(Foto: screenshot/Franjo Pajrić) (Foto: screenshot/Franjo Pajrić)

Knjige su izdane uz potporu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Urednika je dr. Franjo Pajrić, a izdavač Udruga Hrvati, Čakavska katedra Šopron, Institut PanoniQm i Zaklada EMC GRAH "KUME". Suradnici su, između ostalih, Srđan Nogić, Đino Đivanović, Franjo Pajrić i Mate Puljak.

Autor zbirku "STUDIJE" doživljava kroz podjelu "do Ošlja" i " od Ošlja", tj. do istraživačkog rada o rotondi u Ošljem, te timskog rada ( STUDIJE 2.) nakon toga. Knjige obiluju geografskim podatcima i informacijama koje bez uvida u zemljovide, mape i crteže nije lako interpretirati.

Šipić u znanost uvodi novu metodu rekonstrukcije i topografske analize putem geometrije prostora. Rijrč je o "astrognozijskoj primordijalnoj geometrijskoj matrici - obrascu zvjezdanoga klastera Plejada s reperkusijom na realni geografski prostor u polju urbano-religijske organizacije i impostacije".

Autor je u svojim istraživanjima o mediteransko-jadranskome plovidbenom putu u Srednjem vijeku i o topografiji jadranskih svetišta otkrio, da su gradovi i važna mjesta nastali prema određenoj geometrijskoj matrici koja se "zrcali na nebu u sazvježđu Plejada tj. Vlašića".

(Foto: screenshot/volksgruppen.orf.at)

Sadržaj Šipićevih novih knjiga rezultat je njegovih vlastitih znanstvenih istraživanja bez ikakve institucionalne potpore. 

Zbirka STUDIJE I. i STUDIJE II. bit će dostupne javnosti nakon prezentacije u Zagrebu.