Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Subota je ujutro. Televizija radi tiho, tek toliko da bi se moglo mirno započeti s danom i suočiti se sa stvarnošću koja nas tog dana očekuje, i koja je itekako prisutna vani. I dok moj suprug iskorištava vrijeme u kojem klinci kao omađijani sjede pred televizorom kako bi još malo otkunjao, izlazim na terasu i osluškujem dan te dopuštam okolnim zgradama da utisnu svoj lik u mene.

Zamišljam da je atmosfera ovdje mediteranska, s cvijećem na balkonima, punim konopcima za sušenje rublja, a iz obližne ljetne kuhinje da svako jutro dopire miris mesnih delicija. Isto tako, vidim djecu koja se igraju i zabavljaju na mnogo različitih jezika. Ne znam zbog čega, ali najedanput mi pada na pamet pjesma „Lass die Sonne rein“ grupe Die Fantasischen Vier. U svojoj nutrini, da me ne bi netko slučajno čuo, provjeravam znam li još čitav tekst te pjesme. Oh da, sve je još tu. Pomišljam, ipak nemam mozak kao sito. Shvaćam da mi treba više takvih trenutaka obasjanih Mediteranom, da bih se odmorila od svega. 

Ponekad smo skloni uljepšati okolnosti u kojima živimo, kao što to sada možda činim i ja. Uvjeravam samu sebe da je moj gradski stan nešto predivno. Ponekad, međutim, takvo uljepšavanje stvari postaje prekrasan bijeg od realnosti. Ili ipak realnost? To ovisi o tome što mi napravimo od toga. O tom sam pitanju ovaj tjedan razgovarala s jednom dragom poznanicom, i ona je to nazvala "igrati se Petra Pana". Rado ću se igrati i ja! Danas ne želim biti odrasla osoba. Ah, što to govorim: zapravo nikada ne želim odrasti! Nažalost, svakodnevnica mi u tome redovito zamrsi račune. Plaćanje računa? Ma, to je isto tako nešto dosadno s čime se moraju gombati odrasli. Danas ćemo ih zanemariti. Ionako je subota.

Vratimo se još malo našim dnevnim snovima, koje nas toliko beskrajno više ispunjavaju od svih naših "to-do-popisa", koje vješamo kao upozorenja svagdje po kući. Vratimo se glazbi, hrani, balkonu ukrašenim cvijećem ili zvučnom kulisom života. Hrvatsku je moguće svagdje kreirati, i to ne samo misaono. Kulinarske delicije možemo pripremiti i kod nas doma. Ili barem pokušati. Na Internetu se nađe mnoštvo recepata, a isto tako možemo pitati prijatelje iz Hrvatske. Možemo, recimo, uključiti hrvatsku glazbu i plesati kuhajući kroz kuću i osluškivati hrvatski osjećaj življenja u nama.

A i onda kada Vam se ne da kretati, možete Hrvatsku dozvati u svoju dom. Samo sjednite i pregledajte vaše slike, koje ste napravili dok ste bili na godišnjem odmoru u Hrvatskoj. Slušajte Hrvatski radio ili gledajte hrvatsku televiziju online. Provjerite imate li kakve video filmove iz Hrvatske. Počnite učiti hrvatski jezik ili telefonirajte Vašim prijateljima iz Hrvatske. A možda imate i obitelj u Hrvatskoj. Ako pak želite dodirnuti Hrvatsku, onda i to možete učiniti iz daljine. Priuštite si digitalnu "shoping turu" kod hrvatskih trgovaca na Mreži. Ili sami izradite nešto izvorno Hrvatsko. Počnite na primjer heklati, štrikati hrvatske motive u hrvatskim bojama. Vašoj mašti nema granica. Isto tako, možete proširiti putem moderne tehnologije Vaša poznastva s Hrvatima širom svijeta. Postoje i razne udruge, folklorne skupine i zajednice gdje se možete uključiti. Hrvatska je posvuda. Maštajte o njoj. Izgrađujte je svojim idejama.

A kada Vas kućni ljubimac, Vaša djeca ili suprug probude iz maštanja, onda ih jednostvano pozovite da maštaju zajedno s Vama. Uronite zajedno u prekrasna svijet Petra Pana. 

Kako izgleda vaša Hrvatska Nigdjezemska? Je li stvarna, ili je samo fiktivna?