foto. matis.hr/Glas Hrvatske/Pixabay foto. matis.hr/Glas Hrvatske/Pixabay

570. rođendan velikog Marka Marulića koji je rado boravio na Šolti u nedavno obnovljenoj kući svog rođaka, obilježen je i pred njegovim spomenikom u Berlinu.

Kolumna Hrvatski glazbenici (Davor Schopf) podsjeća na desetu obljetnicu smrti jedne od najsjajnijih hrvatskih sopranistica prošlog stoljeća, prvakinje Bečke opere Dragice Martinis, pokopane u Beču.

U nekoliko članaka spomenuto je i nekoliko obljetnica: 25. godišnjica akcije "Oluje" (Hrvoje Salopek) , 25. Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević" u Orašju (BiH) (Nada Koturić), 150. godišnjica preporoda podunavskih Hrvata (Marin Knezović), 110.godišnjica Zagrebačkog električnog tramvaja (Ljerka Galic), 100.godišnjica rođenja zadarskog fotografa Zvonimira Brkana (Zrinka Brkan), 35. godišnjica Dubrovačkih kavaljera (Josip Čenić).

U Tomislavgradu (BiH) i Undi (Mađarska) održane su revije narodnih nošnji, o čemu su pisali Mirjana Piskulić i Marin Knezović.

S čileanskim glazbenikom četvrte generacije hrvatskog podrijetla Žarkom Marinkovićem razgovarala je Sara Večeralo, a s irskim Hrvatom, profesorom matematike Alanom Loanom, koji je ljetovao na otoku Susku, a medeni mjesec proveo na Šolti, Ljerka Galic.

U novoj rubrici "Lektorati hrvatskog jezika" predstavljamo iskustva lektora Borisa Rozge na pariškoj Sorboni.

U kolumni "Sociološka slagalica" istaknuta je paralela između ljetnih kulturnih događanja u Rijeci i Splitu (Nino Sorić).

O značenju i doprinosu velikana hrvatske i francuske kulture Ante Glibote, nedavno umrloga u Parizu, piše Vesna Kukavica.

Aktualne teme  poput vijesti iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, desetog saziva Hrvatskog sabora i sporta popratio je Željko Rupić

Rujansku "Maticu" krasi ljetna naslovnica, fotografija Mate Zemana te svakodnevica u kojoj smo se našli uslijed pandemije, autorice Silvije Butković, na posljednjoj stranici. 

(Ljerka Galic)