Glas Hrvatske

19:44 / 28.04.2023.

Autor:

"Ljigavac, paintball, slika veličine solarnog panela…"

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

"Rasprave samo potvrđuju ljude u njihovom mišljenju", davno je kazao Newton Booth Tarkington jedan od najpopularnijih američkih romanopisaca s početka XX. stoljeća. To se najbolje da vidjeti i na primjeru Bosne i Hercegovine gdje teške rasprave, besplodne prepirke i uvredljive svađe traju cijelo vrijeme postojanja daytonske tvorevine. Vrhunac doživljavaju upravo zadnjih godinu i pol dana kada se lome koplja oko Izbornog zakona, izmjena Ustava, pitanja državne imovine, NATO-a, uloge visokog predstavnika, koalicija, povijesti, budućnosti BiH… Nabrajati bi mogli unedogled. Rezultat je to nestabilne države i podijeljenog društva.

Zadnjih mjeseci te verbalne rasprave su toliko zaoštrene da se promatračima sa strane vjerojatno čini da je zemlja gotovo pred izbijanjem novog sukoba. To naravno ne stoji jer BiH je još uvijek snažno pod upravom Zapada preko Ureda visokoga predstavnika te kroz značajnu vojnu prisutnost snaga NATO-a. Sami stanovnici BiH i ne obraćaju previše pozornosti na svu tu halabuku. Sve je već viđeno, gotovo svakodnevno, te ne može zasjeniti teške ekonomske probleme. U ovom tekstu navest ću poneki citat da dočaram kako je to izgledalo kroz zadnji tjedan, plus jedna nešto starija izjava. Osim prijetnji, uvreda, cinizma bilo je tu i komičnih tonova. U glavnoj ulozi su sveprisutni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i bošnjački političari iz Sarajeva.


Zanimljivo, hrvatski politički predstavnici u tim raspravama drže se sasvim po strani osim poneke izjave o temi koja je njima najvažnija – izboru nove federalne Vlade. Ipak, jedan političar iz Hrvatske nije izdržao da ne odgovori na Dodikove prozivke.

Sve je sporno


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović očajnički pokušava sve ne bi li svoju stranku zadržao u federalnoj vlasti. Izgubio je utrku za Predsjedništvo BiH, financijski jaku Sarajevsku županiju, vlast na razini države… Na iftaru u Tuzli početkom travnja, u organizaciji Županijskog odbora njegove stranke, kazao je da dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo neće dati potpis za novu federalnu Vladu, a kao razlog je naveo da je "učinjena nepravda" prema njegovoj supruzi Sebiji Izetbegović i Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem šefu OSA-e. Podsjetimo, i njegovoj supruzi i vjernom suradniku Osmici (koji je završio i na crnoj američkoj listi) oduzete su diplome koje su stekli na nezakonit način.


"Došao mi je jedan veleposlanik i pitao jesmo li promijenili stav... Rekao sam da jesmo. Nakon što su Osmicu stavili na crnu listu i kako su počeli da rade nepravdu mojoj Sebiji sada smo još tvrdoglaviji i nema govora da Lendo potpiše!", izjavio je Izetbegović. Neki su to u BiH nazvali "antologijskom pričom o odanosti supruzi i prijatelju".


Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik 20. travnja je ponovno izvrijeđao američkog veleposlanika u BiH nazvavši ga "ljigavcem". Dodika je silno razljutio to što se američki veleposlanik Michael Murphy, zajedno sa svojim kolegom iz Beograda Christopherom Hillom, dan ranije sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Dodik je ranije zabranio kontakte vladajućim u RS-u s američkim i britanskim veleposlanikom u BiH.


"Ne radi se o sporu RS i Srbije. Radi se o jednom ljigavcu koji se zove veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Murphy", kazao je Dodik. On smatra kako su baš Murphy i britanski veleposlanik u BiH Julian Riley, samo da bi napakostili RS-u, nagovorili čelnike bošnjačkih i građanskih stranaka na potpisivanje zajedničke izjave kojom su oni 19. travnja pozvali na očuvanje statusa državne imovine kao vlasništva BiH, a ne entiteta.

"Mudroslovlja" iz Donje Gradine


No prava je bura izjava i priopćenja uslijedila je u nedjelju 23. travnja. Dok su u Jasenovcu počast žrtvama ustaškog logora odavali najviši hrvatski dužnosnici, vlade Srbije i Republike Srpske su organizirale svoju komemoraciju na području Donje Gradine u BiH. Lavinu je opet pokrenuo Dodik koji je, među ostalim, ponovno najavio ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom.


"Pravo je svih Srba da žive u jednoj državi i to im nitko ne može uskratiti", rekao je Dodik u nazočnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji se od tih riječi ni jednom riječju nije ogradio nego je i sam pozvao na "srpsko jedinstvo".


Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović su potom reagirali na istupe čelnika bosanskih Srba poručivši mu da on zagovara "zločinački projekt velike Srbije" no da od njegovih najava ujedinjenja sa Srbijom neće biti ništa. Komentirajući Dodikov istup, Konaković je kazao da aktualni predsjednik RS zapravo samo priziva nove sukobe. Šef bosanskohercegovačke diplomacije rekao je da su Dodikovim pozicijama za odcjepljenjem protuteža želje za uspostavom BiH kao građanske države s jednim predsjednikom, bez entiteta i županija što je podjednako nerealno u postojećem odnosu snaga. Dodika je pozvao da se, ako već priziva sukobe, ogleda s njime u paintballu na nekoj planini i da ondje osjeti kako je prespavati jednu noć u šumama u koje bi slao tuđu djecu da ratuju.


Član Predsjedništva BiH Bećirović je u odvojenoj izjavi upozorio da Tužiteljstvo BiH sada mora reagirati jer je Dodik u Donoj Gradini javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadaće. "Zločinački projekt velike Srbije koji je 1990-ih doveo do agresije na susjedne države i genocida nad Bošnjacima, nije mrtav. Postoji osmišljen velikodržavni plan koji se provodi s ciljem proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom", izjavio je Bećirović.


Ne zaboravimo podsjetit da su Konaković, Bećirović i Dodik čelnici blokova bošnjačko-građanskih, odnosno srpskih stranaka koje su zajedno s HDZ-om BiH uspostavile vlast nakon izbora provedenih u listopadu prošle godine.


Ministar obrane BiH Zukan Helez izjavio je tog istog dana kako postoje planovi kojima će se spriječiti da policija Republike Srpske uspostavi kontrolu na međuentitetskoj granici upozorivši istodobno vlasti u Banjoj Luci kako bi takav pokušaj ujedno značio "kraj RS-a". Nakon što je Dodik najavio kako će parlamentarnim strankama iz RS predložiti potpisivanje dokumenta o zaštiti entitetske imovine i koji, uz ostalo, sadrži najavu izvođenja policije RS-a na administrativnu crtu razdvajanja s Federacijom BiH, Helez je u intervjuu za komercijalnu Face TV iz Sarajeva kazao kako takav potez neće ostati bez reakcije, a da će policajci u tom slučaju biti tek "glineni golubovi". "Mi bismo vrlo brzo uspostavili ustavnopravni poredak", izjavio je Helez.


Dodik je i ovoga puta u Donjoj Gradini manipulirao podacima o broju žrtava Jasenovca i više ih nego ušesterostručio ustvrdivši kako je u Jasenovcu stradalo 500 tisuća Srba koje su ubili "ustaški pokret i hrvatski narod tog vremena". Dakle, optužio je cijeli jedan narod. Tom je prigodom kritizirao predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog posjeta Derventi u ožujku kada je ondje uručio odličja 103. brigadi HVO zbog zasluga za obranu Bosanske Posavine. Poručio mu je da više ne dolazi na teritorij RS-a ako će to ponovno činiti.

"Budi muško…"


Predsjednik Zoran Milanović odgovorio je dan kasnije da je čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku najavio dolazak u Derventu na dodjelu odličja HVO-u i da on s tim nije imao nikakvih problema. Istaknuo je da je u Derventu "išao na Dodikovu riječ". "I što sad hoćeš? Pa budi muško, ako cijelo vrijeme glumiš muškarca…", dodao je Milanović.


Kazao je da ga je u jednom selu kod Bosanskog Broda, u koje su zbog njega došli veterani HVO-a, nenajavljeno dočekao i gradonačelnik Bosanskog Broda Zoran Vidić iz Dodiku oporbene Srpske demokratske stranke. Kazao je da mu je Vidić "uvalio umjetničku sliku veličine solarnog panela", a kasnije se ograđivao od susreta. "Dodik očito nije uspio izdržati pritiske… Ja ga po tome mjerim, ne samo njega nego i sve državnike. Nije uspio izdržati pritisak, a koliko si baždaren na pritisak toliko si i jak", naglasio je hrvatski predsjednik.


Dodao je da Dodika i dalje ne ubraja u militantne Srbe. Istaknuo je kako je odcjepljenje Republike Srpske "potpuno nerealno" i da se "nikada to neće dogoditi". Milanović je rekao da se Dodik koristi prijetnjama kad mu "god negdje pušta voda". "BiH je tu gdje je i ostat će država. Takva kakva je", zaključio je Milanović.


Iznimno neugodan udarac Dodik je primio 25. travnja i to iz samog Beograda. Mediji su tu večer objavili snimku nastalu pred početak snimanja emisije "Oko" Radio-televizije Srbije, a u kojoj je Milorad Dodik na neprimjeren i uvredljiv način govorio o obitelji Đoković i njihovim suradnicima tijekom njihova boravka na teniskom ATP turniru Srpska open, održanom prošlog tjedna u Banjoj Luci. Uz prostačenje je rekao da su "teški" i u poslu "ciganija poprilična".


Dodik je dan poslije izjavio je da se Radio-televizija Srbije djelujući iz zasjede, iz njima znanih razloga, odlučila na krajnje neprofesionalan način, djelovati u formi sačekuše. "Hvala RTS-u za moju neprospavanu noć… Kao iskreni poštovatelj Novaka Đokovića i kao tenisača i kao čovjeka, želim svu sreću njemu i njegovoj obitelji", pokušao je štetu sanirati Dodik.


I za kraj komentar koji objašnjava cijelu ovu situaciju. "Retorika Milorada Dodika ista je već godinama, ali problem predstavljaju inicijative koje on pokreće te odgovori Sarajeva koje sve više demonstrira sličnu politiku", izjavio je za sarajevski Dnevni avaz politički analitičar Srećko Latal.


"Bošnjački političari inzistiraju na cjelovitosti države, kao što i trebaju, ali RS, ni politički ni emotivno, ne doživljavaju dijelom BiH, ili barem ne s ovakvom vlašću u RS. Posljednjih godina vidimo jačanje narativa tzv. probosanskih stranaka, ali te probosanske politike vrlo često ne izlaze iz okvira Sarajevske županije, a kamoli cijele BiH… Dio problema sarajevske političke scene je što su godinama inzistirali da OHR, veleposlanstvo SAD ili EU rješavaju unutarnje probleme BiH, a kad su počeli to raditi na način na koji se to njima ne sviđa, onda su protiv toga, dok u isto vrijeme traže da se djeluje protiv Dodika. Ta i takva politika u posljednje vrijeme izgleda konfuznije nego prije,“ istaknuo je Latal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!