Foto: snimka zaslona/hrt.hr Foto: snimka zaslona/hrt.hr

Među njima su poduzetnici, odvjetnici, znanstvenici, umjetnici i novinari, koji otvoreno i iskreno progovaraju o tome što ih tišti, a što veseli. Većina njih ima iskustvo života u drugim zemljama, pa nam njihovo viđenje Hrvatske donosi novu perspektivu, koje sami često nismo svjesni.

Olga Šosnikova prije dvanaest godina ljetovala je na Jadranu i nepovratno se zaljubila u Hrvatsku. Nedugo nakon toga ostavila je liječničku karijeru i dotadašnji život u Moskvi pa se, zbog ljubavi, doselila u Pulu. U isto vrijeme, ali na drugi kraj Istre, doselio se Čeh Martin Špaček. Iako po struci kuhar koji je u središtu Praga imao svoj restoran, Martin je zavolio kamen i postao kamenoklesar. U Pazinu je zasnovao obitelj i našao novi dom.

Olga i Martin

Olga i Martin

25:00

Balet riječkog HNK-a prava je mala oaza stranaca. Svi oni su zaljubljenici u ples. No Talijan Daniele zaljubio se i u Rijeku prvoga jutra kad je otvorio hotelski prozor. Kate, Amerikanka hrvatsko-irskih korijena, u Hrvatsku je donijela nove plesne tendencije. Ovdje obožava miran život i kvalitetnu hranu.

Kate i Danielle

Kate i Danielle

24:43

Magična privlačnost prema Hrvatskoj dogodila se i Catherine Guyju. Zamijenili su francusku Azurnu obalu - jadranskom, točnije Nicu za Solin. Megan Jonattan s obala Pacifika doselili su se, također, na obale Jadrana, iz Los Angelesa u Zaton Šibenski.

Pardillos i Riffs

Pardillos i Riffs

24:58

Među zanimljivim pričama je i ona Tina i Nevenke, Južnoamerikanaca koji su za dom izabrali domovinu svojih predaka. Tina Bojanića, Argentinca hrvatskih korijena, na prvi je pogled očarao Stari Grad na Hvaru, rodno mjesto njegove bake. Nakon života u čak 16 država, odluka je pala - Hrvatska će biti njegov dom. Nevenka Solovera Roje, rođena Čileanka, kaže da ima dvije domovine. No njezina potraga za korijenima ipak ju je usidrila na hrvatskom Jadranu.

Tin i Nevenka

Tin i Nevenka

24:59

Ove i još mnoge druge priče iz serijala koji je nastao kao rezultat suradnje HRT-a i Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske usmjerene su širenju programskih sadržaja namijenjenih Hrvatima izvan Hrvatske i međunarodnoj javnosti.