Glas Hrvatske

14:03 / 20.12.2021.

Autor:

Tko još vjeruje u Djeda Božićnjaka?

Posjet Djeda Božićnjaka

Posjet Djeda Božićnjaka

Foto: Radio Osijek / HRT

Od hrvatskog sam načina života trenutačno jednako daleko koliko i neki od realnosti i ljudskosti.

U ovom trenutku, teško mi je kuckati po tipkovnici. Ubijena mnogim događajima koji me kotrljaju poput snježne lavine, toliko sam preplavljena svime da se svaki izlaz čini blokiranim. Zarobljena sam i smrznuta u sebi.


Čak i sada, dok pišem ove redove, pitam se što su točno moje misli. Ne mogu ih zgrabiti – toliko ih je, a opet ih nema.


Nerazrješiv, napasni kaos misli i osjećaja koje ne mogu regulirati. To iscrpljuje i paralizira, čini me tužnom i očajnom.


Činjenica da se mnogi drugi osjećaju tako ne čini dilemu podnošljivom, nego neprihvatljivim stanjem koje treba razbiti. U ovom slučaju - toplinom.


Trpimo stvari u šoku, u nadi da ćemo ih preživjeti što neozljeđeniji. I dok smo mi ravnodušni prema vlastitom životu, drugi upravljaju njime.


Oni koji predaju odgovornost ne trebaju biti iznenađeni. Naravno, krivnju za vlastito nedjelovanje lako je tražiti bilo kod "sebičnih prigovarača", "paničnih poslušnih" ili kod potpuno deinhibiranih i uznositih vlada.


Ali to ne ide tako. Život, mislim. Umjesto toga, funkcionira onako kako ga sami dizajnirate. Vaš život.


Tko ozbiljno vjeruje da je netko ili nešto kriv za stanje u kojem se nalazi, vjeruje i u Djeda Božićnjaka. Dobro je. Dakle, nada još nije izgubljena.


Ali vjerujte u sebe radije nego u nesposobnost drugih. Ako postanete jaki, moći ćete pružiti ruku i drugima.


Snaga pojedinca djeluje, držimo li se zajedno, poput energetskog čuda. Različiti elementi također mogu djelovati zajedno ako ih prihvatimo onakvima kakvi jesu, bez pretenzija da ih želimo promijeniti.


To blokira pogled na ono što je bitno i što je izvedivo. Svi želimo isto, ali imamo različite zahtjeve i sposobnosti. Iskoristimo vrijednu raznolikost i ne tjerajmo je u nepomičnu, turobnu gomilu.


Inače, u ovom svijetu jednoličnosti, svi imamo isti neopravdani status, ako i dalje ostajemo u stanju šoka. Najbolja, najtiša i najplašivija stvorenja nisu isključena iz toga, ako se vrlo realno pogleda na postavljeni vozni red.


Prisjetite se svog jedinog pravog statusa: A taj je da ste čovjek! Nema papira i aplikacije koja bi mu mogla dodati vrijednost. Nikoga tko vam to može uskratiti.


Jedinstveni ste, imate razne darove i imate srce. Poštujte sebe onakve kakvi jeste. Povežite se i ponudite drugima ruku, ali što je najvažnije, približite se realnosti. Čak i ako boli. Tek kad prihvatite bol, ona može nestati. Bolje je imati ožiljak nego iskrvariti.


Svi imamo različite rane koje zahtijevaju individualni tretman. Ono što radi za vas moglo bi povrijediti vašeg bližnjeg. Zato ga nesebično podržite u vlastitoj terapiji.


Jednom mi je jedan Hrvat pričao o težnjama svojih posebno poduzetnih sunarodnjaka. Već pri prvom rukovanju, oni su prema njegovom tumačenju razmišljali kako da nekog prevare.


Zato ne vjerujte svima koji vam pruže ruku. Što je tobožnja ponuda primamljivija, iza nje obično stoji samo vlastiti interes nuditelja.


S druge strane, prava ljudskost, iskrenost i dobročinstvo su bezuvjetni. To je tako i kod Djeda Božićnjaka. Stoga je dobro ako još vjerujete u njega.


Želim vam, zaista, miran Božić i Božji blagoslov!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!