(Foto: Institut Ruđer Bošković/ Facebook) (Foto: Institut Ruđer Bošković/ Facebook)

Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković tradicionalno je znanstveno–popularno događanje koje je dosad ugostilo više od 35 tisuća posjetitelja svih uzrasta. Ove će se godine održati u subotu 19. svibnja, od 10 do 17 sati, uz besplatan ulazak na sve radionice i predavanja.

Kao i prijašnjih godina, za sve posjetitelje pripremljen je bogat program koji uključuje 14 znanstveno–popularnih predavanja za svaku dob, 16 tematskih punktova u različitim laboratorijima gdje će znanstvenici Instituta izvoditi pokuse iz različitih znanstvenih područja, te predstavljanje znanstvenih udruga.

(Foto: Institut Ruđer Bošković/Facebook)

Svi posjetitelji Otvorenog dana Instituta imat će priliku posjetiti i izložbu starih znanstvenih uređaja i pribora kojima su se znanstvenici Instituta Ruđer Bošković koristili od njegova osnutka 1950. godine. Neki od njih izrađeni su upravo na Institutu, a postav izložbe čine i prvo digitalno računalo u Hrvatskoj, stari optički mikroskopi i vage, brojači, detektori radioaktivnosti, poligrafi i druga laboratorijska oprema koja će ljubitelje znanosti provesti kroz povijest istraživanja na slavnome hrvatskome institutu.

- I ove godine pripremili smo iznimno bogat i zanimljiv znanstveno – popularni program za sve uzraste, ali naravno, najviše usmjeren prema mladima. Svi posjetitelji će tijekom cijelog dana moći uživati u mnoštvu radionica i predavanja, stoga bez obzira na dob, pozivam sve ljubitelje znanosti da u što većem broju dođu na Institut jer sam sigurna da će uživati u zanimljivim sadržajima i aktivnostima - istaknula je viša znanstvena suradnica na Institutu dr. sc. Dubravka Švob Štrac.

(Foto: Institut Ruđer Bošković/Facebook)

Kao i prijašnjih godina, program je usmjeren na mlade kojima se nastoji pomoći u donošenju važne životne odluke o nastavku srednjoškolskog obrazovanja, o izboru budućeg zanimanja i studija. Tradicionalnim sloganom Otvorenog dana instituta ''ODI na Ruđer i upoznaj zabavnu stranu znanosti'' znanstvenici svake godine pozivaju građane da se uključe u maštovitu i kreativnu znanstvenu avanturu te upoznaju s uzbudljivom stranom znanstvenih zanimanja.