(Foto: Cody McClain Brown) (Foto: Cody McClain Brown)

I kao odraslom ponekad mi se dogodi da ne mogu usnuti, pa opet činim istu stvar. Samo što to u Hrvatskoj baš i ne funkcionira. 

Estetski gledano, moglo bi uspjeti. Scenografija postoji. Ako i jesu nešto niži od svojih rođaka u Tulsi, ovdašnji neboderi arhitektonski su bliže onome što biste mogli vidjeti u Gotham Cityju. A Batmanovo tajno skrovište, Batcave, moglo bi komodno biti skriveno pod Vilom Wayne na zagrebačkom Tuškancu, između tamošnjih velebnih obiteljskih zdanja. No što bi Batman činio u Hrvatskoj? 

Zagrebački vitez 

Sad vidim. Zagrebački Batman visi s oluka jednog krova, kao kameni kip krilate spodobe, promatrajući kišom okupane ulice grada, spreman da se sruči s vrha i onesposobi kriminalce. On čeka... i čeka... i čeka... Može sad!? Ne, to su samo neki glasni, vjerojatno pijani tinejdžeri na putu za doma. Biti Batman u Hrvatskoj bilo bi nevjerojatno dosadno. Hrvatska ne treba Batmana.

Ali Amerika treba. U svijetu Batmana, jedno pitanje uvijek se iznova postavlja: je li Batman već samim svojim postojanjem potaknuo razvoj tog ludila koje je okovalo Gotham City, ili to ipak nije slučaj? Bi li Joker ili Riddler postojali bez Batmana? Je li Batman baš TOLIKO različit od pomahnitalih nitkova od kojih štiti grad? Ili su svi oni sastavni dio istog, izbalansiranog ludila? 

U Americi s Batmanom vidim "Batmobile" u jurnjavi ulicama, vidim Batmana kako iskače iz svog vozila i onesposobljava naoružane zlikovce prije nego što stignu otvoriti vatru. Vidim kako koristi svoje napredne uređaje pomoću kojih slijedi i lišava slobode potencijalne masovne ubojice. Vidim kako oružanom napadaču lomi ruku, drobeći mu prste onako kako to čini i Jokerovim posilnima u različitim filmovima i video igricama o Batmanu. 

Pravi nitkovi

Uz učestale vijesti o pucnjavama u SAD-u, poput koncerta u Las Vegasu gdje je 1. listopada ubijeno 58 ljudi i ranjeno više od stotinu, ili nedavnog masakra u teksaškoj crkvi gdje je ubijeno 25 ljudi, ili o ovotjednoj pucnjavi u kalifornijskoj školi s petero mrtvih, Amerika treba Batmana. Mi već imamo ludilo, mi već imamo zločince. 

Naravno, i Hrvatska ima svoje probleme, ali Batman bi ovdje bio nešto manje dramatičan. Pretpostavljam da bi mogao ležerno parkirati Batmobile pred nekakvom uredskom zgradom, popeti se stepenicama uz jedva primjetno lepršanje plašta u lahoru njegovih opuštenih pokreta, otvoriti vrata i kratko poručiti nekim tamo uhljebima da... hm... prestanu biti uhljebi. 

Hrvatskoj bi svakako dobro došli heroji, ali obim problema ovdje još uvijek ne ukazuje nužno na potrebu za superherojima. Dok ležim budan, ne mogu zamisliti Batmana u Hrvatskoj s istom onom snagom i uvjerljivošću vizije kakvu sam imao za besanih noći u Americi, a za to imam i manje razloga.