Plakat. (Foto: screenshot) Plakat. (Foto: screenshot)

Odlukom Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatski Caritas od 2007. godine provodi animaciju vjerničke i opće javnosti u Hrvatskoj, te na katoličkim misijama i župama u inozemstvu, za prikupljanje sredstava kojima se pomažu socijalni, obrazovni, karitativni, humanitarni i socijalno-poduzetnički projekti u Bosni i Hercegovini putem mreže biskupijskih Caritasa i Caritasa BiH.

Do sada su skupljenim financijskim sredstvima tijekom proteklih 14 godina financirani projekti u vrijednosti 2.911.624,68 eura. 

Sredstvima prikupljenim tijekom 2019. godine podržat će se projekti: u Caritasu Banjolučke biskupije: rad obiteljskog savjetovališta u aktivnostima Centra za život i obitelj za obitelji, pomoć obiteljima s više djece; terenski rad u projektu Kućne njege starih i nemoćnih u Banjoj Luci i Grahovu, uključujući pakete hrane, higijenskih potrepština.

U Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije podržat će se projekt Kućne njege starih i bolesnih u Sarajevu i selima Vrhbosanske nadbiskupije za oko 150 korisnika, kroz pakete hrane, medicinskog materijala i higijenskih potrepština te nabava hrane za rad pučkih kuhinja u Zenici i Sarajevu, a dio novca otići će na pojedinačne žurne potrebe siromašnih tijekom godine.

U Caritasu Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije pružit će se podrška radu postojećeg i formiranje novog mobilnog tima za projekt Kućne njege starih i nemoćnih. 

Prikupljenim sredstvima pomažu se i strukturalni troškovi, dok se na razini Caritasa Bosne i Hercegovine sredstva namjenjuju i za koordinaciju te zajedničke edukacijske aktivnosti mreže Caritasa u Bosni i Hercegovini. 

- Koliko god je teško našim sugrađanima koji također žive u određenim socijalnim poteškoćama, svjesni su i te činjenice da je potrebno pomagati ljudima koji su u većoj neimaštini i potrebi. Posvjedočit ću da su ljudi velikodušni. Hvala svim tim dobrim ljudima diljem Hrvatske, u Europi i cijelom svijetu koji se preko naših misija i župa uključuju u proces i čine život lakšim najpotrebitijim ljudima u BiH - istaknuo je ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina koji je pozvao vjernike u Hrvatskoj, ali i u hrvatskim misijama u Europi i svijetu da se uključe u Tjedan solidarnosti molitvenom i materijalnom potporom.

U akciju se može uključiti pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,25 kn, PDV uključen) ili uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa HR05 23400091100080340, poziv na broj 101 te on-line uplatom na stranici www.caritas.hr.