Glas Hrvatske

22:33 / 19.08.2023.

Autor:

Bikini tijelo - molim!?

Ilustracija

Ilustracija

Foto: pixaby / .

Budući da se još uvijek nalazimo usred ljeta i toplih temperatura, svi neizbježno pokazujemo malo više kože. More, bazen ili balkon kod kuće također pozivaju na opušteno sunčanje. Želite se osjećati što ugodnije u svom tijelu. I? Osjećate li se zaista ugodno u svojoj koži, baš posvuda? Ako vas ne muči težina, onda je možda nedostatak preplanulosti problem, ili loša frizura, problemi s kožom ili druge vanjske karakteristike zbog kojih u ogledalu izgledate nezadovoljno. Sigurna sam da će svatko od nas pronaći nešto što ga na neki način čini nesretnim. Ovo se može činiti površno, ali naš izgled je prvi dojam koji ostavljamo na druge. Dobra vijest je da se to može promijeniti iznutra. Loša vijest: potrebna vam je disciplina. Jasan cilj. I strpljenje - što je najgore.


Veći dio svog života bila sam vrlo vitka i čak sam uživala u prilično zategnutoj tjelesnoj građi. Lijepe vitke noge, zategnute ruke, super ravan trbuh, dimenzije u "pravom" omjeru. Ukratko: savršena silueta. I najbolje od svega (ili najopakije): nikad nisam morala ništa činiti za to. Nisam se morala baviti sportom niti odricati bilo kakve hrane. Bilo je to divno bezbrižno razdoblje. Onda sam postala starijom. Dobila sam djecu.


Dok sam u roku od godinu dana u potpunosti i bez problema izgubila dobivenu težinu od 30 kg nakon prve trudnoće, s drugom trudnoćom stvari su se malo promijenile. Čak su i ti nagomilani kilogrami masti i vode nestali u nešto više od godinu dana, no zbog drugih zdravstvenih ograničenja moji su mišići osjetno popustili. A svakodnevica s dvoje male djece tjerala me da zbog vremena i živaca sve više posežem za nezdravom hranom.


Dodajte tome moj uglavnom sjedilački posao i moju strašnu ovisnost o Coca Coli. Da, nagomilala sam itekako masne jastučiće (za moje standarde!) u posljednjih nekoliko godina. Pa ipak, većina bi mi se nasmiješila da je moj BMI, koji je po meni sulud, još uvijek u "normalnom rasponu", a i subjektivno se svrstavam u vitkije osobe.


Stvar je u tome da se osjećam vrlo nelagodno u vlastitoj koži i iz iskustva točno znam kakav je osjećaj živjeti s dobrih deset kilograma manje. Znam kako je satkano moje tijelo i što mu treba. Ali to totalno nezadovoljstvo nikako nije bilo okidač za moj novi program prehrane i vježbanja, s kojim sam u međuvremenu radikalno krenula. Osim nekoliko zdravstvenih boljki, jedna žena bila je ta koja mi je pokazala ogledalo na više načina i to u pravom smislu te riječi.


Baš kao što sam prije nekog vremena zacijelo promatrala izrazito debelu mladu ženu s crop-topom, tako me i spomenuta gospođa pogledala doslovno od glave do pete. Ironično, u onom "mjesečnom razdoblju" u kojem se žene ionako osjećaju shrvano i agresivno. Na temelju tog osnovnog stanja premorenosti od posla, znojne, istrošene, nenašminkane mame koja je žurila s djecom na trening u najneuglednijoj odjeći, pogrdni pogledi ove glupe (i nažalost vrlo lijepe) krave došli su u pravo vrijeme. Najradije bih bila u zemlju propala. Ali to je tako, sve ti se vrati u životu.


U biti me uopće ne zanima figura drugih ljudi, svakako ne definiram samo time njihovu "ljepotu", koja je ionako u oku promatrača. Npr. tek što sam pogledala hrabru trbušastu ženu u crop-topu... zaprepašteno... samo dan poslije, usput sam primijetila još puno punašniju damu, koja je bila prekrasna! Lijepo lice, duga raspuštena kosa koja joj je padala preko prozračne ljetne haljine do poda, uspravnog i ponosnog hoda. A pored nje je koračao njezin dobro građeni partner. Da, može i tako. Ovisi samo o tome čime zračite – zadovoljstvom ili ne.


Dakle, s potvrdom glupe-lijepe-krave moje slike o sebi u to vrijeme, odmah sam krenula s dijetom i fitnes programom. Kako sam načelno vitka osoba s vrlo dobrim vezivnim tkivom, i kako sam prirodno imala relativno optimalnu startnu situaciju, odlučila sam krenuti s radikalnom dijetom (ali vodeći računa o važnim nutrijentima!) i treningom koji u međuvremenu odrađujem tri puta dnevno, i kojega se do sada dosljedno držim.


Protiv unutarnjeg gada bori se čvrsta volja, želja da postignem svoj osobni cilj. Puno gori su bili prvi treninzi na kojima sam mislila da ću umrijeti. Jedan od njih me još uvijek muči i pri svakom pokretu strahujem od ozbiljnih sportskih ozljeda ili potrebe za naknadnim umjetnim disanjem. Ali prvi uspjeh jasno vidljive fizičke promjene stvarno me potiče da nastavim.


Sviđa mi se što se moje novo tijelo osjeća puno bolje nakon samo kratkog razdoblja treninga i hranjive dijete. Moj hod je uspravan, mišići su mi ugodno napeti, a čak i naporne šetnje su znatno lakše nego prije, što je opipljivo blizu onome kako sam se prvobitno osjećala u svom tijelu. Sjajno je, a uzdržavanje od Cole ostavilo je vrlo pozitivne tragove na zdravlje bez kojih više ne bih željela ostati. Iako se još da nadograditi – uživam u novom-starom načinu života!


Imam još puno posla da postignem svoje tijelo iz snova i naravno tu nije kraj, što mi trenutno budi još više poštovanja nego li to čine sljedeći treninzi. Jer, tada će biti zadatak zadržati sretan, sobom zadovoljan stav prema životu, ako je to moguće. Sport, za koji sam nedavno tvrdila da mi se ne može dogoditi (eto, opet mi se nešto vratilo), vjerojatno će pritom biti najvažniji.... (naravno kako bi tu i tamo opet mogla gricnut nešto fino)... i općenito zdraviji način života.


Bez obzira na vaš osobni čimbenik nezadovoljstva vlastitim tijelom, riješite ga. I imajte na umu da čak i navodno mršaviji ljudi imaju svoje problemčiće na kojima moraju raditi. Ali sami se morate osjećati ugodno u vlastitoj koži! Zatim to zračite u vanjski svijet. Kao što moja fitness influencerica uvijek kaže: "Ovo radiš samo za sebe!". U pravu je. Ok, ja bih dodala još možda i da to radim malo za šepurenje kraj glupih krava na kraju, provokativno tresući guzom. Kako bih bila izvana i iznutra u formi!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!