Glas Hrvatske

16:53 / 14.09.2021.

Autor:

Hrvatski muškarac

Tamnokosi muškarac s krunom na glavi

Tamnokosi muškarac s krunom na glavi

Foto: Cleyton Ewerton / Pexels

Čini li se i vama isto kao i meni, drage moje dame? Da u doba korone uočavate gotovo nevjerojatnu pojavu nezaustavljive i neprestane groznice proljetnih leptirića iz svijeta muškaraca na raznim društvenim mrežama? Za mene ovo poprima razmjere da u međuvremenu izbjegavam uopće otvoriti svoj virtualni poštanski sandučić. Ne, naravno da se nisam umislila zbog nekoliko vrtualnih pokušaja flerta, jer je poznato da su prepreke u prostranstvima anonimnog weba vrlo niske, a lovačka hrabrost iznimno velika. Daleko od toga da ću ikoga osramotiti ili čak ismijati – ali moram primijetiti da su pokušaji neuspjelog uspostavljanja kontakta preko društvenih mreža uzeli maha. Međutim, jedna stvar odmah upada u oči: to su doista vrlo različiti pristupi muškaraca, ovisno o tome iz kojeg kulturnog miljea dolaze.


Odmah su mi na pamet pale neke karakteristike Hrvata. Kao i uvijek s moga ženskog, njemačkog gledišta i ovaj put posvećenog isključivo hrvatskom muškarcu koji je zasigurno jedinstven primjerak u muškom svijetu. Naravno da ga ja promatram izolirano i iz svoje vlastite perspektive. I naravno da se ovdje, kao i uvijek, mora napraviti razlika. Ali ne želim vam uskratiti svoj doživljaj određenih stalnih pojava, koje se katkad mogu i generalizirati.


Prvi korak


Što se tiče uspostave kontakta između Hrvata i žene, valja odmah napomenuti da bi Hrvatu dobro došlo da se malo ugleda u kozmopolitskog i seksi Amerikanca, ofenzivno koketirajućeg Švicarca ili intelektualnog i vrlo smiješnog i šarmantnog Nijemca. Time bi dao dobar prvi dojam – barem kod žena koje još nikad nisu upoznale ni jedan primjerak Hrvata – i bilo bi mu to korisnije od prilično nepromišljenog, ali i iznenađujuće samopouzdanog nastupa.


Istina je da Hrvat ne stupa odmah u kuću na onaj, znate već, osmanlijski način, ali ipak, malo više elegancije i skromnosti mu ne bi bilo naodmet. Ovdje valja napomenuti i to da da nasrtljivih "slonova" ima posvuda. Međutim, danas ćemo se malo našaliti samo na račun hrvatskog muškarca. Neće se on ljutiti, osim ako nije jedan od onih narcisoidnih primjeraka, za koje se čini da su i tisuću puta naporniji u Hrvatskoj nego drugdje.


Ponos i laskanje


Jer ono što Hrvata zapravo izdvaja od svakog drugog muškarca je golemo, gotovo nevjerojatno samopouzdanje. Zapravo, nikad nisam srela sramežljivog Hrvata - sad kad bolje razmislim.


Hrvat je uvijek snažan, uvjeren, sveznajući pa čak i svemogući. Nema problema koji Hrvat ne može riješiti. Barem iz njegova kuta gledišta. Ako tvrdite suprotno, ričući lav može brzo postati uvrijeđeno dijete kojemu je zvečka - u ovom slučaju ponos - ukradena.


Važan savjet koji vam ovdje naprosto moram dati: laskajte mu. Uvijek i u svakoj prilici. Zato što je to jedini način da se sačuva njegova muškost, koja može biti prilično očaravajuća. Obožavan od strane mladih djevojaka i rijetko kad ismijavan od iskusnijih žena, Hrvatu doista nije lako. Zapravo, on uvijek misli dobro i pokušava svojoj voljenoj osigurati sigurnu luku. Ali činjenica je da on jednostavno ne razumije kako ogromno udvaranje nije uvijek potrebno, ali to ga u osnovi samo čini simpatičnim. Čini ga nekako autentičnim.


Tko je ovdje glavni?


Hrvat barem ostaje vjeran sebi. Koliko god na kraju bio i nesiguran u sebe, ne zaboravlja smisao za humor. S vremena na vrijeme izvuče i pokoju sočnu šalu kako bi pokazao kakav je frajer. No, tko je zapravo glavni saznat ćete, drage dame, najkasnije kad upoznate svoju možebitnu buduću svekrvu.


Svo ono prethodno mačističko ponašanje ispari u nekoliko sekundi, i napokon vidite krotkog mladca, čiju meku jezgru tada konačno možete istražiti do dubina. Mlađim ženama treba reći da je veza s Hrvatom bez sumnje velik izazov.


Osim ako nije siroče. Ipak, ako je njegova draga gđa Mama još među živima, naoružajte se. Spokojem. Ako je istina da bi se ta karakteristika trebala povećati sa starenjem, kako sam čula, veza s Hrvatom trebala bi biti blagodat za zrelije žene, pogotovo za one koje složenu brigu o ovom divovskom djetetu žele staviti u ruke od povjerenja. Da zadrže živce, razumije se.


Kralj i kraljica


Da, hrvatski muškarac je pomalo sebičan, teatralan i u njegovim je očima kralj muškog svijeta. Stoga mu odgovara jedna isto tako ponosna lavica, kojoj se sviđa njegovo držanje, ali također poznaje njegove slabosti i čuva ga od vanjskog svijeta. Jedna koja može urlati i vrebati barem tako dobro kao on. Tek onda posjeduje ono nešto, taj posebni i tajanstveni Hrvat. Puno vam sreće želim u lovu, moje dame!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!