Poziv na manifestaciju.(Foto: zkvh.rs) Poziv na manifestaciju.(Foto: zkvh.rs)

U organizaciji Šokačke grane Osijek okrugli stol na temu pučke pobožnosti dvaju etniciteta - Šokaca i Bunjevaca koji žive u tri susjedne zemlje održat će se 4. i 5. listopada.

 U suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj te ove godine posebno s Vinkovačkim šokačkim rodovima, prvi dan okruglog stola održat će se u Osijeku s početkom u 17 sati.  Domaćini drugog dijela su Vinkovački šokački rodovi, a manifestacija se nastavlja u Vinkovcima s početkom u 10 sati.

Uz sudionike iz svih dijelova Slavonije i Srijema na okruglom stolu o pučkoj pobožnosti Bunjevaca i Šokaca u Bačkoj pričat će znanstvenici i stručnjaci iz Petrovaradina, Subotice, Monoštora i Sonte, dok iz Pečuha dolaze predstavnici Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj.

Šokačka nošnja. (Foto: Marko Mrkonjić/ Pixsell)

Velik broj sudionika govori o tome koliko je Pučka pobožnost Šokaca i Bunjevaca – jučer, danas, sutra tema koja otvara vrata brojnim istraživanjima i podtemama.

Razgovorima o oblicima pobožnosti, spomenicima, vjerovanjima i procesijama prethodit će predstavljanje dvaju recentnih izdanja. U Osijeku će biti predstavljena knjiga muzikologinje Miroslave Hadžihusejnović Valašek ''Hodi k meni, puče dragi: hrvatske duhovne pjesme franjevačkih rukopisnih kantuala prve polovice 18. stoljeća u Slavoniji i Srijemu'', a u Vinkovcima monografija ''Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Šokaca'' urednice Milane Černelić.

Glazbeni dio programa upotpunit će Ženska pjevačka skupina Šokice iz Šokačke grane i Glazbena škola Josip Runjanin iz Vinkovaca.