Glas Hrvatske

11:13 / 01.06.2022.

Autor:

Hrvatski trenuci

Šijavica

Šijavica

Foto: YouTube / Snimka zaslona/Bildschirmfoto

Nedavno sam napisala blog o trenucima. Kratki trenuci života koji pune i ispunjavaju naše postojanje. S emocijama. Pa sam se pitala postoji li nešto takvo kao hrvatski trenutak? Naravno da postoji, jer sam se odmah sjetila nekih koje bih željela podijeliti s vama. I ne treba vam Hrvatska ni Hrvati da biste doživjeli hrvatske trenutke. Možete ih sebi sami stvoriti...

Pomislite samo na jutarnju rakijicu... neee, ostavimo to. Počnimo s nečim lakšim.


Dakle, umjesto alkohola ujutro, uzmimo dodatnu porciju psovki, s kojima možete započeti dan baš na hrvatski način. Na putu do posla - osobito ako u Njemačkoj putujete s željeznicom "Deutsche Bahn" - trebalo bi postojati niz prilika da se verbalno potpuno opustite.


Dajem vam mali savjet. Najbolje da se u tim prilikama izražavate na hrvatskom, da umjesto ljutite protureakcije i eventualne intervencije policije, dobijete "bonus na strance", jer će vas naizgled žaliti zbog nepostojećeg znanja njemačkog jezika ili jednostavno neće razumjeti ono što govorite na hrvatskom.


Osim ako ne naiđete na sunarodnjaka. U tom slučaju pošto-poto uzmite noge pod ruke ili se izmireni zajedno posvetite jutarnoj medicini spomenutoj na početku. Hrvatima je to dopušteno, a također spada u "bonus za strance“ (Ausländerbonus). Pod kulturu i slično.


Ako niste tip za javne scene, hrvatski trenuci u tajnosti također bi bili opcija za vas. Možete dobiti dovoljno inspiracije od političara svih pozadina ili od svog pouzdanog prodavača automobila. Za početak, jednom mi je jedan Nijemac-Hrvat pričao o mentalitetu svojih Hrvata.


Njegova je tvrdnja bila kako Hrvat već prilikom prvog rukovanja razmišlja kako prevariti drugu osobu. Čak i eventualni obiteljski odnosi navodno ne igraju nikakvu ulogu u tim opsesijama, nastavio je gospodin.


Na temelju svog iskustva, ne želim to potvrditi. Ali nemojte ni to isključiti. Kako vas ne bih potaknula na nezakonite radnje, povodite se samo za verzijom Monopolya, za uživanje u tako uzbudljivim hrvatskim trenucima. Postoji naime jedan na tržištu koji uzima u obzir vrlo specifičnu poslovnu sposobnost nekih kultura.


Za one manje mafijaški nastrojene među vama, možda bi hrvatski trenutak mogao biti povezan sa seksom? Kako kažu, tipični Nijemac u njemu ne uživa puno. Tako bi i to bila prilika za jedan - doduše kratak, ali neproblematičan - hrvatski trenutak.


Obično to ne poziva vlasti odmah na akciju, a znanstveno je dokazano da značajno pridonosi vašem zdravlju.


Ali što i koliko seksa je normalno kod Hrvata? Postoji li zapravo tipičan hrvatski seks? Što kažete da razmišljamo u tom smjeru? Sada kada ću vam dopustiti da podijelite moj doduše zbrkani tok misli, hajdemo korak dalje od ovog mentalnog kina. Što mislite?


Kako dakle Hrvati stoje sa seksom? Običan Nijemac koji subotom uglavnom pere auto vjerojatno će spontano u glavi imati predodžbu južnjaka vruće krvi, koji voli, hoće – i može – bilo kada.


Hrvat je u njegovoj glavi gotovo uvijek spreman. No, ako uzmemo u obzir ležernog prosječnog Dalmatinca, ova krajnje erotična slika odmah je zamagljena. Njegov je um previše komforan, njegova reakcija prespora, kupaći kostimi previše avangardni za to (možda se sjećate nekih scena).


Ostavimo Talijanima klišej pohotnih ljubavnika. Da, dajmo im to. Zauzvrat nemaju tako lijepu obalu, kao Hrvati. Morate si ipak dozvoliti da vas ometu lijepe stvari u životu.


Dovoljno ste frustrirani? Onda ste možda za neko jelo iz frustracije? Dobro. Na doista hrvatski način to znači samo papanje dok ne možete više i, u osnovi, kuhanje za najmanje deset osoba. Može se dogoditi da navrati susjed, rođak, prijatelj ili poštar.


Ili usput naiđe šetač gladnog izgleda. Za slasni hrvatski trenutak zabranjeno je izreći riječi "Ne hvala" u bilo kojem trenutku. Nije važno jeste li na dijeti, ne osjećate glad, ili već imate grčeve u želucu dok jedete ogromne količine hrane, ili ste možda upravo izašli iz restorana ili je neko gluho doba noći. Jede se ono što je na stolu. Do kraja.


I nemojte se usuditi ostaviti čak ni ukrasni listić zelene salate na tanjuru. Možda ćete tako odati dojam da vam se jelo nije svidjelo. Također, nemojte se prerano radovati nakon što ste u teškoj borbi konačno uspjeli pojesti raskošan obrok.


Desert i pladanj od sira već vas čekaju. Možemo stvari okretati kako želimo, ali na kraju, kada pokušavamo stvoriti hrvatske trenutke, završimo opet kod medicine. Pa zašto ne biste odmah započeli dan s njom?


Ako ste Nijemac, najbolje je zaboraviti sve što sam napisala. Odmah bi vas uputili na psihijatriju, kada biste se ovdje ponašali na hrvatski način. No, čak ni kao Hrvat u inozemstvu ne želite privlačiti pozornost i stoga radije pričekajte svoj sljedeći odmor da pustite opuštenog, zamamnog i strastvenog mačo Hrvata iz vreće.


Sada sam konačno našla objašnjenje za ponašanje Nijemaca-Hrvata u Hrvatskoj i sada još bolje znam što je takav nekoć mislio kada mi je rekao da su Nijemci-Hrvati u Hrvatskoj tisuću puta gori od tamošnjih Hrvata. U zaključku, ostavimo to na tome, jer nisam ja bila ta koja je to rekla.


Imajući to na umu, želim vam uzbudljiv i izazovan dan s - barem nezaboravnim - trenucima. Živjeli i sretno!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!