Ilustracija. (Foto: Fra Mladen hrkač/ snimka zaslona) Ilustracija. (Foto: Fra Mladen hrkač/ snimka zaslona)

Projekt ZA-JEDNO.HR bavi se temom ''Iseljeništvo kao pokretač razvoja u Republici Hrvatskoj''. Trajat će 36 mjeseci te je trenutačno u tijeku aktivnost znanstvenog istraživanja povijesnih i sadašnjih uzroka iseljavanja, kao i potencijala hrvatskog iseljeništva za pokretanje ekonomske i demografske obnove Hrvatske kroz promicanje Hrvatske u svijetu, sudjelovanje u kulturnom i društveno-političkom životu u Hrvatskoj uz prenošenje dobrih praksi iz razvijenih iseljeničkih područja, kroz poduzetničke aktivnosti, ulaganje u tradicionalne djelatnosti i inovacije, te eventualni povratak i useljavanje.

- Naša udruga u ovaj projekt uložila je svoje projektno iskustvo s vjerom da će provedbom znanstvenih istraživanja biti postavljena objektivna i utemeljena podloga za izradu smjernica i informiranje cjelokupne hrvatske javnosti o mogućnostima koje adekvatnija suradnja s Hrvatima u iseljeništvu može imati na društveno-ekonomski razvoj u domovini. Pokretanjem i najmanjih koraka ka razvoju društveno-ekonomskom Republike Hrvatske poboljšat će se status svih građana, a posebno onih o kojima Humanitarna udruga ‘fra Mladen Hrkać’ brine - stoji u priopćenju, kojega potpisuje predsjednik udruge Ivan Soldo.

- Osim istraživačkog rada projekt obuhvaća aktivnosti umrežavanja pojedinaca i organizacija u iseljeništvu i domovini s ciljem očuvanja hrvatskog identiteta i jedinstva Hrvata, razmjene iskustava te povijesnih i suvremenih vrijednosti, organiziranja sportskih, kulturnih i raznih drugih društvenih događaja, jačanja gospodarskih aktivnosti. Umrežavanje će se odvijati kroz koordinacijske sastanke, okrugle stolove, konferencije, edukacije i osposobljavanje za korištenje informacijsko-komunikacijskih platformi za suradnju i komunikaciju. Razrada tema gore navedenih aktivnosti bit će utemeljena na rezultatima istraživanja koja se intenzivno provode u prvoj i drugoj godini trogodišnjeg projekta - istaknuto je. 

Podaci za istraživanje trenutačno se prikupljaju anketno i trajat će dva tjedna, a potrebno je prikupiti 4600 valjanih anketa u sklopu tri istraživanja. Stoga vas pozivamo da se priključite ovom projektu, prije svega anketiranju i istraživanjima koji su polazna točka unapređenja kvalitete odnosa s domovinom i životnog standarda u Hrvatskoj.

Provedena istraživanja bit će korištena u svrhu desetaka znanstvenih i stručnih članaka, kao i u razvoju mnogih budućih nacionalnih i lokalnih strategija, programa, projekata i javnih politika, te će kao takva predstavljati značajnu nematerijalnu vrijednost za Hrvatsku i iseljenu Hrvatsku.

O detaljima projkta saznajte na internetskoj stranici.