svoje svakodnevne i tjedne obaveze. Također, u ovom poslu bitno je biti otvoren neprekidnome učenju zbog mnogobrojnih novih situacija koje  poslovni ciklus u jednoj školskoj godini stavlja pred računovođu. No, razgovarajući s voditeljima računovodstva koji su u ovom poslu već nekoliko godina, stekla sam dojam kako su nakon prve godine rada, već u drugoj godini dobili veću sigurnost i poslovnu rutinu na koju se mogu osloniti. No, to ne znači da se nakon prve godine rada u školi prestaje učiti. Stalno se mijenjaju zakoni koji spadaju u sferu računovodstva, obnavljaju se sustavi u kojima računovođe rade te dolaze uvijek nove situacije koje ovaj posao, uostalom, i čine dinamičnim i zanimljivim. 

Kakva je dinamika na poslu? Koliko sati radite tjedno?

Budući da radim u jednoj maloj školi koju pohađa nešto više od 100 učenika,  djelatnici škole (uključujući i mene) koji nisu učitelji, nastavnici i ravnatelj  rade na pola radnog vremena tj. 4h dnevno. A kako moj posao (kao i ostali administrativni poslovi u školi) zahtijeva dosta odgovornosti i obaveza, teško je sve izvršiti u zadanom roku, no uz trud i malo ljubavi, može se. Kod većih škola voditelji računovodstva rade na punu satnicu (8h dnevno) te je onda tempo lakši i pretpostavljam da je dinamika posla nešto sporija zbog toga što je značajno povećan broj sati rada.

Kako se promijenila dinamika od početka pandemije?

Tek sam u rujnu krenula raditi ovaj posao te nisam previše osjetila posljedice pandemije. Kao škola smo fleksibilniji za rad od kuće – no taj dio se najviše odnosi na učitelje i djecu tj. ovisno o mjerama koje se odnose na COVID-19 koje donese Vlada RH.

Možete li živjeti od Vaših prihoda, štedjeti, priuštiti si neki gušt?

Mogu! Iako radim na pola radnog vremena uspijem si priuštiti neke stvari koje volim i uštedjeti ponešto. Doduše, volim živjeti jednostavnije te svoje slobodno vrijeme provodim u društvu prijatelja, obitelji - idem na izlete u okolici Zagreba, planinarim i sl. Ništa od toga ne zahtijeva puno novaca, a ispunjava me.

Kakav je sustav usavršavanja u profesiji?

Tijekom rada pružaju se stalne prilike da kroz edukacije i seminare te skupove voditelji računovodstva u školama usavršavaju svoje znanje kako bi bili efikasniji. 

Što vam se najviše sviđa o vašem poslu?

Sviđa mi se što ovaj posao nije dosadan. Koliko god netko mislio da je ovaj posao dosadan i rutinski (npr. stereotipi vezani uz računovođe), posao računovođe u školi ima svoje odgovornosti koje, ako se shvate kao izazovi, čine sam posao dinamičnim i zanimljivim. Meni se najviše sviđa što je naša škola malena te se uspijemo mi kao djelatnici svi bolje upoznati i povezati. Budući da smo katolička škola, radimo puno i na duhovnoj izgradnji i međuljudskim odnosima, što jako pozitivno utječe na radnu atmosferu, bolje ispunjavanje radnih zadataka te zadovoljstvo djelatnika.

Postoji li neko posebno iskustvo koje bi željeli podijeliti?

Za primjer posebnog iskustva, nadovezat ću se na prethodno pitanje i moj odgovor o tome kako je jako bitna i pozitivna radna atmosfera. Primjeri kako naša škola radi na jačanju suradnje među djelatnicima i dobrom radnom okruženju ističe se u Božićno vrijeme. Naime, u tome razdoblju svaki djelatnik izabire slučajnim odabirom nekog drugog djelatnika  kome u to vrijeme poklanja puno više pozornosti, moli za njega te u njegov pretinac stavlja malene darove. Možda se čini banalno, ali takve male stvari definitivno unose jednu svježinu u rutinu posla i razveseljavaju nas.

Biste li Vašu profesiju preporučili mladima?

Svaki posao nije za svaku osobu te bih predložila mladima da duboko pogledaju u sebe i promotre što ih to stvarno zanima. Nema smisla raditi nešto što neće voljeti. Ako osoba shvati da voli raditi odgovoran posao, raditi s brojkama i znati kako da neke rutinske zadatke shvati kao izazove - predlažem da svakako razmotri ovu profesiju. Rad računovođe u školi može donjeti posebnu radost zbog okruženosti djecom, a ako radite u školi koja potiče izgradnju suradnje među svojim zaposlenicima zasigurno će to utjecati na dobru atmosferu na poslu.