Foto: snimka zaslona/pozivnica Foto: snimka zaslona/pozivnica

Konferencija se održava na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanje te Zaklade Konrad Adenauer.

Organizatori ističu: "Prva je to konferencija takve tematike u Hrvatskoj i širem regionalnom okruženju, a glavni joj je cilj okupiti znanstvenike i stručnjake koji će različitim pristupima doprinijeti razumijevanju gastarbajterske problematike. Hrvatski su iseljenički valovi tijekom cijeloga 20. te u prva dva desetljeća 21. stoljeća, u odnosu na druga zbivanja tijekom navedenoga razdoblja, bili uglavnom zaboravljena tema. Nije održan niti jedan znanstveni skup o iseljeničkim posebnostima tzv. "gastarbajterske ere" 60-ih godina prošloga stoljeća, niti su znanstveno i stručno rasvijetljeni uzroci i posljedice iseljavanja na hrvatski gospodarski, prostorni, društveni, demografski i sveukupni razvoj. Prošla su vremena prešućivanih demografskih tema pa su nam iskustva, zakonitosti, uvjetovanosti i spoznaje iz hrvatske gastarbajterske priče osobito važna u razumijevanju recentnoga egzodusa iz Hrvatske. 

Foto: Pixabay

Organizacija prve konferencije o gastarbajterima početak je primjerenog vrednovanja ove teme na institucionalnoj (sveučilišnoj), znanstvenoj i javnoj razini i planiranog bijenalnog održavanja ciklusa konferencija u budućnosti. S obzirom da je niz znanstvenika i stručnjaka iz Republike Hrvatske, hrvatske dijaspore i hrvatskoga susjedstva prepoznao objektivnu nužnost razmatranja iseljeničkih i migracijskih pitanja, zadovoljstvo odazivom i iskazanim interesom nije izostalo." 

Konferencija je organizirana u pet tematskih panel-rasprava koje pokrivaju demografske, povijesne, političke, gospodarske, sociološke, kulturne i srodne teme gastarbajterskoga razdoblja te dva online panela. Međunarodna će konferencija tijekom dvodnevnoga programa okupiti ukupno 95 predavača s različitih institucija i iz različitih krajeva Hrvatske te 12 međunarodnih sudionika. U sklopu konferencije organizirana je i izložba o gastarbajterima koja se može razgledati u predvorju Konferencijske dvorane Zagreb.

Službeno otvorenje simpozija je u ponedjeljak 19. listopada u 10 sati na Fakultetu hrvatskih studija, Konferencijska dvorana Zagreb, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj.