Foto: Cody McClain Brown Foto: Cody McClain Brown

Baš kad pomislim 'evo Hrvatska, sad kad smo i ovo riješili, više me ni sa čim ne možeš iznenaditi!’, pred nogama mi se otvori novi ponor između američkog načina i hrvatskog načina. Poput kupovanja namještaja? Da, znam. Tko bi uopće mogao pomisliti 'ah, kupovina namještaja, tu ćeš tek vidjeti pravu kulturnu razliku?'. Nitko, eto tko. Svejedno, razlika postoji. Vjerujte mi, postoji.

Prošlo je već godinu dana otkako smo kupili stan, a većinu svojih vikenda otad provodim u različitim dućanima namještaja, osobito u jednoj s 'nordijskim' dizajnom. Kad savladate sve tajne prečace kojima ćete najbrže jezditi labirintskim tlocrtom te trgovine, znate da ste tamo bili previše puta. Također, kad vaša kći zatraži da tamo idete na ručak, znate da ste tamo bili previše puta. 

Estetika i udobnost? 

Navikao sam kupovati namještaj temeljem kompromisa između estetike i udobnosti. Želim da moje stvari izgledaju dobro i da pružaju isti takav osjećaj. I dok neki ljudi u Hrvatskoj možda također vode računa o toj harmoniji, moje vikend avanture naučile su me da to nije odlučujući faktor u donošenju odluke kupiti ili ne kupiti neki komad namještaja. 

Ne, ključno pitanje za kupovinu u Hrvatskoj je sljedeće: Koliko gostiju može prespavati na tom komadu namještaja? I potom: Koliki spremnik ima? Prije nego što sam doselio u Hrvatsku, nisam imao pojma da se u kauču, fotelji ili krevetu može skrivati i spremnik... za ama baš sve... od deka i jastuka, do tava i lonaca. I tako, naš stan namješten je stvarima koje mogu uskladištiti puno toga i koje se ujedno mogu pretvoriti u ležajeve za slučaj da nas svi rođaci odluče posjetiti nekako u isto vrijeme, jer ako se to dogodi, nije da im baš možemo reći 'ne'. Najbolje je biti spreman. 

Soba za goste 

U osnovi, hrvatsko gostoprimstvo diktira prilagodbu kućnog dekora komfortu potencijalnih, možda čak i hipotetskih gostiju. Ozbiljno, imamo ekstra kauč koji smo kupili misleći da će možda na nekoliko dana doći nećaci moje supruge, nekad u budućnosti. Dobro je s tim kaučem to što ne samo da se pretvara u krevet, već ima i prostrani spremnik u kojemu su svoje mjesto našli stari džemperi i tava koja je prevelika pa za nju više nema mjesta u kuhinji. 

Nešto veće 

Pripadanje hrvatskoj familiji usporedivo je s iskustvom roditelja-početnika, koji osjeća da se sve nužno mijenja, čak i oni aspekti života za koje ne biste vjerovali da će imati ikakve veze s obitelji, rodbinom, kulturom i običajima. No baš kao što je to slučaj s roditeljstvom, na kraju shvatite da pripadate nečem što nadilazi vas same. Jer u Hrvatskoj, nema ničeg važnijeg od dimenzija gostoprimstva (i spremnika).