Glas Hrvatske

12:28 / 21.11.2022.

Autor:

Spin - "Narodni neprijatelj"

Ilustracija

Ilustracija

Foto: snimka zaslona / pexels

Mnoge priče nose i svoju skrivenu pozadinu. Osobito se to dobro, nažalost i često, može vidjeti u svijetu politike. Jedna takva se i ovih dana odvija pred našim očima. Skrenuti pozornost s velikih afera pokušajem pronalaženja "narodnog neprijatelja" na sasvim drugoj strani, u susjednoj državi, stari je i isprobani način.

U politici, spin je tehnika kojom se koriste stručnjaci političkog marketinga (tzv. spin doktori) najčešće u političkim strankama i izvršnoj vlasti kako bi prema javnosti prilagodili (često iskrivili) informaciju u svoju korist. Pojam je preuzet iz sporta (npr. kriket) u kojem bacač loptice nastoji posebnom tehnikom (spin) promijeniti njezin smjer kako bi zavarao protivnika. Tako bi ukratko glasila definicija političkog spina.


Proteklih tjedana iz pojedinih unitarističkih bošnjačkih krugova krenula je još jedna bjesomučna kampanja usmjerena protiv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. U sve su to uvučene i pojedine udruge poput Udruge "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Tri važna termina


Spor je nastao oko pitanja negira li predsjednik Hrvatske genocid u Srebrenici. Sam je Milanović, koji je posjetio Srebrenicu i iskazao pijetet prema žrtvama tog strašnog zločina, nekoliko puta do sada ponovio da je u Srebrenici bio genocid, ali je i dodao da onda za teže zločine, poput onog nad Židovima u Drugom svjetskom ratu, kad je ubijeno oko šest milijuna Židova, treba izmisliti novi naziv… "Nije točno da sam negirao genocid u Srebrenici", rekao je predsjednik Zoran Milanović krajem listopada u Gospiću i upozorio na opasnost od lijepljenja takvih etiketa, koje su korak do proglašenja genocidnosti cijelog naroda, kao što neki Srbi čine Hrvatima za Jasenovac. Još je dodao: "Kao što dopuštam da se o pitanjima koja su traumatična za moj, hrvatski narod, govori otvoreno, tako će se otvoreno govoriti o svemu, i o zločinima nad Hrvatima i o mudžahedinskom teroru u srednjoj Bosni".


Posebno su zanimljivi termini kada se ovo pitanje izvlačilo na površinu. Prvo značajnije poigravanje s ovom temom bilo je u prosincu prošle godine, upravo pred vrlo važan krug pregovora u Neumu o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, u koje su se uključile i Europska unija i SAD. Znamo iz izjava samog Bakira Izetbegovića da je na tim pregovorima kupovao vrijeme i da mu nije padalo na pamet da se bilo što dogovori s hrvatskom stranom.


Krajem ljeta, kad je neslužbena predizborna kampanja već uvelike trajala u BiH, na osnovu "rekla-kazala" informacija iz srbijanskih tabloida, nakon susreta u Sloveniji - Procesa Brdo- Brijuni, ponovno je pokrenuto to pitanje. I prije službene reakcije Pantovčaka i samog Milanovića, koji su kazali da je to laž, burno su reagirali iz Sarajeva. Reagirala je Islamska zajednica, udruga Majke Srebrenice… Ravnatelj Memorijalnog centra ''Potočari'' Srebrenica notorni Emir Suljagić je na Twitteru psovao majku Milanoviću i razotkrio puno toga kroz poruku da upravo zbog takvih istupa nikada neće dopustiti izmjenu izbornog zakona u BiH koju traže službeni Zagreb i bosanskohercegovački Hrvati. Munjevito je reagirala i ministrica vanjskih poslova iz reda SDA, Bisera Turković. Naravno, svoje optužbe bez dokaza, Turković je morala povući i nonšalantno se opravdati zbog neprimjernog istupa.


Sve se gotovo po istoj matrici ponavljalo i kroz prošla dva tjedna. Nastavak cijele te priče pokrenut je pismom Ujedinjenim narodima Udruge Majke enklava Srebrenica i Žepe i Udruženja žrtava i svjedoka genocida gdje su te dvije udruge prosvjedovale zbog mogućeg sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnoj operaciji EU u BiH Althea. Zašto se Majke Srebrenice pokušavaju aktivno uključiti u donošenje političkih odluka na East Riveru i Bruxellesu? Jedna udruga s jasnim djelokrugom svog djelovanja i poslanja, ako se tako može reći, naglo se odmeće u polje čiste politike koje gotovo da nema nikakve veze s njima i Srebrenicom? Osobito to čudi kad se zna da su upravo iz te udruge još 2015. godine poručili da nije bilo hrvatske vojske i Oluje, Bihać bi doživio sudbinu Srebrenice. Što se to promijenilo u tih sedam godina?

Izetbegović: SDA piše ta pisma


Na vijest da su "Majke enklave Srebrenica i Žepa" uputile dopis UN-u reagirao je poznati hrvatski odvjetnik s američkom adresom Luka Mišetić i pogodio, kao i obično, u srž problema. "Majka Srebrenice 2015. godine: 'Da nije bilo Oluje možda bi bio i drugi genocid u BiH'. Danas su neki izmanipulirali Majke Srebrenice da izdaju priopćenje da je ona ista Hrvatska vojska koja je spriječila drugi genocid u BiH danas nepoželjan ‘agresor'", napisao je Mišetić. Potom je naglasio: "Kad kažem da su Majke Srebrenice danas izmanipulirane da izdaju priopćenje protiv Hrvatske, evo snimke Bakira Izetbegovića kako 'otkriva tajnu' da je SDA ta koja piše ta priopćenja i traži od Majki Srebrenice i logoraša da ih samo potpišu", napisao je Mišetić uz video isječak govora predsjednika SDA Bakira Izetbegovića iz rujna ove godine u kojemu je, između ostalog, Izetbegović kazao: "Inzkov zakon ne bi bio donesen da to nije radila SDA. Sad ću vam otkriti tajnu. Mi smo organizirali u SDA pisma majki iz Srebrenice i logoraša. Mi ih napisali i poslali na 1.500 adresa kraljeva, predsjednika, premijera, parlamentaraca, senatora, u EU, u Americi. To je bilo potpisano od strane logoraša i Majki Srebrenice. I kad to pošaljete na 1500 bitnih adresa, 10% od tih ljudi reagira. Dobijete 150 lobista koji kažu ovo stvarno nije u redu…"


Izetbegović je tako jasno predočio pod čijom paskom djeluju spomenute dvije udruge i kako nastaju priopćenja koja potpisuju.


I nastavila se i dalje baražna i potpuno neprimjerna paljba po hrvatskom predsjedniku Milanoviću koji se pak nije ustezao od odgovora. Mjesec studeni donio je tako preteške optužbe spomenutih dviju udruga da je "Milanović fašist koji glumi demokrata" te su potom njegovo djelovanje nazvali "jadnim i bijednim".


Milanović je Majkama Srebrenice poručio kako mu je žao ako su postale dio kampanje koju provode "beskrupulozni muljatori" iz Sarajeva, a koji dan kasnije, da ih sada promatra kao političku organizaciju kojoj pisma sastavljaju u stranci SDA. Ta udruga, ako je imala nejasnoća prema izjavama predsjednika Milanovića, trebala je zatražiti sastanak da se nejasnoće riješe u međusobnom razgovoru. Ali to očito nije bila namjera. Otišlo se tako daleko da je podnesena i optužnica u Tužiteljstvu BiH protiv hrvatskog predsjednika…


Bakir Izetbegović je potom u objavi na twiteru ustvrdio kako je "hrvatski predsjednik svojim javnim istupima i zdravom razumu neobjašnjivom ponašanju, odavno prešao sve crvene linije". Smatra kako bi to bio samo osobni problem frustriranog medijskog nasilnika, da nije riječ o predsjedniku RH, države članice EU i NATO-a… "Njegove svakodnevne uvrede ne mogu donijeti nikome ništa dobro, ali mogu dodatno utjecati na pogoršanje odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i bošnjačkog i hrvatskog naroda", zaprijetio je Izetbegović i dodao da SDA nije pisala pisma koje Majke Srebrenice i logoraši potom samo potpišu. Zaboravio je na svoju izjavu iz rujna.

Zašto u ovom trenutku?


I opet je najvažnije vrijeme pokretanja cijele te priče. A sve se to događalo u tjednu kad je senat Sarajevskog sveučilišta preispitivao diplomu supruge predsjednika SDA Sebije Izetbegović, ravnateljice najveće bolnice u BiH i sveučilišne profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Senat je 10. studenoga zadužio Medicinski fakultet da formira povjerenstvo koja će još jednom pregledati kompletnu dokumentaciju prof. dr. Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra u Sarajevu te da za 30 dana dostavi izvještaj Senatu. Sporni su ispiti za koje Sebija Izetbegović tvrdi da ih je položila u Zagrebu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske ranije je priopćilo da Sebija Izetbegović jeste upisala poslijediplomski studij u Zagrebu 1993., ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima. Podsjetimo i da je Tužiteljstvo Sarajevske županije 2021. godine pokrenulo istragu o njezinoj diplomi.


Druga velika afera koja traje već duže od dvije godine je afera "Respitratori", o kupovini kineskih respiratora na početku covid krize gdje je na vrhu lanca optuženih federalni premijer i član SDA Fadil Novalić. I ona je aktualna ovih dana. Pojedini mediji u BiH su i s tom aferom povezivali suprugu čelnika SDA. 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla tvrtka "Srebrena malina" koja se do tada bavila malinarstvom, a u trenutku sklapanja posla nije bila ni likvidna. Potom su mjesecima mediji objavljivali informacije da su ti respiratori neupotrebljivi i opasni za pacijente.


Treći razlog je teški poraz Bakira Izetbegovića u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima 2. listopada gdje ga je doslovce pregazio SDP-ov Denis Bećirović. Tu se otvara i pitanje treba li Izetbegović više uopće biti na čelu stranke. Naravno, to uvelike zavisi i od međustranačkih pregovora koji traju i o tome hoće li SDA biti u poziciji ili oporbi. Odlazak u oporbu bi bio težak udarac za tu stranku i ozbiljno bi poljuljalo poziciju čelnika te stranke.


Tri spomenuta slučaja su iznimno neugodne teme o kojima u ovom trenutku predsjednik SDA ne želi da se raspravlja u BiH. Zato je napad na hrvatskog predsjednika Milanovića način da se pogled i bijes bošnjačke javnosti usmjeri prema Pantovčaku i službenom Zagrebu. Teški politički spin pri čemu se ne biraju sredstva i riječi. Pri tome ga uopće ne brinu svi oni u RS-u i Srbiji koji javno niječu genocid u Srebrenici. Od svog dolaska na čelo stranke Izetbegović promovira protuhrvatsku politiku u nadi da će skršiti suverenitet i konstitutivnost Hrvata u BiH, a službeni Zagreb natjerati da se distancira od svojih sunarodnjaka. Ovaj spin se koristi i u tu svrhu.


Tako sve postaje jasnije. Promašene politike koje stalno potiču sukobe, koje koriste žrtve rata za svoje uske parcijalne i prizemne interese, koje nemaju zahvalnosti prema susjednoj zemlji koja ih je i humanitarno i vojno spasila od sloma pred velikosrpskom agresijom, trebaju biti odbačene od strane najbrojnijeg naroda u BiH. Takvom politikom se ne gradi budućnost BiH, već poručuje da ona uopće nije moguća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!