(Foto: Glas Hrvatske) (Foto: Glas Hrvatske)

Dvodnevna konferencija započela je uvodnim izlaganjima o razvojnim politikama usredotočenim na upravljanje migracijama o kojima su govorili stručnjaci iz Hrvatske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Grčke, Mađarske i Albanije te stručnjaci iz istaknutih azijskih istraživačkih središta poput Sveučilišta Nanyang Technological iz Singapura.

O hrvatskom iskustvu povezivanja iseljeništva i domovine na različitim područjima govorili su Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te dr. sc. Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Državni tajnik Zvonko Milas na Konferenciji (Foto: Glas Hrvatske)

Prvoga dana konferencije, uvodno je predavanje održao znanstvenik Howard Duncan, izvršni direktor Metropolisa na Sveučilištu Carleton iz Ottawe i urednik časopisa International Migration. Nazočnima se obratio i dr. sc. Marin Sopta, predsjednik Programsko-organizacijskog odbora ove međunarodne konferencije.

Paneli na konferenciji ''Dijaspora i domovina'' posjetiteljima su nudili odgovore na pitanja vezana uz važnost iseljeništva prilikom razvoja matične države te važnosti zapošljavanja talentiranih stručnjaka iz iseljeništva. Paneli su bili posvećeni i migrantskoj povijesti Kine te iseljeništvu u Južnoj Aziji. Raspravljalo se i o problematici odljeva mozgova, o politikama mobilnosti stručnjaka u Europi te o hrvatskom iseljeništvu u SAD-u i o njegovu odnosu prema Republici Hrvatskoj.

Drugi panel okupio je veleposlanike i stručnjake za vanjsku politiku koji su u svojim izlaganjima govorili o najboljim javnim politikama koje prepoznaju razvojne potencijale migrantskih mreža za ekonomije matičnih zemalja iz kojih dolaze. 

Drugoga dana konferencije održana su četiri panela. Prvi je bio posvećen ulozi dijaspore prilikom jačanja međunarodnog položaja Hrvatske, a ekonomski aspekt hrvatskih migracija te utjecaj doznaka iz inozemstva na poslovnu klimu bile su teme drugoga panela. Novčane doznake i ulaganja hrvatskih iseljenika u matičnu zemlju analizirane su na trećem panelu. Četvrti i zadnji panel dvodnevne konferencije analizirali su teme vezane uz Crnu Goru i dijasporske veze.

Posjet sudionika konferencije Hrvatskome saboru (Foto: Snježana Radoš, Nada Pritisanac Matulich/s dopuštenjem)

Konferenciju je organizirao zagrebački Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva uz suorganizaciju International Metropolis Projecta, Instituta za migracije i narodnosti te Centra za kulturu i informacije Maksimir. Službeni pokrovitelj bio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.