(Foto: skulptureupijesku/Facebook) (Foto: skulptureupijesku/Facebook)

Lopar je destinacija s najviše pješčanih plaža na Jadranu. Najveća i najpoznatija je Rajska plaža, dugačka 1,5 km, koju je CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu.

(Foto: skulptureupijesku/Facebook)

- Ono po čemu se Lopar posebno ističe među mnoštvom turističkih destinacija su zasigurno njegove prekrasne pješčane plaže kojih ima čak 22. Pijesak je tako na neki način loparski “suvenir”, a njegova posebna “promocija”, i to, možemo reći, vrlo uspješna, je Festival skulpture u pijesku, kada loparske plaže na nekoliko dana postaju poprište stvaranja nesvakidašnje umjetnosti iz pijeska. Iz maštovitih i kreativnih ideja sudionika izrastaju originalne pješčane skulpture, a jedini sastojci kojima se sudionici Festivala služe su naravno pijesak i voda. Osim najboljih skulptura, nagrađuju se i najbolje fotografije s temom loparskog pijeska – rekao je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar.

(Foto: skulptureupijesku/Facebook)

Od radionice kiparstva do međunarodnog festivala

Festival skulptura u pijesku počeo je 2012. godine inicijativom akademskog slikara prof. Zlatka Kauzlarića Atača, u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj. Međutim, angažmanom akademske kiparice Paule Banić koja ga i vodi zadnjih pet godina, festival je 2014. dobio internacionalni karakter pa su na njemu do sada sudjelovali mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta (Španjolska, Rumunjska, Litva, Norveška, Švedska, Mađarska, Bugarska, Amerika, Italija).

 

(Foto: skulptureupijesku/Facebook)

Ekološka umjetnost

- Proces i tehnička izvedba skulptura u pijesku nimalo nije jednostavna iako se takvom doima. Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu, te oko 2-3 metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad punih 5 dana na jarkom suncu da bi se kreirale skulpture koje kada bi smo ih izvagali, teže od 30 do 70 tona pijeska. Specifičnost i posebnost našeg festivala, za razliku od mnogih festivala skulptura u pijesku koji postoje u svijetu, upravo je u tome što mi koristimo samo i isključivo pijesak i vodu. Loparski pijesak je čisti suhi pijesak bez primjesa gline koja omogućuje detaljno, lako i realistično modeliranje. Ne upotrebljavamo nikakve kemikalije kako bi skulpture bile prezervirane i dugotrajno izložene na plaži, već upravo time što se one kroz tjedan dana nakon završetka festivala raspadnu, upućujemo na ekološku osvještenost i poštivanje prirode te prirodnih ciklusa i zakona stalne promjene. Na ovom 7. Festivalu skulptura u pijesku čast nam je ugostiti akademske umjetnike čije skulpture će biti u interaktivnoj priči crtića Madagaskar - izjavila je Paula Banić, stručna voditeljica festivala.

15. lipnja, u poslijepodnevnim satima umjetnici će završiti skulpture i predati fotografije, nakon čega slijedi ocjenjivanje u obje kategorije, a pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika.