(Foto: screenshot/plakat) (Foto: screenshot/plakat)

Županja, Osijek i Vukovar te njemu blizak Vučedol, mjesta su višeslojne hrvatske kulture koja je stoljećima povezivao život na opjevanim rijekama, Savi, Dravi i Dunavu. Posljednjih godina spaja ih i River Jazz Fest čija je misija, ističu organizatori, očuvanje, prezentacija i interpretacija lokalnoga identiteta, povijesti, kulture i umjetnosti.

River Jazz Fest se ove godine održava od petka, 23. kolovoza do subote, 31. kolovoza, a gradovi Županja i Osijek te Muzej vučedolske kulture u blizini Vukovara postat će epicentar kulturnih događanja s naglaskom na glazbu s domaćim potpisom.

Nastavljajući tradiciju prethodnih izdanja, festival koji plovi spojit će jazz od modernog do tradicijskog glazbenog izraza. Organizatori najavljuju spoj hrvatskog etna te fuzija jazza i improvizirane glazbe inspirirane tradicijama svih dijelova svijeta.

Na glazbena putovanja posjetitelje festivala vodit će Aftershock, Yogi Lonich Trio, Atma Mundi Ensemble, Hojsak & Novosel, Soul Stash, Bruno Mičetić Kvintet, Vedran Zec Kvartet i Pavle Jovanović Kvartet, a da se večeri nastave u rasplesanom tonu funka i jazza pobrinut će se DJ Umbo.

U popratnom dijelu festivala, od 25. do 29. kolovoza u Gradskoj knjižnici u Županji, Ekološkoj Udruzi vodenica u Osijeku i Muzeju vučedolske kulture posjetitelji mogu iskusiti identitet, povijest i kulturu kroz radionice tradicijskih instrumenata, glazbene radionice za djecu, prezentacije i tribine.