Traži se slobodno parkirno mjesto (Foto: Cody McClain Brown) Traži se slobodno parkirno mjesto (Foto: Cody McClain Brown)

Najveći problem je, čini se, vezan uz parkiranje, ako tako možemo nazvati ostavljanje vašeg auta posred ceste tik uz prazna parkirna mjesta. Najozbiljnije, kada je u pitanju "parkiranje", neki vozači u Zagrebu kao da ne znaju što ta riječ uopće znači.

Ponekad u Hrvatskoj morate biti maštoviti kad je u pitanju parking. Ljeti u Splitu pred zgradom u kojoj živi moja punica, situacija s parkingom bude kritična, pa sam tako i ja znao parkirati na za to nepredviđenim mjestima. Takav vid kreativnog parkiranja nužan je u datim okolnostima. Ono o čemu zapravo govorim potpuno je druga priča i svodi se na lijenost, aroganciju, majmuniranje. 

Tri tipa 

Koliko mogu utvrditi, postoje tri tipa problematičnih vozača kada je u pitanju parkiranje. Prvi se odnosi na one koji se zaustavljaju uz rub ceste, upale sva četiri žmigavca i idu nešto kupiti. Svi smo mi tome pribjegli barem jednom. Nekad to ima smisla, kao kad trebate skočiti u pekaru, a nigdje oko vas nema slobodnog parkinga. Ali neki vaši sugrađani zlorabe tu metodu. Njima ne pada na pamet okrenuti volan i parkirati na jedno u nizu slobodnih parking mjesta tik uz njihovo vozilo, zaustavljeno na cesti. Pretpostavljam da je to zato što oni pretpostavljaju da su u velikoj žurbi i da će im parkiranje po propisima oduzeti nekoliko dragocjenih sekundi. Na to kažem ovo: "Ma daj kompa, pa u Hrvatskoj si, nitko ovdje nije u baš takvoj žurbi, ikad". 

Potom su tu oni koji parkiraju nasred ceste, obično veoma prometne ceste, na nešto dulje vrijeme. Oni također pale sva četiri žmigavca, što je jasan znak svima iza njih da ih moraju zaobići. Upravo na jednog takvog naišao sam ovog tjedna u Savskoj. Kombi zaustavljen nasred ceste, a svi drugi automobili prisiljeni su prebaciti se na tramvajske tračnice kako bi ga zaobišli. Naravno, tada se pojavljuje tramvaj i svi smo blokirani. Oh, ali ti imaš isporuku robe? Razumijem, snašao si se i obavio vlastiti posao bez neugodnosti, iako si pritom prouzročio neugodnost stotinama vozača oko sebe. Daj isporuči samog sebe na neko parkirno mjesto! 

Najgore 

I konačno, najgori slučaj: automobil parkiran POPRIJEKO, po širini nekoliko nekoliko parkirnih mjesta, umjesto da se svede u okvire jednog. Mislim, stvarno, koji je vrag tim vozačima? Bit će da misle kako su oni i njihov crni Audi (ili BMW) "prekul" da bi uvažavali parkirna ograničenja i pravila. Kao da je sasvim normalno parkirati preko tri ili četiri parkirna mjesta, tako da drugi vozači izvise zbog nekog tko je možda u krizi srednjih godina i bilda samopouzdanje protežući se na lokalnom parkiralištu. 

Zapravo, nemam pojma zašto neki vozači tako parkiraju. Primijetio sam da to češće rade oni s novijim, bijesnim automobilima. Što je auto tamniji i što je više toga na njemu porijeklom iz Njemačke, veća je mogućnost da će završiti parkiran na štetu drugih. Još uvijek nisam shvatio jesu li problematični vozači svjesni što čine drugima ili su jednostavno slijepi na sav kaos i neugodnosti koje siju oko sebe? Nažalost, takvi primjeri arogancije, neukosti i sebičnosti, baš poput njihovih nepropisno parkiranih automobila, vjerojatno nadilaze sama parkirališta i proizvode neugodnosti za sve nas na nekim drugim, važnijim razinama.