S Hrvatima u Peruu (Foto: screenshot promo video) S Hrvatima u Peruu (Foto: screenshot promo video)

O spektaklu "Vukovarsko svjetlo'' koji pripovijeda priču o predratnom, ratnom i Vukovaru danas već je ispisano puno redaka, no organizatore-autore Damira Plavšića i Damira Markuša iznova raduje uspjeh i sjajan odaziv publike diljem svijeta.  

Dosad je izveden u gotovo 200 gradova diljem svijeta, vidjelo ga je skoro 100 tisuća gledatelja te u njemu sudjelovalo više od 9200 folkloraša, glazbenika i zborova. 

"Vukovarsko svjetlo" 2019.

"Vukovarsko svjetlo" 2019.

2:51

Glazbeno-scensku vukovarsku priču vidjeli su i Hrvati u Južnoj Americi, u čak šest država: Peruu, Čileu, Argentini, Paragvaju, Boliviji i Urugvaju.

Paragvajski plesači na "Vukovarskom svjetlu" u Paragvaju

Paragvajski plesači na "Vukovarskom svjetlu" u Paragvaju

2:51

 

Program čine tri filma: ''Plamen Vukovarskog svjetla'', ''Bitka za Vukovar'' i ''Vukovar danas'' te ceremonije unošenja, blagoslova i dijeljenja plamena donesenog iz grada Vukovara.

U interaktivnom glazbeno-scenskom prikazu, zahvaljujući specijalnim svjetlosnim, zvučnim i mirisnim efektima, gledatelji imaju osjećaj da i sami sudjeluju u akcijama koje su se vodile tijekom Domovinskoga rata u Vukovaru. Nakon izvedbe mogu pogledati izložbu ratnih fotografija nastalih tijekom obrane Vukovara.