Foto: HMI Foto: HMI

Prije svega, radi se o digitaliziranim brojevima mjesečnika Hrvatske matice iseljenika "Matice"“ koji su izlazili između 1951. i 1961. i brojevima Matičinog iseljeničkog kalendara koji su izašli između 1955. i 1960. Dio Virtualnog muzeja su i brojevi "Iseljeničkog muzeja", priloga posvećenog iseljeničkoj baštini koji je izlazio kao dio časopisa "Novi iseljenik" između 1936. i 1940.

Dio muzejskog "postava" uključuje i više od 500 fotografija vezanih za iseljenike, iseljeničke organizacije i djelovanje iseljenika nasumično izabranih i nastalih između kraja 19. st. i polovice 90-ih godina 20. st. pronađenih u arhivu Matice. Fotografije su digitalizirane u visokoj rezoluciji što omogućava njihov posebni doživljaj.

Najveći dio građe koju je skupila Hrvatska matica iseljenika danas su dio institucija koje su nastale od nje ili je pohranjen u Hrvatskom državnom arhivu. U Matičnom posjedu je danas tek mali dio iseljeničke baštine koju je ova skupila tijekom svog postojanja (manje od 10%). Od tog malog dijela sada se javnosti predstavlja tek jedan mali dio.

Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica. Ova će biti obnavljana na tjednoj osnovi i zamišljena je kao trajni projekt Hrvatske matice iseljenika.

Virtualni muzej bit će dostupan na ovoj poveznici.

(Izvor: HMI)