(Foto: Mirjana Žugec Pavičić) (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

Izložbu je otvorio istarski župan Valter Flego riječima: - Život je prekratak da bismo pili loša vina i zato smo mi u Istri odlučili raditi najbolja vina. Želim zahvaliti svima koji su simbol načina života u Istri – vinarima koji su spremni na iskorake, podizanje kvalitete i ulaganje u znanje. Jedan obrok bez vina je kao dan bez sunca i stoga idemo popiti deci vina. 

Maslinarska obitelj Ipša pokrenula je i proizvodnju vina (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti istaknuo je kako izložba svake godine prati trendove i donosi nešto novo. - No, istarsko vino uvijek je bilo i ostalo u fokusu Vinistre. Naša vina odraz su dobre istarske zemlje, iskustva i znanja. Savršen su spoj tradicije i suvremene tehnologije, a oduševila su poznate svjetske vinske kritičare i sommeliere - rekao je Benvenuti. 

Ovogodišnja gošća je Paula Bosch, prva sommelierka Njemačke. - Sretna sam što sam na ovom odličnom sajmu. Sigurna sam da ću ovdje pronaći mnogo izvrsnih vina koje ću moći preporučiti svojim prijateljima u Njemačkoj i cijelome svijetu - izjavila je Bosch.

Paula Bosch i Marino Arman, ovogodišnji dvostruki šampion (Foto: Mirjana Žugec Pavičić)

- Iako svakako možemo bolje od proizvodnje 70 do 80 milijuna litara godišnje, ohrabruje da smo prošle godine povećali izvoz vina za više od 23 posto, ponajviše u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca. Upravo to treba biti ključan segment brendiranja naše eno-gastronomije i turističke ponude - zaključio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević

Osim izvrsnih vina, Vinistra u tri dana nudi i kvalitetan popratni program – od stručnih predavanja i edukativnih radionica do dobre zabave. Najveća novost ove godine je Vinoteka Vinistra u kojoj će se moći besplatno degustirati sitni zalogaji uz malvazije i terane te kupiti izložena vina uz popust.