Glas Hrvatske

08:52 / 08.06.2023.

Autor:

SUPER MARIO BROS. FILM: To može samo (hrvatska) strast

Kino užitak u 3D uz kokice

Kino užitak u 3D uz kokice

Foto: Cottonbro Studio / Pexels

"Oh, molim te, samo još jednu partiju!". Ovako zvuči standardna molba današnje djece koja igraju igrice. Zvuči isto kao ona molba koju su njihovi roditelji ljubitelji igara nekoć upućivali svojim roditeljima da im se dopusti da se još malo zadrže u njihovom svijetu igara iz snova.

Kao uronjeni u neki drugi svijet odlučno, skačete, penjete se i letite preko blokova, biljaka i brojnih drugih elemenata kako biste pobijedili razne protivnike uz pomoć vrhunskih super-snaga. To je vrlo jedinstven i fascinantan svijet koji postoji samo jednom i koji je teško razumjeti nestručnjacima, dok je igračima nemoguće oduzeti igrice iz njihovih ruku. Ili možda ipak je?


Zabavni divovi ni manje ni više nego Illumination i Nintendo prihvatili su ovaj izazov u prvoj zajedničkoj suradnji. Pod vodstvom Aarona Horvatha i Michaela Jelenica Universal Pictures je sada doveo apsolutni klasik igara SUPER MARIO BROS na platna kina.


Odavno iščekivana ekranizacija konzolaške igrice, podjednako popularne kod mladih i starih, prošlog je tjedna stigla u kina koja su bila ispunjena zavodljivim mirisom kokica i napetosti. Privukla je šaroliku publiku kao što to već odavno nije bio slučaj. Uzbuđenja je u zraku bilo na pretek.


Film počinje ugodno jasnim uvodom o okolnostima koje su dvojicu braće Talijana dovele u dobro poznati svijet igre.


Ideje likova ispunjene su više nego zadovoljavajuće, a obiteljska i profesionalna pozadina glavnih likova objašnjava nespretan do herojski stil igre njihovih različitih igrača.


Za film je odlučeno da se, suprotno uobičajenom spašavanju princeze Peach, ovoga puta iz mračnog svijeta mora spasiti preplašeni mlađi brat Luigi. No, ne može se reći da je on zbog toga u filmu zanemaren.


Ovdje su redatelji Aaron Horvath i Michael Jelenic očigledno dobro razmišljali orijentirajući se s jedne strane na realnost igre, u kojoj Luigi iskreno pored svog brata Marija pada u drugi plan, s druge strane igrač s filmom sada ima jedinstvenu priliku konačno bolje upoznati prelijepu princezu Peach. Dobra ideja!


Doista, ako žudite za pretjeranim akcijskim scenama ili neobičnim interpretacijama likova koje nadilaze one koje su usađene više od četiri desetljeća, ovo nije film za vas. Likovi i svjetovi u filmu su vidljivo tretirani s poštovanjem i ljubavlju od strane kreatora.


Kao što im i doliči. Zastrašujući faktor nije nepotrebno iscrpljen, već je prilagođen obiteljskoj atmosferi igre. Orkestracija poznatih melodija igre svečano naglašava ligu u kojoj SUPER MARIO BROS. za razliku od danas široko razvijenih agresivnih igara igra.


Sa svojim vlastitim svijetom igara, SUPER MARIO BROTHERS uvijek vam izmame zaljubljeni osmijeh prije nego što kontroler čak i odleti u kut. Samo u jednom, uostalom, vrlo važnom trenutku, poželjelno bi bilo malo više trijumfalne glazbene snage.


No, čini se da je namjera koja stoji iza toga bila da se radnja, koja se u igri odvija brzo, može potpuno apsorbirati i svjesno doživjeti na filmu - što je savršeno uspjelo. Film čak i navodni nedostatak interakcije bilježi na umjetnički izvrstan način vješto zadovoljavajući gledateljev opsesivni poriv da samostalno igra igru ​​savršeno tempiranim efektima, reakcijama i radnjama, ostavljajući kontrolerima maštu u njihovim rukama.


Nije bitno radi li se o starom NES-u, SNES-u ili današnjoj Pro i Joy-Con varijanti, ovdje će i najmlađi i najstariji igrači doći na svoje. Nitko ne gleda u odvod, već biva uvučen u svjetove Peach, Bowser & Co. na vrlo tipičan način.


S Jelenićem i Horvathom, koji već imaju strip junake poput Batmana, Wonder Woman ili Teen Titans Go! snimali s, napravili ste izvrstan izbor za fantastičnu produkciju koja dopušta nostalgiji i modernosti da harmonično teku zajedno i ukratko odražava iskustvo igranja.


Prepun prekrasnih insajdera igrica, koji nipošto nisu štetni, već jednako zabavne za novopridošlice, film također poziva publiku da veselo pjevušeći uz razne zarazne melodije iz igara i na jedinstven način stavlja njihove odrasle mezimce u djetinjstvo zajedno s vlastitim potomstvom. Skidam kapu! 


Lijepa poslastica za istinske obožavatelje, za početnike barem jedna impresivna zabava s rizikom od iskušenja za očaravajuće i uzbudljive sate igranja. U kinematografskom iskustvu, koje izaziva pljesak, možete uživati ​​u 2D ili 3D efektima. U međuvremenu, ljubitelji kućnog kina morat će se još malo strpiti, ali već sada mogu unaprijed naručiti film u bilo kojem formatu.


Usput, preporučljivo je pomiriti razlike u mišljenjima o ovom neviđenom Gaming-filmu duginom rutom, kako i priliči vašem statusu. Najkasnije do tada svi bi trebali biti složni moleći za nastavak riječima "Ma molim te, samo još jednu partiju!" u kojem će, nadamo se, vrlo poseban, drag i odan pratitelj dvojice braće također debitirati na velikom platnu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!