Glas Hrvatske

16:20 / 17.08.2021.

Autor:

Najljepša ružna mjesta

Omiš

Omiš

Foto: Dana Jungbluth / HRT

Kada sam tek počela pisati blog, već sam vam bila napomenula kako pretpostavljam da na planetu Zemlji postoje i ljepša mjesta od Hrvatske. Sigurno da postoje. Ali bez obzira na bilo kakve usporedbe, Hrvatska se sigurno može bez ustezanja i objektivno opisati kao zemlja koja oduzima dah. Očaravajuće tirkizno-svjetlucavo-plavo more, koje čak i usred zimske hladnoće mami da skočite u nj. Cvrčci koji nigdje drugdje na svijetu nisu sposobni za tako veličanstvene koncerte, koji potiču tijelo na ples. Predivna čuda prirode, koje golim okom čovjek uopće ne može uhvatiti. Ali i nevjerojatne građevine, koje čovjekovu dušu vode u daleku prošlost. Hrvatska zavodi sva osjetila. Naša Hrvatska. 

Ali ipak još jednom moram povući (europske) paralele


U mojim očima, Hrvatska je po ljepoti više kopalja iznad npr. Španjolske, koju osobno pak smatram puno cvjetnijom. Ili npr. Kanarski otok La Palma, koji bih zbog njegova neusporedivog flaira rado voljela još jedanput posjetiti. Isto tako, još nikada nisam vidjela tako žarke boje kao na Rhodosu, a i Kreta ima gostoprimivi šarm. Naša raznovrsna Europa je sigurno posebno mjestašce na zemlji! Ali Hrvatska je dijamant.


Nebrušene strane


Ali onda tu postoje – žao mi je što to moram reći – i ružni kutovi i izbočine na tom dragulju. Svi oni koji se u toj točci sa mnom slažu, vjerojatno su u mislima to već potvrdili, a ako ne, to izaziva znatiželju. Moram priznati da u Hrvatskoj doista postoje određena mjesta koja su meni osobno ružna. Bilo to iz čisto estetskih razloga, ili jednostavno zato što kad se nađem u njima imam neugodan osjećaj u želucu.


Moj osjećaj kada sam prvi put ušla u Split neću nikada zaboraviti, kao ni izraz mog lica, koje je izgledalo kao da sam zagrizla u najkiseliji limun. Split je bio prvo mjesto u Hrvatskoj prema kojem sam osjetila nevjerojatnu odbojnost. Ali unatoč tome sam uvijek iznova odlazila onamo, ne bih li otkrila sve njegove kutove koji se skrivaju ispod nebodera. I bilo je divno!


Divno je bilo sjediti usred gradske vreve u jednom kafiću, koji bi njemački Ured za zdravstvo vjerojatno i prije posluživanja prvog gosta zatvorio. Divno je bilo iz tog kafića promatrati život na ulicama, onako prpošan kakav u Hrvatskoj jest. Isto se prema mom mišljenju čovjek mora naviknuti na pogled iz Kaštela na splitski Skyline. Ali i na betonirane plaže duž obale. Kad sam stigla u Rabac, htjela sam se odmah okrenuti i pobjeći. Zbog prometa to ipak nisam učinila. Rabac, s obzirom na skandalozni beton koji vidite posvuda i njegove hotele, estetski uopće ne odgovara mojim najmilijim predodžbama mjesta za odmor, no unatoč tome mi je bio užitak za vrijeme jednog ručka gledati prekrasnu uvalu i nakon toga lagano šetati promenadom. Medulin je kod mene bio čista stvar osjećaja. Lijepo mjestašce, gdje sam možda pojela najbolje jelo u cijeloj Hrvatskoj. Jedino što mi nije prijalo bilo je određeno "zračenje" kojim se htjela očito privući krema iz Monaca. Doduše, ja pripadam posebnom soju turista, zbog čega me se možda ne treba uzimati suviše ozbiljno.


Ljubavna mržnja


Ima još nekoliko mjesta koje su me u Hrvatskoj odbila. Ali za kraj ću se usredotočiti na svog osobnog negativnog favorita, a to je Omiš. Za taj grad veže me ljubavna mržnja. U Omišu ima nešto čudno. Prilikom prvog posjeta Omišu, privukla me je njegova ljepota. Stoga se nisam mogla složiti s nekim izjavama pojedinih članova obitelji koji su smatrali da je Omiš užasno ružan. Tako je bilo sve dok nisam češće počela posjećivati taj grad. Ne mislim samo na izgled golemih betonskih gromada koji strše ispod planine, već prije svega na neprestane radove na cesti, turiste i vrevu od koje čovjek zaista može šenuti. Pogotovo ako ste primorani tamo nešto obaviti. Ali ipak, i kad nemam posla u Omišu, volim otići onamo. Čak i onda kada je u pitanju samo jedan kratki pozdrav ili odzdrav. Jednostavno, volim Omiš.


Zašto vam ovo pišem?


Želim vas pozvati da pogledate i one ružne strane vaše najdraže zemlje za odmor. Budite otvoreni i istražite sve strane ovoga dragulja. Prihvatite ih onakve kakve jesu. I u ružnim stranama otkrit ćete one lijepe, kao i obratno. A takva ljubavna mržnja ima čak svoju čar. Ne dozvolite da vas ružnoća odvrati od nje. A pogotovo ne blogovi koje piše jedna individua.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!