Glas Hrvatske

22:57 / 08.03.2023.

Autor:

Fakultetska diploma – ''brzo i povoljno''

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zoran Grizelj / VLM/PIXSELL

Ispričano je puno viceva koji zorno oslikavaju brojne probleme u BiH. Nažalost, šale na račun stanja u državi redovito stižu puno ranije, ali i objektivnije oslikavaju probleme koji zapljuskuju zemlju skrojenu u Daytonu 1995. godine, nego što se njima ''pozabavi'' bilo koja institucija u BiH. Tako odavno kruži vic o zaustavljanju autobusa u Banjoj Luci. Vozač autobusa uzima mikrofon i govori: "Pauza 15 minuta. Možete na kavu, u toalet, a ako požurite i završiti fakultet."

Bosna i Hercegovina već se desetljećima zbog neadekvatnog zakonskog okvira suočava s najezdom svih mogućih fakulteta i univerziteta na svom tlu. Samo možemo pretpostaviti koliko je upravo taj neuređeni i vrlo kaotični sustav visokog obrazovanja iznjedrio lažnih diploma. Mnoge od tih institucija su nestale iz sustava, nove su se pojavile… Općenito se smatra da su u BiH javna sveučilišta daleko ispred brojnih privatnih sveučilišta i fakulteta, ali po zakonskom okviru sve te diplome u BiH imaju ''istu težinu''. Na početku ove godine na listi akreditiranih visokoškolskih ustanova Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u BiH se nalazi ukupno njih 39. Što je previše, previše je.


Ponekad bi mediji u BiH objavili još poneku informaciju za rubriku ''Vjerovali ili ne''. Tako smo 2014. godine mogli čitati kako je izvjesni Alden Karalić iz Ilijaša diplomirao na Fakultetu poslovnih djelatnosti (FPA) na Univerzitetu u Travniku. Pri tome je jednom rečenicom šokirao sve prisutne u dvorani. ''Da sam znao da je lako ovako, završio bih i srednju …'', ispalio je Karalić, prenijeli su tada mediji. Tom je rečenicom ostavio zatečene prisutne profesore i asistente u dvorani. Potom se saznalo da je spomenuti ''diplomac'' 2008. godine izgubio pravo na školovanje u Srednjoj strojarskoj školi u Sarajevu jer ni iz trećeg pokušaja nije uspio završiti prvi razred. Nakon toga, ekspresno je završio Srednju ekonomsku školu u Širokom Brijegu te diplomirao na fakultetu. Sve za manje od šest godina.

Ima li kraja tim aferama?


I mogli bi tako iznositi primjere u nedogled. U gotovo svakom gradu u BiH stanovnici će vam ispričati, uz cinični osmijeh i poriv na povraćanje, tko se sve preko noći okitio fakultetskim diplomama. Redovito se tu radi o dužnosnicima političkih stranaka kojima su te ''brzinom svjetlosti'' stečene diplome osigurale pozicije u javnim ustanovama koje su pak oni usrećili svojim ''znanjem i stručnošću''.


Zadnjih godina BiH potresaju i ''krupni'' slučajevi vezani uz validnost diploma. Najzvučniji je slučaj Sebije Izetbegović, utjecajne supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Ona je već godinama ravnateljica najveće bolnice u BiH, sveučilišnog Kliničkog centra u Sarajevu i profesorica na Medicinskom fakultetu u tom gradu. No sporan je bio njen poslijediplomski studij, magisterij, za koji je tvrdila da ga je završila na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Taj fakultet je već ranije u pisanom dopisu, kako su prenijeli mediji u BiH, potvrdio da o tome nema potvrde, ni pisanih tragova. Povjerenstvo za analizu prikupljene dokumentacije u okviru provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za poslijediplomski studij Sebije Izetbegović dalo je službeni prijedlog Senatu Sarajevskog sveučilišta da se poništi diploma. Senat Sveučilišta je 6. ožujka donio odluku kojom je Sebiji Izetbegović oduzeta titula magistra znanosti zbog utvrđenih nezakonitosti tijekom pohađanja magistarskog studija. ''Sporno je što diploma magistra nije dostavljena Sveučilištu i ne postoji'', izjavio je  nakon sjednice Senata rektor Rifat Škrijelj. Gubitak titule magistra znanosti posljedično dovodi u pitanje i doktorat kojega je Izetbegović naknadno stekla, kao i njenu poziciju redovite profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Status ravnateljice Kliničkog centra ovisit će pak o propisima koji vrijede za tu ustanovu, a Izetbegović ima mandat na toj poziciji do kraja godine. Mediji u BiH dodaju da je žena čelnika SDA sa skromnim prosjekom završila medicinski fakultet nakon 11 godina studiranja.


Sebija Izetbegović je uoči sjednice Senata zaprijetila tužbama protiv rektora i svih onih koji joj osporavaju titulu te je ustvrdila kako je na djelu pokušaj obračuna s političkim motivima zbog njezina angažmana u Stranci demokratske akcije.


Druga velika afera vezana je uz sada već bivšeg ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmicu, bliskog prijatelja obitelji Izetbegovića. Iako je sredinom 2021. godine bio i uhićen zbog sumnje u krivotvorenje diplome te pranja novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu te ubrzo potom i pušten na slobodu, na čelu OSA-e bio je do prošlog tjedna. Prije toga mu je 2019. godine Inspektorat RS-a poništio diplomu stečenu na privatnom Univerzitetu za poslovne studije (UPS) Banja Luka. Bez VSS-a ovaj ratni tjelohranitelj Alije Izetbegovića nije mogao biti na čelu OSA-e. Preko noći (u srpnju 2020.) Mehmedagić je izašao u javnost s diplomom Američkog univerziteta iz Tuzle u vlasništvu Denisa Prcića datiranom iz 2013. godine. Potom je radi krivotvorenja diplome uhićen vlasnik Američkog univerziteta Prcić, a nakon njega i sam Mehmedagić… Saga se nastavila sve do danas, a SDA je nacionalnim interesom proglasila obranu pozicija Osmice. Ipak, nova koalicija na državnoj razini BiH, smijenila je do sada nedodirljivog Mehmedagića. Ostaje vidjeti što će o svemu reći bh. pravosuđe. Možda afera na kraju i ne bude.

Mogli ste ih kupiti i na benzinskoj


Da se ipak nešto pokušava učinit po tom pitanju potvrdila je policijska operacija ''Klaster'' provedena 21. i 22. veljače ove godine. Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić potvrdio je 23. veljače da je predložen pritvor za pet osoba koje se tretiraju kao pripadnici kriminalne skupine umiješane u izdavanje krivotvorenih diploma privatnih fakulteta i škola, ustvrdivši da se u BiH takva diploma mogla kupiti i na benzinskoj postaji.


Kajganić je novinarima u Sarajevu potvrdio kako je, tijekom operacije uhićeno ukupno 11 osoba. Policija je tijekom racije provedene 21. veljače pretražila desetak lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, pri čemu su na meti istražitelja bila privatna sveučilišta i visoke škole smještene u tim gradovima. Tužitelj Kajganić potvrdio je kako su pod istragom odnosno privedeni rektori, dekani i profesori tih ustanova.


''Ovo je jedan od do sada najznačajnijih predmeta u borbi protiv korupcije u BiH'', ustvrdio je Kajganić, dodajući kako je to tek vrh ledenog brijega, a da se istraga vodi u kontinuitetu od 2020. godine. Kazao je kako je u BiH svima poznata činjenica da se diplomu moglo kupiti ''na benzinskoj postaji'', što, kako je istaknuo, jasno dokazuje da na privatnim sveučilištima i školama netko ne radi dobro svoj posao.


Sada su prikupljeni dokazi o postojanju organizirane kriminalne skupine koja se bavila prodajom diploma. U konačnici je to dovodilo do situacije da se, primjerice, diploma, pa čak i dokaz o doktoratu na privatnim sveučilištima, uz plaćanje mita, mogla dobiti u roku od pet dana.


''To je temelj sustavne korupcije, a zloporabe u visokoškolskim ustanovama katalizator su cjelokupne korupcije u BiH'', izjavio je Kajganić. Onaj tko kupi fakultetsku diplomu na sličan način nastavlja djelovati kada se zaposli u pravosuđu, policiji ili zdravstvu, poručili su iz Tužiteljstva BiH.


Sve su otkrili tajni istražitelji SIPA-e koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Dokaze su snimili i dokumentirali. Radi se o više od 50 lažnih diploma koje su osumnjičeni izdali i zauzvrat uzeli novac. Lažne diplome su dobila i trojica tajnih istražitelja, koji su, služeći se lažnim identitetima, upisali fakultete i razotkrili cijelu organizaciju. Ekspresno su dobili diplome za manje od tri mjeseca. Sumnja se da su pojedinci plaćali oko 30.000 eura za ''brzo školovanje''.


Na pitanje novinara, je li riječ samo o privatnim ili ima li falsificiranja i na javnim fakultetima, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH odgovorio je da su ovim predmetom obuhvaćena pojedina privatna sveučilišta, ali i da istraga nije ograničena samo na njih.


Prema navodima portala Inforadar.ba koji je prvi otkrio detalje, istraga je provedena na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka (NUBL), Univerzitetu UPS, Univerzitetu Prometej, Europskom univerzitetu Brčko distrikt, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Univerzitetu u Travniku, Univerzitetu modernih znanosti ''CKM'' Mostar i Visoke škole ''Union'' Mostar, Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment ''PIM'' Banja Luka i Paneuropskom univerzitetu ''Aperion''.

Nezastarijevanje?


No, ova akcija bi mogla postati zanimljiva vijest i za Hrvatsku. Tamošnji mediji su objavili informaciju  da je u RH priznato 877 diploma sa šest privatnih bosanskohercegovačkih sveučilišta trenutno pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje da su izdavali lažne diplome. Riječ je o podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje koja je provodila postupak priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija, odnosno diploma, prenio je Telegram. U razdoblju od 18 godina imali su 980 zahtjeva za priznavanje diploma sa šest spomenutih bosanskohercegovačkih sveučilišta, a pozitivno su riješili njih 877.


''I ova posljednja akcija protiv trgovaca diplomama, kao i ona ranija u Unsko-sanskoj županiji, naići će na strahovit otpor sustava u kojem strateške pozicije zauzimaju takvi koji kupuju diplome. Prijavitelje, tužitelje, inspektore će napasti sa svih strana, dok istovremeno najpokvareniji i najsuroviji bivaju opet nagrađeni u društvu. Znači, naše najbolje kruške pojest će najgore svinje'', kazao je u izjavi za sarajevsko Oslobođenje prof. dr. Genc Trnavci autor Izviješća o visokom obrazovanju u UNESCO-voj publikaciji za Istočnu Europu koje obuhvaća i BiH.


Je li akcija ''Klaster'' samo ''jedna lasta koja ne čini proljeće'' ili će se nešto ipak promijeniti po pitanju korupcije u visokoškolskom sustavu BiH? Vrijeme će pokazati. No, činjenica je da će biti gotovo nemoguće pronaći sve lažne diplome koje još od 1995. godine kolaju u BiH, pogotovo one iza kojih stoje ''odrađene'', manje-više, sve zakonske regule i procedure, ali ne i realno znanje. Dodajmo da se diplome nisu kupovale samo u BiH već su prema medijskim saznanjima stizale i iz inozemstva, pogotovo iz Srbije.


Možda bi utjeha za sve osobe koje su poštenim radom stekle svoje diplome bila ta da se u Kazneni zakon BiH unese odredba o nezastarijevanju tog kaznenog djela. To bi tim kriminalcima ipak bila neka vrsta Damoklova mača jer nikada ne znate tko će progovoriti ili kakvi će dokumenti ugledati svjetlo dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!