Nema problema! Stvarno?

Četiri mjeseca neprekidnoga zaključavanja me i te kako izjedaju. Tu više ne pomaže dobronamjerna parola "izdržimo još malo!", jer mi u Njemačkoj znamo, poučeni iskustvom koje traje godinu dana, da ćemo morati još mnogo dulje izdržati nego što smo dosad mislili. Ali nema problema, nije li?

Nema problema! Onaj tko nikad nije čuo ovu kratku ali jasnu rečenicu, vjerojatno nikad nije bio u Hrvatskoj. Onaj tko je uzima za ozbiljno još nikad nije susreo pravog Hrvata. Da vas unaprijed upozorim: kad vam se Hrvat obrati s "nema problema", bježite od njega. Što brže možete i što dalje možete! Samo onda ste sigurni da nećete imati problema.

Taj hrvatski izraz, "nema problema", pun je različitih aspekata, kao i sama zemlja. Postoje razne razine njegove upotrebe, koje itekako treba znati razlikovati. Prva razina jest ona doslovna. Ovdje, "nema problema" znači da možete računati na pomoć Hrvata. Druga je zapravo ona koja najviše zna iživcirati ljude. U tom slučaju ta rečenica znači da ćete se morati načekati. Dok treća spada u kraljevsku disciplinu. Kod ove potonje, "nema problema" znači da vam netko obeća nešto što bi se moglo usporediti s Božjim darom ili pak nekom vrstom megalomanije. Činjenica jest kako u Hrvatskoj zapravo ništa ne predstavlja nekakav problem. Samo morate znati prepoznati o kojoj se razini radi. Ništa jednostavnije. Nema problema. Kako bih Vam stvar još malo bolje ilustrirala, reći ću Vam na što se sve trebate pripremiti.

Odgovor "nema problema" u Hrvatskoj dobivate gotovo na svako pitanje, kod svake molbe ili upita iako su situacije potpuno nerealistične ili beznandne. Dok svaki iskreni Nijemac kod svakog pitanja ili molbe ponajprije napravi nekakvu grimasu, kao da mu je cigla pala na noge te maše glavom i kroz zube šišti ne bi li našao nekakav izgovor, kako drugu stranu ne bi uvrijedio, Hrvat već i prije nego što ste završili rečenicu potpuno nonšalantno odmahuje govoreći "nema problema". Čak i onda kad ga, na primjer, pitate je li moguće umjesto brodom pješice preći preko mora. Hrvat će Vam potvrditi da je to moguće. I na kraju kada Vam ne uspije, krivnju će naravno tražiti u Vama, jer ste bili možda preglupi i niste slijedili njegove upute kako hodati po vodi. Da, tako to ide.

Ne vjerujete mi? Dobro, onda sami isprobajte. Na primjer na drugoj razini. Bilo da se radi o raznim ponudama vezanim za kupnju nekretnine, koje se na kraju rasprše kao sapunica, ili o raznim dokumentima za koje dobijete obećanje da će Vam se poslati na kućnu adresu... vidjet će te da sam u pravu. Morate znati da uzvik "nema problema" ima velik prostor za interpretacije, kod kojih se u većini slučajeva radi samo o praznim obećanjima. Barem bismo mi Nijemci to tako protumačili. Ako biste ovaj prigovor uputili Hrvatu, on bi se vjerojatno osjećao kao da mu je načinjena nepodnošljiva nepravda. Hrvat bi se npr. branio time da određene stvari nije uspio napraviti, jer ga je na ulici zaustavio jedan prijatelj pa je s tim prijateljem morao popiti čašu vina ili otići pojesti nešto ispod peke. Što je naravno potrajalo nekoliko sati. A sutradan su za neodrađeni posao krivi susjedi. Što reći na to? Osim da su Hrvati u pravu. Svi bismo trebali vježbati tu ležerenost, što u Hrvatskoj možemo najbolje. Ovaj savjet naravno nije namijenjen razdražljivim i nestrpljivim ljudima. U Hrvatskoj bi se takvima moglo dogoditi da se te njihove karakteristike još više prodube pa bi to na koncu moglo dovesti i do potpunog živčanog sloma.

Možda ćete se kod razine broj dva samo naljutiti što Vas nitko nije pozvao na peku. I onda se već nađete na prvoj razini. Onog "nema problema" na koji se možete osloniti i koji će Vam donijeti puno užitka, radosnih i srdačnih trenutaka, koji će Vam život obogatiti, iako moram naglasiti kako i negativna iskustva, odnosno ispite strpljenja, isto tako treba smatrati vrijednima. Oni Vam pomažu da se s vremenom sve više i neprimjetno uklopite u hrvatski način življenja i njegove zadanosti. "Nema problema" nerijetko znači upravo da "ima puno problema". Ali isto tako je bitna činjenica to što Hrvat to zaista misli. Tada biste taj njegov "nema problema" trebali shvatiti kao simboliku nesebične pomoći. On ne može drugačije, nego da Vam dade do znanja kako je tu za Vas, i kako će učiniti sve ne bi li obranio hrvatski stil života. A ako se u konačnici radi samo o izgovorima, znajte da je on tu za Vas, da možete računati na to. Hoće li to biti samo za Vas, ili za susjeda ili prijatelja, to sami morate doznati. Ali, ne brinite ako ne želite baš hodati preko vode, nego želite malo voća iz njegovog vrta, rakijicu, ili ako hoćete malo razgledati teren. Ne brinite. Pomoći će vam! I kad se zaista nađete u gabuli, u Hrvatskoj će Vam se obratiti s najiskrenijim "nema problema" na svijetu. Zato se već veselim danu kada će svatko od nas bez problema ponovno moći putovati u najsrdačniju zemlju na svijetu. U Hrvatsku. Unatoč svim njenim problemčićima, koji su dio njezina šarma.