Glas Hrvatske

10:11 / 31.08.2020.

Autor: GH

Andrej - sezonski radnik

(Foto: Jurica Galoić/ Pixsell)

(Foto: Jurica Galoić/ Pixsell)

Foto: - / Pixsell

Uz već uobičajene sezonske poslove na obali, mnogi se studenti odluče za rad na kontinentu tijekom ljetnih praznika. Andrej je jedan od njih, koji je će do početka nove akademske godine raditi u proizvodnji kozmetičkih artikala. Kaže da ove je godine, zbog krize izazvane koronom, ponuda poslova za studente oskudnija, ali je ipak uspio pronači poslodavca. Ova je njegova priča.

Koji je Vaš posao?

Radim kao student u Svetoj Nedelji u tvrtki za kozmetiku u odjelu koji se specijalizira u proizvodnji bomba za kupanje. Posao se uglavnom sastoji od miješanja i slaganja različitih smjesa u kalupe i oblikovanje zadanih kugli ovisno o danu. Rad, kao i u većini tvornica, je monoton, no zahvaljujući velikoj varijaciji prozivoda, rijetko se događa da slažemo istu kuglu dva dana za redom. Od kokosnih medvjedića i šarenih snijegovića do zmajevih jaja s mirisom limuna, svaki nas dan očekuje slaganje nove bombice za kupanje koju je potrebno naučiti i savladati.

Koliko sati radite tjedno?

Uglavnom se radi 40 sati tjedno, no zna se dogoditi da poneka subota bude radna.

Kako funkcionira sustav zapošljenja studenta?

Kako se proizvodnja sapuna ne radi tijekom cijele godine, u trenutku kada kreće sezona proizvodnje, na stranicama Studentskog Centra Zagreb tvrtka objavljuje oglas kojim poziva studente na rad u njihovim odjelima. Na oglasu se nalaze upute o prijavi koje sadrže email adresu ili broj na koji se treba javiti.

Je li ti bilo teško pronaći posao?

Kako živim blizu manjeg industrijskog grada Sveta Nedelja, ponuđeni poslovi se uglavnom sastoje od rada u skladištima koji inače zapošljavaju mlade u velikim količinama tijekom sezone. No zbog ekonomske krize, broj traženih studenata se ove godine smanjio i svima, uključujući i meni, otežao pronalazak posla. Od sredine šestog mjeseca sam tražio posao, no prilika se pokazala tek krajem srpnja kada je ova tvrtka objavila da traži studente za rad.

Koliko se zarađuje kao student?

Satnica mi je 25,39 kn, ali ako se u danu postigne takozvani ''target'', odnosno određeni broj proizvedenih kugli po osobi, plaća se povećava ovisno o količini.

Je li ono što zarađujete tijekom ljeta dovoljno za vaše troškove tijekom godine?

Ovisi koliko dugo radim. Kako sam se tek krajem ljeta zaposlio, ovih mjesec dana neće biti dovoljno za pokriti troškove tijekom godine. Nakon tri tjedna rada zaradim dovoljno da platim prijevoz, a još mi četvrtina ukupne zarade ostaje za hranu, knjige i ostalo.

Što vam se najviše sviđa u vašem poslu?

Upoznaje se velik broj ljudi zahvaljujuči činjenici da je posao uređen na način da se potiče timski rad i zajednička koordinacija između suradnika.

Što studirate? Koji su vaši planovi/snovi kada završite studiji?

Student sam druge godine Pravnog fakulteta u Zagrebu. Iako sam tek krenuo studirati, kazneno i međunarodno pravo mi se zasada  čine najprivlačnijim, no još me čeka dugačak put u kojem ću detaljnije upoznati ostale grane prava i tada vidjeti koja mi najbolje odgovara.

Biste li mladima preporučili ovaj studentski posao?

Iako posao zna biti monoton, zaposlenicima, a posebice mladima, pruža priliku da se upoznaju s načinom rada u tvornicama u kojem je potreban određeni stupanj  međusobne koordinacije i suradnje. Plaća nije visoka, unatoč ''targetima'', ali zato je radna atmosfera ugodna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!