foto: matis.hr foto: matis.hr

Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina, četvrti po redu, trebao se održati u Karaševu od 25. do 27. rujna., no zbog pandemije koronavirusa ipak se neće održati. Vrlo nestabilna epidemiološka situacija i različita pravila prilikom prelaska međunarodnih granica onemogućavaju organiziranje skupa na kojem bi svi sudionici mogli sudjelovati pod istim uvjetima i bez potencijalnog ugrožavanja zdravlja kako sudionika tako i ostalih osoba. U suradnji sa Zajedništvom Hrvata u Rumunjskoj, Forum mladih u Karaševu odgađa se do sljedeće godine. Da bi ipak mlade potaknuli da promišljaju o tradicijskoj kulturi Hrvatska matica iseljenika pokrenula je natječaj - projekt „Što mi znači… ?" koji se bavi odnosom mladih prema tradicijskoj kulturi svoga naroda te poziva mlade, pa i djecu da opišu svoj odnos prema dijelu tradicijske baštine koji im je osobito bitan. To mogu učiniti putem videozapisa ne duljih od dvije minute, prezentacija, zvučnih zapisa ili pisanih radova i crteža, a radove mogu poslati na e-mail voditelja Odjela za hrvatske manjine HMI Marina Knezovića

Marin Knezović ( intervju: Slavica Štefić)

Marin Knezović ( intervju: Slavica Štefić)

2:42

Tako se, primjerice, može opisati osobito važan i drag predmet (dio nošnje, slika, fotografija i slično) koji je dio baštine manjinske skupine. Mogu se opisati i osjećaji prema predmetima te objasniti zašto su važni neka pjesma, ples i običaj, a jedna od tema mogu biti i priče djedova i baka te dio baštine kojom se bavi i koja zanima i njegovu okolinu.

S obzirom na raznolikost i brojnost radova, postoji mogućnost njihova korištenja za znanstvena i stručna istraživanja.

Rok za slanje radova je 1. studeni. Svi radovi bit će objavljeni na digitalnim platformama Hrvatske matice iseljenika. Na kraju projekta će se od pristiglog materijala napraviti film koji će biti predstavljen publici putem Matičinih i drugih medija.

Tradicijsku kulturu obično smatramo nečim preživjelim, nečim razumljivim samo još starim osobama uronjenima u svoju ruralnu prošlost. Ustvari postoje tisuće mladih ljudi, kako u domovini tako i izvan nje koji za nju iskazuju živo zanimanje i volju za njezinim nasljedovanjem.