(Foto: HRT) (Foto: HRT)

Nastupit će Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske pod ravnanjem Miroslava Vukovojca Dugana. Uz njih nastupit će mlada sopranistica Josipa Bilić. Na programu djela Mihovilića, Bacha, Handela, Faurea, Francka, Dugana i Griega.

Priča o Gvozdanskom je impresivno prisjećanje o burgu Gvozdansko na Banovini i nemjerljivom junaštvu hrvatskih postrojbi koje su ga beskompromisno branile od otomanskih osvajača. Iz toga iznimno vrijednoga hrvatskoga burga s rudnicima i kovnicom novca se financirala obrana Mađarsko-hrvatskoga kraljevstva.

- Puno više o toj cijeloj epizodi imat ćete prilike čuti na koncertu kad ćemo vam između glazbenih brojeva pričati i upoznati vas s bitkom - ističe organizator Edmund Borić Andler, umjetnički voditelj udruge Zvuci tišine.

Edmund Borić Andler o koncertu "Sjećanje na Gvozdansko"

Edmund Borić Andler o koncertu "Sjećanje na Gvozdansko"

6:40

Gvozdansko kao i susjedni Zrin nalaze se na Banovini blizu Dvora na Uni, Hrvatske Kostajnice i Gline. Potrebna im je hitna obnova i revitalizacija kako bi naš hrvatski identitet očuvali u tom dijelu Hrvatske.

Potporu koncertu dao je Damira Borovčak koji se sustavno bavi i proučava povijest Banovine, Zagrebačke katedrale, njezina rektora prečasnog Josipa Kuhtića i Zagrebačke nadbiskupije.