(Foto: Tanja Rau) (Foto: Tanja Rau)

52. Šokačko sijelo u Zagrebu je predstavilo izlagače domaćih tradicijskih proizvoda poput kulina, kulinove seke, čvaraka, meda i slavonske šljivovice. Prikazane su izvorne narodne nošnje, seoske igre, rukotvorina, suveniri, kulturno-umjetnička društva Grada Županje i slavonski tamburaši.

(Foto: Tanja Rau)

Šokačko sijelo je najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture županjskoga kraja. Dobitnik je brojnih priznanja poput nagrade Hrvatske turističke zajednice "Antun Štifanić" za izniman doprinos razvitku turizma u RH za 2000. godinu te nagrade "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske". 

U proteklih pola stoljeća prikazuje se sva raskoš bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva te bogatstva Šokadije. Od 18. – 28. veljače grad Županja je domaćin brojnih priredbi i nastupa, kazališnih predstava, izložbi, večeri folklora i poezije te izbora najljepše djevojke u narodnoj nošnji "Šokački cvit". Sve se događa u iščekivanju mimohoda konjanika i u svečano ruho urešenih konjskih zaprega te velike i vesele pokladne povorke ulicama grada. Šokačko sijelo uvijek završava utorkom seljačkom zabavom pred korizmenu Čistu srijedu te na taj način označava početak korizme.

Uz pokladne običaje, ova je manifestacija uvijek sadržavala i prezentaciju nekih drugih izvornih folklornih sadržaja, primjerice običaje kroz godinu i običaje koji prate čovjekov život. Kroz Večeri folklora pruža se prilika kulturno–umjetničkim društvima da na pozornici pokažu tradicijske plesove, pjesme i svirke te ožive već pomalo zaboravljene narodne običaje.

Najmlađi se okupljaju na Malom šokačkom sijelu i Malom literarnom sijelu, dok se starije generacije književnika i pučkih pisaca već dugi niz godina okupljaju na Večeri pučkih pisaca.

Turistička zajednica grada Županje u okviru programa Šokačkog sijela zadnjih deset godina organizira tradicijski sajam, koji od 2010. godine nosi naziv Sajam Zlatne niti. Sajam je zamišljen kao mjesto susreta, druženja, razmijene iskustva, znanja, ideja i vještina s ciljem promocije tradicijskih zanata, razvoja ruralnog turizma, poticanja ekološke poljoprivrede i zaštite kulturne baštine.

(Foto: Tanja Rau)

Od 1987. godine u program Šokačkog sijela ulazi Večer uz tamburu, prva takve vrste u Hrvatskoj. Županja kao kolijevka sviranja na tamburi na taj način dobiva priredbu na kojoj nastupaju poznati tamburaški sastavi ali i mali, školski sastavi, kao dokaz budućnosti sviranja tambure, te veliki tamburaški orkestri.

Jedan od tradicijskih događaja Slavonije od posebne vrijednosti je Pokladno jahanje koje, kao stari narodni običaj, vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka, a danas jahači jašući uz pjesmu i pokladno raspoloženje najavljuju početak Šokačkog sijela.