Foto: Cody McClain Brown Foto: Cody McClain Brown

Djeca u hulahopkama ozbiljan su biznis u Hrvatskoj, a mene je dopalo odlučiti kada je pretoplo, a kada prehladno. Dilema je bila tim složenija što nisam zapravo razumio Celzijevu temperaturnu skalu.

Amerikanci govore o 'američkoj iznimnosti', pretpostavljajući da to znači kako smo mi iznimno fenomenalni i zadivljujući. No kada odete živjeti vani, shvatite da to zapravo znači da smo iznimno tvrdoglavi, a možda i glupi jer ne koristimo metrički sustav (kao ni Burma!), jer decimalne brojeve ne odjeljujemo zarezom i jer za datum pišemo mjesec/dan/godina umjesto da kao i sav ostali svijet staavljamo dan/mjesec/godina.  

Nešto budalasto  

Prije nego sam doselio u Hrvatsku, mislio sam da je metrički sustav samo još jedna budalaština iz Kanade. Tek živeći ovdje, shvatio sam koliko je unificirani sustav mjerenja lakši od sustava koji je, kako se čini, sastavljen od arbitrarnih 'stvari'.  

U američkom sustavu koristimo 'feet', 'yards' i 'miles' za mjerenje dužine, 'cups' i 'spoons' za mjerenje volumena, te 'pounds' za mjerenje težine. E sad, kad kažete metar i centimentar, shvaćate da između to dvoje postoji jednoznačan odnos. Zapravo, a ovo može raspametiti prosječnog Amerikanca, centimetar je stoti dio metra, a to znate zato što 'centi' kao prefiks mjerne jedinice potječe od 'centum', što znači na latinskom znači 100. Wow! A odatle se možete razmahati dalje, čisto koristeći prefikse. Stotinu centimetara u jednom metru, tisuću metara u jednom kilometru. Genijalno!  

32 stupnja?  

Vidite kako je to sve lijepo i sistematično? Istodobno, u Americi imamo 12 inča u jednoj stopi, 3 stope u jednom jardu i 5280 stopa u jednoj milji. Koliko je tek žlica u jednoj šalici? Kao klinac uvijek sam se pitao čije su stopalo uzeli kao mjernu 'stopu'. Naravno, tu je i cijeli problem s temperaturama. Na kojoj se temperaturi smrzava voda u Americi? Na 32 stupnja. Zašto? Tko to uopće više zna i koga boli briga? A što se događa na nuli? Ništa posebno, samo je još nešto hladnije.  

Kako sam se trebao prebaciti s jednog mjernog sustava na drugi, potpuno sam se odrekao svog starog sustava. Morao sam iskusiti 7, 19, 22 i 36 stupnjeva Celzija, nalažući svom umu i tijelu da zapamte koliko je hladno, vruće ili ugodno na svakoj od tih temperatura. A što se tiče moje kćeri i njezinih hulahopki – s vremenom sam shvatio da odluka o tome kada ih treba navući nema gotovo nikakve veze sa stvarnom temperaturom. Ne, ta odluka donosi se temeljem misteriozne intuicije hrvatskih baka. A to još nisam uspio shvatiti.