(Foto: screenshot/plakat) (Foto: screenshot/plakat)

Na tom središnjem ovogodišnjem izložbenom projektu MUO predstavit će se oko 500 obnovljenih predmeta iz zbirki samostanske riznice, knjižnice i arhiva koja je od 15. stoljeća do danas bila sakrivena od očiju javnosti.

Za potrebe izložbe gotovo šest stoljeća prikupljana građa je restaurirana, a bit će predstavljena u punini povijesnoga, vjerskog i duhovnog, kulturnog i umjetničkog, baštinskog i identitetskog značenja.

Izložit će se predmeti iz samostanskih zbirki slika, skulptura, liturgijskog posuđa, devocionalija, liturgijskoga ruha, zavjetnih darova, knjižne, arhivske i glazbene građe.

(Foto: screenshot/pozivnica)

Autorica izložbe, muzejska savjetnica iz Muzeja za umjetnost Anđelka Galić ističe da će se tim jedinstvenim i golemim pothvatom obnove predstaviti iznimno vrijedan opus koji su franjevci sakupljali, slagali, čuvali i sačuvali do danas, u ukupnosti njegova značaja, identitetskog, baštinskog i kulturnoga. - Ta vrijedna građa predočit će se kroz najreprezentativnije predmete koji će u MUO biti predstavljeni kao svjedoci burne prošlosti Visovca, kao i šire duhovne i kulturne povijesti Hrvatske, otoka koji je poznat kao jedan od najljepših hrvatskih veduta te kao odgojno, prosvjetno, kulturno i obrazovno središte hrvatske povijesti - kaže Galić.

U pripremi interdisciplinarnog projekta Galić izdvaja odličnu sinergiju svih  kustosa, konzervatora i restauratora koji su bili angažirani od obnove do postava, posebno istaknuvši ulogu bivšeg gvardijana Franjevačkog samostana Majke od Milosti fra Bože Duvnjaka.

- Iskustvo rada na Visovcu obogatilo me, kao i mnoge koji su sudjelovali u projektu, a nadam se da ćemo taj duh prenijeti i na posjetitelje izložbe - napomenula je.

Fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, ocijenio je kako je riječ o složenom interdisciplinarnom izložbenom projektu koji će predstaviti rezultate restauratorskih i konzervatorskih zahvata na građi koja je stoljećima skupljana i čuvana na Visovcu. - Izložba će upoznati hrvatsku javnost o iznimnoj vrijednosti koja nadilazi lokalnu vrijednost, jer visovačka povijest je i hrvatska povijest - istaknuo je.

Fra Mrše smatra važnim što će se dio takve duhovnosti, duhovne i kulturne baštine imati priliku prikazati kroz izložbu koja će uskoro biti otvorena. - Njome pokazujemo još jedno lice starog Visovca koje je bilo dugo skriveno, a dio je njegove gotovo šeststoljetne povijesti, ali ne samo njegove nego i  hrvatske povijesti - dodao je.

Na projektu je protekle tri godine radio tim vrsnih stručnjaka kustosa, konzervatora i restauratora iz Muzeja za umjetnost i obrt, restauratora i konzervatora iz Hrvatskog restauratorskog zavoda s područnim odjelima u Splitu, Zadru i Dubrovniku, kao i brojni restauratori, preparatori, konzervatori, fotografi, povjesničari umjetnosti, teolozi, znanstvenici s Filozofskih fakulteta u Zagrebu i Splitu, filolozi, arhitekti, muzikolozi s Odjela za povijest hrvatske glazbe u HAZU, Umjetničke akademije u Splitu.

Otvorenje izložbe je u petak 29. studenoga u 12 sati.